Prosty sernik z malinami

Pyszny sernik z malinami, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze czuć smak malin, a sos wspaniale uzupełnia i jeszcze bardziej podkreśla owoce. Sernik pięknie i apetycznie się prezentuje. Jest kremowy, delikatnie waniliowy. Duży wpływ na jego konsystencję ma użyty ser. Ja użyłam gotowego sera na sernik, który miał konsystencję gęstej śmietany i jak ciasto postało w ciepłym pomieszczeniu, to trochę podszedł mi wodą, ale uważam że i tak warto, sernik jest bardzo smaczny. Na pewno upiekę go jeszcze raz, placem… (przepis ze strony bbc good food).

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami
Składniki:
10 ciastek typu digestive, ja użyłam ciastek holenderskich w czekoladzie
50g masła, roztopionego
600g zmielonego sera na sernik
2 łyżki mąki
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
120ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g malin + parę całych malin do ozdoby
1 łyżka cukru pudru

1. Ciastka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez 5 minut i wyciągnąć z piekarnika.

2. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę, cukier, aromat, jajka, żółtko i śmietanę. Ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

3. Do serowej masy dodać około 150g malin (ja dodałam 160g) i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na gotowy spód w tortownicy i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę podłożyć blachę lub folię pod tortownicę, żeby nie ubrudzić piekarnika, tortownice nie są zbyt szczelne, a w serze może być dużo wody). Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdjąć obręcz i sernik wstawić do lodówki.

4. Resztę malin przełożyć do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać, rozgniatając maliny łyżką, aż puszczą sok. Następnie mus przetrzeć prze sito.

5. Sernik przed podaniem polać sosem malinowym i ozdobić malinami. Jeśli zostanie nam sosu, możemy podać go do sernika w osobnym naczynku.

Udanych wypieków:)

Prosty sernik z malinami

Prosty sernik z malinami

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Prosty sernik z malinami”

  1. W smaku sernik wyszedł obłędny i kremowy :) Jedyne co, to był trochę niski, – mam wrażenie, że prawie w ogóle nie urósł. Czy to może być kwestia sera? Użyłam Jana na sernik z kubełka ok 550 g i dodałam 125 g mascarpone i dodałam jeszcze jedno żółtko (średnica blaszki 22 cm).

    Odpowiedz
  2. Witam ! mam pytanie odnośnie pieczenia tego wspaniałego ciacha ;)… czy mogłabym upiec ciasto w termoobiegu ? ogólnie używam tylko takiej funkcji do pieczenia ciast. bardzo dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie i uwielbiam Twoje przepisy, ciasta wychodzą cudne i obłędnie pyszne !!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz