Łatwe ciasto z malinami i migdałami

Łatwe ciasto z malinami i migdałami – Przepyszne, bardzo łatwe ciasto z malinami. Do jego przygotowania nie używamy nawet miksera. Takie typowe, szybkie ciasto na jogurcie, do kawy. Maliny i przypieczone migdały tworzą dobraną parę. W smaku fantastyczne, delikatne, wilgotne i aromatyczne. Ciasto z podanego przepisu jest niskie. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Noble Pig).

Łatwe ciasto z malinami i migdałami

Łatwe ciasto z malinami i migdałami
Składniki:
1 szklanka malin
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu
3 łyżki masła
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki grubo poszatkowanych migdałów (możemy zastąpić płatkami migdałowymi)

1. Maliny przełożyć do miseczki, dodać brązowy cukier i rozgniatając trochę maliny, wymieszać, odstawić.

2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.

4. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajko, masło i aromat.

5. Mokre składniki wlać do suchych i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie poukładać maliny i posypać poszatkowanymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, następnie delikatnie zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto z malinami i migdałami

Łatwe ciasto z malinami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto z malinami i migdałami”

  1. U mnie już niestety nie ma malin -.- Chętni bym wykonała to ciasto, ale zapiszę sobie do zeszytu i zrobię za rok ;D Dziś wykonam z twojej strony przepis: Jabłecznik z kakao i kokosem. Gdy spróbuję napiszę czy mi smakowało i czy mi wyszło ;p Pozdrawiam ;*

    Odpowiedz
  2. Witam ponownie :D Jak pisałam wykonałam dziś Jabłecznik z kakao i kokosem. Smak jest przepyszny, nie za słodki, a dzięki masie budyniowej i wiórkom kokosowym tą słodkość te ciasto daję. Jest wilgotne. Moim zdaniem jest idealne na takie pory dnia. Jutro jadę do babci i na pewno jej się nim pochwalę. Bardzo dziękuje za przepis ^^

    Odpowiedz
  3. witaj, to pyszne ciasto właśnie wylądowało w piekarniku z okazji naszej 6 rocznicy ślubu :-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  4. Pyszne ciasto i rzeczywiście bardzo szybkie! U mnie chyba szybciej zostało zjedzone niż się piekło.
    Następne zrobię ze śliwkami.
    Pozdrawiam srdecznie:)

    Odpowiedz
  5. Genialnie proste i genialnie pyszne. Zrobiłam ze śliwkami, a płatki migdałowe podprażyłam z cukrem i odrobiną wody. Przepis warty zachowania na „czarną godzinę” :). Dziękuję!!!

    Odpowiedz
  6. Faktycznie bardzo proste i szybkie ciasto, a do tego wyśmienite. Dzisiaj zrobiłam po raz drugi, bo tak smakowało mojej rodzinie. Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.