Tym razem do mojej kolekcji przepisów trafił ten oto wspaniały, ciekawy przepis na ciasto czekoladowe z czerwonym winem. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne, intensywnie smakuje wytrawnym winem i również ładnie nim pachnie. Smak wina i czekolady dobrze się ze sobą komponują. W przepisie dodajemy sporą ilość kakao, ale ciasto wcale nie jest gorzkie. Dla mnie rewelacyjne, świetnie smakuje podane z bitą śmietaną. W przygotowaniu szybkie i łatwe. Bardzo polecam… (przepis ze strony myrecipes).
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 i ¼ łyżeczki sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
4/5 szklanki cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)
1. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.
2. Masło ucierać z cukrem przez około 4 minuty (mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
3. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
4. Następnie do masy dodać 1/4 wcześniej przygotowanej mąki, krótko wymieszać. Dodać 1/4 wina, krótko wymieszać i tak dodajemy na przemian mąkę z winem do wyczerpania składników.
5. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm, wysmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Podawać dobrze przestygnięte. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Pyszne ciacho choć bałam sie ze jak na moich łakomczochów to będzie za mało slodkie…dlatego ciasto upiekłam w keksówce, przepołowiłam i przełożyłam powidłami śliwkowymi domowej roboty, a wszystko oblalam polewa czekoladowa:) wszyscy byli zachwyceni
Ja upiekłam w normalnej keksówce…i wyrosło ponad moje oczekiwania :) Pyszne!
tak, ciasto lepiej wyrośnie,
pozdrawiam
Czy forma z kominem jest konieczna? czy ciasto dzieki temu lepiej sie piecze?
to 200g cukru
pozdrawiam:)
Mam takie male pytanie.
Ile to 4/5 szkl cukru?
Dziekuje i pozdrawiam :)
Chciałabym upiec ciasto z dodatkiem wina, ale jakoś się boję, że będzie dziwnie smakować… Muszę się w końcu przemóc, żeby wiedzieć, czy może jednak przypadnie mi do gustu ;) Twoje wygląda obłędnie – takie czekoladowe…
Ogromnie się cieszę, wypróbuje z dżemem, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
no no… Natali przepis wypròbowany na 5 i w koncu znikac beda te nadpoczete i nieskonczone butelki czerwonego wina, drugim razem na ciasto wylozylam lyzka dzem a czerwonych mirabelek obledny smak,spròbuj jak dasz malo dzemu to zniknie podczas pieczenia, nie zaluj… xxx grazie
Wygląda smakowicie ^^
Cóż za pyszności warte grzechu! Yumi!
bez dwóch zdań, ciasto obłędne!
do zjedzenia! :)
widok obłędny:)