Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

209 komentarzy do wpisu „Ciasto bananowe”

  1. cieszę się, że smakowało,

    babka_z_Marsa – myślę, że można trochę dodać słonecznika, doda ciekawego smaku a z innymi bakaliami będzie dobrze współgrał,

    dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  2. Brakuje mi tylko informacji jak postępować po upieczeniu ( właśnie kończy się piec )….czy zostawić w piekarniku czy wyjąć zaraz :-)

  3. Robię dziś to ciasto po raz kolejny – z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Pyszne z dodatkiem konfitur albo samo. Bardzo smakowało zaprzyjaźnionym maturzystom.

  4. Od kiedy odkryłam ten przepis, żaden przedojrzały banan już nie ląduje w koszu na śmieci :) Najczęściej robię muffinki – z ilości składników podanych z przepisie wychodzi 12 dużych muffinek, które piekę 30 min. Naszym ulubionym dodatkiem są suszone żurawiny, które świetnie przełamują lekką mdłość bananów. A w sezonie śliwkowym zastępuję banany pieczonymi śliwkami – wychodzi przepyszny, delikatnie kwaskowaty śliwkowy chlebek – aktualnie hit w mojej kuchni, zwłaszcza, że śliwki są teraz tańsze od bananów :)

    • Z przejrzalych bananów można robic banalne ciastka. Banany się blenduje, dodaje się płatki owsiane i gotowe. Zostawiamy na chwilę żeby owsianka zmiekla i pieczemy.

  5. cieszę się bardzo, mogłaby Pani mi tylko powiedzieć jak Pani piecze te śliwki, chętnie zrobiłabym taką wersje ze śliwkami, pozdrawiam serdecznie:)

  6. pieklam chlebki bananowe z kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy! dałam mniej cukru niż w przepisie, a i tak jest bardzo słodki, to pewnie sprawa dojrzałych bananów ;-)
    mam tylko pytanie, bo wyszedł lekko zakalcowaty, czym może to być spowodowane?

  7. Piekłam ciasto zgodnie z przepisem (jako bakalie dodałam rodzynki i słonecznik) ale w ogóle nie urosło. Co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam

  8. Witam.Dziękuję za przepis wczoraj zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. Dodatkowo polałam gorzka czekoladą.
    Łatwo i szybko na pewno będę robić to ciasto częściej.

  9. miałam zbyt dojrzałe banany ,znalazłam ten przepis tylko zamieniłam mąkę tortową na razową i co i super.Jest genialne!!!

  10. A ja robię już kolejny raz i zawsze dodaję coś innego. Dzisiaj płatki migdałowe i suszone mango:) mam nadzieję, że wyjdzie… Mniam

  11. Upieklam z półtorej porcji, miałam tylko problem z jajkiem ale zaryzykowalam i dałam jedno dosyć duże. Piekłam w dwóch aluminiowych foremkach jednorazowego użytku na 1l objetosci. Wydawały mi się dość małe. I rzeczywiście porcja w sam raz. Tylko zaraz po włożeniu do piekarnika spaliła się grzałka i nie mając innego wyjścia popedziłam do mojej niezawodnej sąsiadki z góry po ratunek. I nie dacie wiary!!! Ona akurat wyjęła drożdżowe z pieca więc był rozgrzany piekłam 1,10 min. Mogło jeszcze troszkę dostać ale spróbowałam kawałeczek i już się boję że nie doczeka wieczora…dałam 100g rodzynek i 50 g płatków migdałowych.

  12. Z przedświątecznych zakupów zostało mi sporo bananów, które jutro pewnie wylądowałyby w koszu, gdyby nie ten rewelacyjny przepis :). Jeden z łatwiejszych, jakie znalazłam w necie, a ciasto super!.

  13. A ja robię ten przepis w wersji bezglutenowej. Jest idealny nie do odróżnienia od glutenowej☺ Nie dodaję bakalii bo wychodzi za suche. Używam mąki ryżowej w mniejszej ilości ok 1i 1/5 szklanki.

  14. Właśnie się zajadam, cudownie smakuje z purre z kasztanów :) Ciasto jest obłędne i takie proste w wykonaniu! Dodałam mix bakalii, piekłam 70 minut.

  15. Właśnie się piecze, obłędny zapach. Robię go już kolejny raz, jak tylko mam przejrzałe banany, zaraz jest ciasto bananowe…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.