Prosty sernik z malinami

Pyszny sernik z malinami, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze czuć smak malin, a sos wspaniale uzupełnia i jeszcze bardziej podkreśla owoce. Sernik pięknie i apetycznie się prezentuje. Jest kremowy, delikatnie waniliowy. Duży wpływ na jego konsystencję ma użyty ser. Ja użyłam gotowego sera na sernik, który miał konsystencję gęstej śmietany i jak ciasto postało w ciepłym pomieszczeniu, to trochę podszedł mi wodą, ale uważam że i tak warto, sernik jest bardzo smaczny. Na pewno upiekę go jeszcze raz, placem… (przepis ze strony bbc good food).

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami
Składniki:
10 ciastek typu digestive, ja użyłam ciastek holenderskich w czekoladzie
50g masła, roztopionego
600g zmielonego sera na sernik
2 łyżki mąki
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
120ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g malin + parę całych malin do ozdoby
1 łyżka cukru pudru

1. Ciastka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez 5 minut i wyciągnąć z piekarnika.

2. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę, cukier, aromat, jajka, żółtko i śmietanę. Ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

3. Do serowej masy dodać około 150g malin (ja dodałam 160g) i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na gotowy spód w tortownicy i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (proszę podłożyć blachę lub folię pod tortownicę, żeby nie ubrudzić piekarnika, tortownice nie są zbyt szczelne, a w serze może być dużo wody). Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć obręcz i sernik wstawić do lodówki.

4. Resztę malin przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać, rozgniatając maliny łyżką, aż puszczą sok. Następnie mus przetrzeć prze sito.

5. Sernik przed podaniem polać sosem malinowym i ozdobić malinami. Jeśli zostanie nam sosu, możemy podać go do sernika w osobnym naczynku.

Udanych wypieków:)

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Prosty sernik z malinami”

  1. O jaaa, jaki piekny! Wyglada smakowicie! Sliczne zdjecia jak zawsze MC!! Jaki zatem ser najlepiej uzyc Twoim zdaniem prosze? Chcialabym zrobic ten sernik na weekend :)

  2. Asik: – Ja będę go piekła jeszcze raz w tym tygodniu i spróbuję go zrobić z serkiem z Wielunia ” Mój ulubiony”
    pozdrawiam

    Aga: – bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Super przepis, swietna strona :):) prosze napisz mi jak uwazasz czy jesli uzyje wiekszej tortownicy srednica 26 to sernik wyjdzie? Czy moze jesnak zaopatrzyc sie w nowa o sr 20cm? Juz co prawda bylo pytanie o serek a chcialam sie upewnic czy kubelkowy piatnicy sie nadaje czy wybrac raczej w kostce trzykrotnie mielony. Z gory bardzo dziekuje za odpowowiedz :):)

  4. kubełkowy piątnicy nadaje się, to dobry ser,
    sernik wyjdzie, ale jak bym piekła go w tortownicy 26cm to dałabym 2 razy więcej składników, piekłabym z 1 kg sera, tak mi się wydaje,
    pozdrawiam ciepło

  5. Co to za niesamowita strona! Do tej pory wypróbowałam trzy przepisy (na tym nie zakończę),wszystkie udane.Dzisiaj piekłam ten sernik z podwójnej porcji – udał się!!! Jestem bohaterką w swoim domu :-)

  6. Gratulacje! ogromnie się cieszę, że wypieki się udają:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Przepraszam ze tak drąże, ale chce być pewna gdyż nie jestem doświadczona w pieczeniu ciast :)
    Czyli na tortownice 26cmc:
    1 kg sera a pozostale składniki x2 cczy moze troche mniej lub wiecej? :-)

    Z góry dziekuje za pomoc i cierpliwosc :):)

  8. na spód na pewno dwa razy więcej ciastek, ale masła dałam bym z 60g,
    cukru dałabym z 220g, ale to już od nas zależy jak bardzo chcemy mieć słodkie,
    śmietany z 180ml i chyba dałabym 3 jajka, malin z 450-500g, a resztę podwójnie, może mąki tak 3,5 łyżki
    pozdrawiam ciepło

  9. czy sernik pieczony na najniższym poziomie nie wygląda z wierzchu na lekko niedopieczony? Bo właśnie wyciągnęłam mój, i u góry, na środku ma lekko „galaretowatą” konststencję ;) Będę wdzięczna za odpowiedź :)

  10. mój też był trochę galaretowaty, ale sernik jest dobry, proszę poczekać, aż wystygnie i włożyć jeszcze do lodówki,
    pozdrawiam

  11. Dziękuję za odpowiedź, sernik wyszedł przepyszny! Mam dwie Anny w rodzinie i zamierzam im podarować jutro po takim serniczku:) na szczęście nie ma przy nim dużo pracy :) cała strona fantastyczna, na pewno na sernikach nie skończę testowania przepisów. Pozdrawiam serdecznie!

  12. Wyszedł mi przepyszny :) Ozdobiłam go malinami i borówkami amerykańskimi oraz polałam sokiem malinowym z Łowicza…mmmmm super przepis :)

  13. Zrobiłam już kilka razy ten sernik i za każdym jest pyszny, ale piekę go trochę dłużej, bo na środku się rozlatywał :( a czy mogłabym zastąpić maliny mrożonymi wiśniami? podrawiam :-)

  14. Za chwilę będę robiła ten serniczek.On rzeczywiście nie zawiera żadnego tłuszczu-masła,oleju?
    Nie mam tez wymaganej ilości malin-starczyło mi jedynie na dodanie do masy serowej.Czy jesli poleję sernik polewą czekoladowa to bardzo straci na smaku?
    Pozdrawiam świątecznie.

  15. Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź.Sernik już upieczony-wyrósł ładnie,opadł niewiele.Degustacja niestety dopiero jutro wieczorem.Napiszę jak się udał.
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  16. Już po degustacji.
    Sernik wyszedł rewelacyjny.Kremowy,wilgotny i przyjemnie orzeźwiający dzięki malinom.I taki prosty w wykonaniu!!!Wszyscy byli zachwyceni.Bardzo polecam ten przepis -a Autorce bardzo dziękuję.

  17. Witam serdecznie,
    dziękuje za wspaniałe inspiracje :) Mam pytanie czy mogę użyć maliny mrożone oraz czy mogę wykorzystać ser na sernik z wiadereczka w tym przypadku Włoszczowa. To będzie mój pierwszy sernik :)Pozdrawiam

  18. mogą być mrożone maliny, tylko proszę je rozmrozić, i może być ser z wiaderka, pozdrawiam serdecznie i powodzenia:)

  19. Witam ! mam pytanie odnośnie pieczenia tego wspaniałego ciacha ;)… czy mogłabym upiec ciasto w termoobiegu ? ogólnie używam tylko takiej funkcji do pieczenia ciast. bardzo dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie i uwielbiam Twoje przepisy, ciasta wychodzą cudne i obłędnie pyszne !!

  20. W smaku sernik wyszedł obłędny i kremowy :) Jedyne co, to był trochę niski, – mam wrażenie, że prawie w ogóle nie urósł. Czy to może być kwestia sera? Użyłam Jana na sernik z kubełka ok 550 g i dodałam 125 g mascarpone i dodałam jeszcze jedno żółtko (średnica blaszki 22 cm).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.