Ciasto czekoladowe bez mąki

Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów

1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.

2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.

5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe bez mąki

Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do wpisu „Ciasto czekoladowe bez mąki

  1. Świetny przepis. Jedynie zamiast migdałów, których nie miałam w domu dodałam otręby zbożowe i orkiszowe. Myślę, że nie zaszkodziłam, bo ciasto wyszło rewelacyjne.
    Pozdrawiam cieplutko :)

  2. Ojej muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta bez mąki a na bazie migdałów :) Poza tym jest czekoladowe a czekolada (i kawa) to coś co uwielbiam :]

  3. A czy zamiast migdałów mogę dodać zmielone orzechy laskowe/włoskie?? Bo mam ochotę upiec ciasto teraz, będzie rano do kawy :D

  4. Witam na poczatku ciasto mi ladnie wyroslo , lecz gdy je wyjelam z puekarnika opadlo do ok 2 cm czym to moze byc spowodowane?

  5. Yourico – te ciasta bez mąki, które rosną tylko na jajkach mają to do siebie, że trochę opadają,
    mnie ciasto też trochę opadło,

    grzalka2 – cieszę się, że smakowało:)

    pozdrawiam ciepło

  6. Upiekłam i jest pysznie! Mąż znowu zachwycony pysznym czekoladowym smakiem :) W moim piekarniku wystarczyło piec 40 minut a zamiast okrągłej tortownicy (nie posiadam takiej małej) użyłam małą, kwadratową blaszkę :) Dziękuję za kolejny, fenomenalny i prosty w wykonaniu przepis :)

  7. Myślicie że w foremkach do muffinek też można upiec chce zrobić koleżance bezglutenowej niespodziankę i tak łatwiej będzie przewieźć:)

    pozdrawiam:)

  8. Cukierenko, coś pięknego :) Jak nie mam talentu do wypieków i zawsze robi mi się zakalec albo coś czym można zabić albo wybić okna, tak to ciasto wyszło mi bez zarzutu ;) Pozdrawiam i dziękuję ;))) :*

  9. Zrobilam dzis i faktycznie wada ciasta jest ze znika z predkoscia swiatla, Twoj przepis w ciagu jednego dnia wpisalam do 4 zeszytow z przepisami doswiadczonych gospodyn. Szalenstwo swiat oszalal ciasto jest przepyszneee !! A najlepsza ta chrupka skorka na wierzchu no i banalnie proste nie moze sie nie uda. A jakie zapachyyy ;D pozdrawiam goraco i zycze wszystkim smacznego ;)

  10. Cześć ! Chiałabym aby ciasto było ciut bardziej wilgotne, myślisz że mogę je piec krócej np.40 min czy może dodać więcej czekolady ? Zależy mi na tym przepisie bo nie ma tu mąki.

  11. czy zmielone migdały brać pod uwagę jako mąka migdałowa?
    Pytanie może się wydawać wszystkim bez sensu ale jestem początkowym bezglutenowcem (mój chłopak nietoleruje)

  12. wczoraj upieklam to ciasto w tortownicy 24cm. Na poczatku przepisu jest napisane ze sie kruszy przy krojeniu. Dodalam 40gr maki ziemniaczanej. Te make wymieszalam dobrze ze zmielonymi migdalami. Ciasto wyszlo bardzo dobre I smaczne, mocno czekoladowe w smaku. Czekolada jest wyczuwalna. Polowe „tortu” polalam polewa z bialej czekolady + starta skorka z jednej pomaranczy, + sok z 1/2 pomaranczy + 3 lyzki smietanki kremowej 35%. bardzo smaczne ciasto z tortownicy. P O L E C A M zrobienie tego ciasta dla ludzi co lubia ciemna czekolade.

  13. Wyszło świetnie! Pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu ;). Użyłam mieszanki migdały z orzechami włoskimi (nie miałam tylu migdałów). Genialne połączenie. Dziękuję za przepis :).

Dodaj komentarz

.