Łatwe ciasto z malinami i migdałami – Przepyszne, bardzo łatwe ciasto z malinami. Do jego przygotowania nie używamy nawet miksera. Takie typowe, szybkie ciasto na jogurcie, do kawy. Maliny i przypieczone migdały tworzą dobraną parę. W smaku fantastyczne, delikatne, wilgotne i aromatyczne. Ciasto z podanego przepisu jest niskie. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Noble Pig).
Łatwe ciasto z malinami i migdałami
Składniki:
1 szklanka malin
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu
3 łyżki masła
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki grubo poszatkowanych migdałów (możemy zastąpić płatkami migdałowymi)
1. Maliny przełożyć do miseczki, dodać brązowy cukier i rozgniatając trochę maliny, wymieszać, odstawić.
2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
4. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajko, masło i aromat.
5. Mokre składniki wlać do suchych i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie poukładać maliny i posypać poszatkowanymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, następnie delikatnie zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Ciasto pyszne i bardzo szybkie do zrobienia. Uwielbiam takie przyprażone migdały. Następnym razem zrobię z truskawkami lub czereśniami.