Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszlo jak z twojego zdjecia ;) mowie ah moze mi nie wyjdzie a tu prosze Wspaniale ciasto bananowe tu Anglicy lubia to ciasto hmm;) pozdrawiam wiara czyni cuda ;)
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto dzis robilam jest naprawde b.pyszne :) wyglada chyba tak samo jak twoje Natalko:) juz pol nie ma hehe :) zrobie znowu
cieszę się że smakowało, bardzo mi miło:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy stało się ono ulubionym ciastem mojego męża, teraz raz na jakiś czas się o nie upomina :) Proste i pyszne, przekazałam już przepis dalej i polecam wszystkim :)
Nie mialam foremki , tylko normalna okra gal, dostalam pol lyzeczkki wiecej powder baked i pol szkla ku maki i jajko i upieklo sie superkowo
Moje kolejne ciasto :) Nasz piekarnik nie posiada opcji góra – dół, więc piekłem na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez 1 godzine i 10 minut. Wyszło wspaniale i nie jest zbyt suche. Jako bakalie poslużył drobno posiekany mix z orzechów laskowych, włoskich, migdałów i rodzynek ( 100g ) Dziekuję za kolejną inspirację, chyba znalazłem nowe hobby ;)
witam
polecam wszystkim to przepyszne ciasto. Zrobiłam z czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami, wyszło na prawdę świetnie, orzechy przyjemnie chrupały. Piekłam 2 razy krócej, bo wolę jednak bardziej wilgotne ciasta. Pracy jest tutaj tyle co nic a efekt i zapach roznoszący się po domu fantastyczny.
Mała Cukierenko dziękuję za kolejną już, pyszną inspirację i pozdrawiam :)
życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
mniam … , pyszne ciasto , studzi się , ale nie mogę się powstrzymać przed smakowaniem . Zamiast bakali dałam posiekaną gorzką czekoladę , rewelacja
tak, na termoobiegu krócej i w mniejszej temperaturze,
pozdrawiam ciepło
czy to ciasto na termoobiegu należy piec krócej? nie spali się?
tak, jak jest napisane w punkcie 2
pozdrawiam
A mąke dodać razem ze wszystkimi składnikami ?
ciasto rewwlacja smakuje wszystkim
dziękuję za tak wspaniały przepis