Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów
1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.
2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.
5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.
Udanych wypieków:)
Jakiej wielkości formą kwadratową/prostokątną mogę zastąpić tortownicę? Pozdrawiam.
Czy można dać ksylitol zamiast cukru?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zrobić ciasto z połowy składników ? – mąż kupił 100g płatków migdałowych 🙃🙂
myślę, że można, tylko będzie malutkie, pozdrawiam
Mała Cukierenko, już dwa razy piekłam te ciasto. Jest bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie :-)
A czy zamiast całych migdalow moga być płatki migdalowe?
Pozdrawiam
tak tylko też trzeba je zemleć, pozdrawiam
Wyszło świetnie! Pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu ;). Użyłam mieszanki migdały z orzechami włoskimi (nie miałam tylu migdałów). Genialne połączenie. Dziękuję za przepis :).
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
brzmi wspaniale, świetne modyfikacje, pozdrawiam serdecznie
wczoraj upieklam to ciasto w tortownicy 24cm. Na poczatku przepisu jest napisane ze sie kruszy przy krojeniu. Dodalam 40gr maki ziemniaczanej. Te make wymieszalam dobrze ze zmielonymi migdalami. Ciasto wyszlo bardzo dobre I smaczne, mocno czekoladowe w smaku. Czekolada jest wyczuwalna. Polowe „tortu” polalam polewa z bialej czekolady + starta skorka z jednej pomaranczy, + sok z 1/2 pomaranczy + 3 lyzki smietanki kremowej 35%. bardzo smaczne ciasto z tortownicy. P O L E C A M zrobienie tego ciasta dla ludzi co lubia ciemna czekolade.
chyba tak, powinno się udać, pozdrawiam
czy zmielone migdaly 200gr moge zastapic zmielonymi orzechami laskowymi, to moze byc dobra kombinacja