Ciasto czekoladowe bez mąki

Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów

1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.

2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.

5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe bez mąki

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

60 komentarzy do “Ciasto czekoladowe bez mąki”

  1. Zrobilam dzis i faktycznie wada ciasta jest ze znika z predkoscia swiatla, Twoj przepis w ciagu jednego dnia wpisalam do 4 zeszytow z przepisami doswiadczonych gospodyn. Szalenstwo swiat oszalal ciasto jest przepyszneee !! A najlepsza ta chrupka skorka na wierzchu no i banalnie proste nie moze sie nie uda. A jakie zapachyyy ;D pozdrawiam goraco i zycze wszystkim smacznego ;)

    Odpowiedz
  2. Cukierenko, coś pięknego :) Jak nie mam talentu do wypieków i zawsze robi mi się zakalec albo coś czym można zabić albo wybić okna, tak to ciasto wyszło mi bez zarzutu ;) Pozdrawiam i dziękuję ;))) :*

    Odpowiedz
  3. Myślicie że w foremkach do muffinek też można upiec chce zrobić koleżance bezglutenowej niespodziankę i tak łatwiej będzie przewieźć:)

    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Upiekłam i jest pysznie! Mąż znowu zachwycony pysznym czekoladowym smakiem :) W moim piekarniku wystarczyło piec 40 minut a zamiast okrągłej tortownicy (nie posiadam takiej małej) użyłam małą, kwadratową blaszkę :) Dziękuję za kolejny, fenomenalny i prosty w wykonaniu przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz