Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów
1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.
2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.
5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobilam dzis i faktycznie wada ciasta jest ze znika z predkoscia swiatla, Twoj przepis w ciagu jednego dnia wpisalam do 4 zeszytow z przepisami doswiadczonych gospodyn. Szalenstwo swiat oszalal ciasto jest przepyszneee !! A najlepsza ta chrupka skorka na wierzchu no i banalnie proste nie moze sie nie uda. A jakie zapachyyy ;D pozdrawiam goraco i zycze wszystkim smacznego ;)
i tylko wartości kalorycznych mi brak;)
Kasia: – na pewno się uda, życzę smacznego!
Aga Jot: – dobrze, będę szukać:)
pozdrawiam ciepło
podpisuję się pod prośbą o więcej ciast/ciastek bez mąki
Zrobiłam! Jest już w piekarniku, mam nadzieję, że się uda i w końcu okaże się, że jednak mam rękę do ciast:) Pozdrawiam
to wspaniale, bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko, coś pięknego :) Jak nie mam talentu do wypieków i zawsze robi mi się zakalec albo coś czym można zabić albo wybić okna, tak to ciasto wyszło mi bez zarzutu ;) Pozdrawiam i dziękuję ;))) :*
to bardzo miłe,
oczywiście, że tak, można upiec w foremkach do muffinek
pozdrawiam serdecznie
Myślicie że w foremkach do muffinek też można upiec chce zrobić koleżance bezglutenowej niespodziankę i tak łatwiej będzie przewieźć:)
pozdrawiam:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Bardzo dziękuję za przepis!!!Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło przepyszne:)Pozdrawiam
Upiekłam i jest pysznie! Mąż znowu zachwycony pysznym czekoladowym smakiem :) W moim piekarniku wystarczyło piec 40 minut a zamiast okrągłej tortownicy (nie posiadam takiej małej) użyłam małą, kwadratową blaszkę :) Dziękuję za kolejny, fenomenalny i prosty w wykonaniu przepis :)
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika,
pozdrawiam
Mam pytanie na jakim poziomie piec to ciast w piekarniku? Na dole czy na środku a może na górze?