Na prośbę kilku czytelniczek zrobiłam moje pierwsze ciasto bez mąki :). Rewelacyjne w smaku, bardzo czekoladowe, wilgotne, o cudownym zapachu. Mąkę zastępują nam zmielone migdały. Ciasto proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Jego minusem jest to, że dosyć mocno się kruszy podczas krojenia i za szybko znika:). Goście bardzo je chwalili. Polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
100g masła
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 duże jajka, osobno żółtka i białka
170g cukru
200g zmielonych migdałów
1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.
2. Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat i wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.
5. Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe bez mąki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz.
Udanych wypieków:)
Yourico – te ciasta bez mąki, które rosną tylko na jajkach mają to do siebie, że trochę opadają,
mnie ciasto też trochę opadło,
grzalka2 – cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Witam na poczatku ciasto mi ladnie wyroslo , lecz gdy je wyjelam z puekarnika opadlo do ok 2 cm czym to moze byc spowodowane?
Wyszło super!! Palce lizać :)
myślę, że tak można dodać orzechy,
pozdrawiam
A czy zamiast migdałów mogę dodać zmielone orzechy laskowe/włoskie?? Bo mam ochotę upiec ciasto teraz, będzie rano do kawy :D
Ojej muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta bez mąki a na bazie migdałów :) Poza tym jest czekoladowe a czekolada (i kawa) to coś co uwielbiam :]
dobrze:)
Mała cukierenko!! więcej takich przepisów(bez mąki) pozdrawiam :)
ciekawe modyfikacje, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ja zrobię z ciekawości ,wygląda wspaniale,miłego dnia.
Świetny przepis. Jedynie zamiast migdałów, których nie miałam w domu dodałam otręby zbożowe i orkiszowe. Myślę, że nie zaszkodziłam, bo ciasto wyszło rewelacyjne.
Pozdrawiam cieplutko :)
cieszy mnie, że przepis się przyda, pozdrawiam ciepło
Podpisuje się pod podziękowaniami Martyny. Również Bezglutenowa czytelniczka i fanka
życzę smacznego:)
Dziękuję bardzo za przepis :) Jestem bezglutenowa więc ciasto idealne dla mnie. Zrobię je w środę :)