Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

223 komentarze do “Ciasto bananowe”

  1. Ciasto wyszlo jak z twojego zdjecia ;) mowie ah moze mi nie wyjdzie a tu prosze Wspaniale ciasto bananowe tu Anglicy lubia to ciasto hmm;) pozdrawiam wiara czyni cuda ;)

    Odpowiedz
  2. Ciasto dzis robilam jest naprawde b.pyszne :) wyglada chyba tak samo jak twoje Natalko:) juz pol nie ma hehe :) zrobie znowu

    Odpowiedz
  3. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy stało się ono ulubionym ciastem mojego męża, teraz raz na jakiś czas się o nie upomina :) Proste i pyszne, przekazałam już przepis dalej i polecam wszystkim :)

    Odpowiedz
  4. Nie mialam foremki , tylko normalna okra gal, dostalam pol lyzeczkki wiecej powder baked i pol szkla ku maki i jajko i upieklo sie superkowo

    Odpowiedz
  5. Moje kolejne ciasto :) Nasz piekarnik nie posiada opcji góra – dół, więc piekłem na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez 1 godzine i 10 minut. Wyszło wspaniale i nie jest zbyt suche. Jako bakalie poslużył drobno posiekany mix z orzechów laskowych, włoskich, migdałów i rodzynek ( 100g ) Dziekuję za kolejną inspirację, chyba znalazłem nowe hobby ;)

    Odpowiedz
  6. witam
    polecam wszystkim to przepyszne ciasto. Zrobiłam z czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami, wyszło na prawdę świetnie, orzechy przyjemnie chrupały. Piekłam 2 razy krócej, bo wolę jednak bardziej wilgotne ciasta. Pracy jest tutaj tyle co nic a efekt i zapach roznoszący się po domu fantastyczny.
    Mała Cukierenko dziękuję za kolejną już, pyszną inspirację i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. mniam … , pyszne ciasto , studzi się , ale nie mogę się powstrzymać przed smakowaniem . Zamiast bakali dałam posiekaną gorzką czekoladę , rewelacja

    Odpowiedz

Dodaj komentarz