Pyszny sernik z malinami, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze czuć smak malin, a sos wspaniale uzupełnia i jeszcze bardziej podkreśla owoce. Sernik pięknie i apetycznie się prezentuje. Jest kremowy, delikatnie waniliowy. Duży wpływ na jego konsystencję ma użyty ser. Ja użyłam gotowego sera na sernik, który miał konsystencję gęstej śmietany i jak ciasto postało w ciepłym pomieszczeniu, to trochę podszedł mi wodą, ale uważam że i tak warto, sernik jest bardzo smaczny. Na pewno upiekę go jeszcze raz, placem… (przepis ze strony bbc good food).
Prosty sernik z malinami
Składniki:
10 ciastek typu digestive, ja użyłam ciastek holenderskich w czekoladzie
50g masła, roztopionego
600g zmielonego sera na sernik
2 łyżki mąki
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
120ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g malin + parę całych malin do ozdoby
1 łyżka cukru pudru
1. Ciastka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez 5 minut i wyciągnąć z piekarnika.
2. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę, cukier, aromat, jajka, żółtko i śmietanę. Ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
3. Do serowej masy dodać około 150g malin (ja dodałam 160g) i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na gotowy spód w tortownicy i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę podłożyć blachę lub folię pod tortownicę, żeby nie ubrudzić piekarnika, tortownice nie są zbyt szczelne, a w serze może być dużo wody). Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć obręcz i sernik wstawić do lodówki.
4. Resztę malin przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać, rozgniatając maliny łyżką, aż puszczą sok. Następnie mus przetrzeć prze sito.
5. Sernik przed podaniem polać sosem malinowym i ozdobić malinami. Jeśli zostanie nam sosu, możemy podać go do sernika w osobnym naczynku.
Udanych wypieków:)
sernik przepyszny :) cała rodzina zachwycona.
W smaku sernik wyszedł obłędny i kremowy :) Jedyne co, to był trochę niski, – mam wrażenie, że prawie w ogóle nie urósł. Czy to może być kwestia sera? Użyłam Jana na sernik z kubełka ok 550 g i dodałam 125 g mascarpone i dodałam jeszcze jedno żółtko (średnica blaszki 22 cm).
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upiekłam, zrobił furore a dodam że ze mnie nie najlepszy cukiernik jest. Pychota
trochę bym zwiększyła składniki, pozdrawiam
Pysznie wyglada ten serniczek:) Mam pytanie czy na tortownicę 23cm muszę zmienić proporcje? Dziekuje i pozdrawiam
tak może Pani tylko proszę zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160oC, pozdrawiam
Witam ! mam pytanie odnośnie pieczenia tego wspaniałego ciacha ;)… czy mogłabym upiec ciasto w termoobiegu ? ogólnie używam tylko takiej funkcji do pieczenia ciast. bardzo dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie i uwielbiam Twoje przepisy, ciasta wychodzą cudne i obłędnie pyszne !!
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
mialam w domu borowki amerykanskie i wykorzystalam je zamiast malin, sernik wyszedl wysmienity :)
myślę, że tak i można użyć herbatników bez czekolady, pozdrawiam
A czy na formę 26 cm 3 jaka i żółtko , a i czy można zrobić z herbatnikow bez czekolady ?
myślę, że tak, tylko proszę ich dać ciut mniej, mają więcej soku, pozdrawiam
wygląda obłędnie! ;)
nadaja sie truskawki zamiast mailn?
pozdrawiam ;)