Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów
1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.
2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.
5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.
Udanych wypieków:)
tak można tak brać, chociaż kupiona mąka migdałowa jest drobniej zmielona, pozdrawiam serdecznie
czy zmielone migdały brać pod uwagę jako mąka migdałowa?
Pytanie może się wydawać wszystkim bez sensu ale jestem początkowym bezglutenowcem (mój chłopak nietoleruje)
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy miast migdałów mogę dać orzechy włoskie? :)
nie wiem czemu, tylko tyle było, pozdrawiam ciepło
Widzę,że część mojego wpisu ucięło
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam! Zamiast zwykłego cukru dałam brązowy
Może Pani piec krócej, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, może wystarczyć 40 minut, pozdrawiam
Cześć ! Chiałabym aby ciasto było ciut bardziej wilgotne, myślisz że mogę je piec krócej np.40 min czy może dodać więcej czekolady ? Zależy mi na tym przepisie bo nie ma tu mąki.
Monia: – trudno mi powiedzieć, może i tak tylko chyba będzie bardziej przypominało brownie, pozdrawiam
Ciasto przepyszne!!!Polecam!!!
Witam, chciałabym upiec to cisto bez migdałów, tylko jajka, podobny przepis widziałam u Gordona Ramsay czy wyszłoby? http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-2418931/Food-special-Chocolate-mint-caramel-cake.html
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie weszło do piekarnika zobaczymy co z tego będzie bo ma być to prezent dla mojej bezglutenowej kobiety :D