Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.Ja w ogóle nie dodaję cukru,dojrzałe banany i jakieś bakalie np.rodzynki,żurawina,morele,figi …zupełnie wystarczą:)))
Pyszne.. Daje mniej cukru i dodaje jeszcze starte 2lub3 kostki czekolady oraz posypuje makiem…
Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam. Niestety mojego już końcówka została
Właśnie mam zamiar upiec….ale cukru dam mniej…..pozdrawiam:)
upečeno,rychle snězeno.Ještě jsem polila čokoládou.
Już kilka lat używam Pani przepisu, żona zawsze zadowolona.
Pozdrawiam z Bułgarii.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Słodkie banany i jeszcze cukier…..nieporozumienie
Wystarczy dodać mniej cukru a nie pisać ,,nieporozumienie”.
Upiekłam pycha
Moje kubki smakowe szaleją z zachwytu pyszne ciacho zmniejszyłam tylko cukier do 1/2 szkl.
ciasto jest bardo do re ,szbkie w wykonaniu.pieklam 55 minut
Właśnie się piecze, obłędny zapach. Robię go już kolejny raz, jak tylko mam przejrzałe banany, zaraz jest ciasto bananowe…
mój ulubiony placek!
Właśnie się zajadam, cudownie smakuje z purre z kasztanów :) Ciasto jest obłędne i takie proste w wykonaniu! Dodałam mix bakalii, piekłam 70 minut.
Mała Cukierenko, czy z bakalii dodałaś tylko orzechy laskowe? (przynajmniej tak pisze w opisie ciasta)
mozna dodac orzechy wloskie i rodzynki, pozdrawiam
Ja zrobiłam z maki owsianejbi wyszło bordzo smaczne!
A można użyć mąkę gryczaną?
nie wiem jak uda się z gryczaną, pozdrawiam serdecznie
Czy pisząc 4 banany ma pani na myśli 400g?
mam na myśli 4 średniej wielkości banany, nie wiem ile ważą, pozdrawiam
A ja robię ten przepis w wersji bezglutenowej. Jest idealny nie do odróżnienia od glutenowej☺ Nie dodaję bakalii bo wychodzi za suche. Używam mąki ryżowej w mniejszej ilości ok 1i 1/5 szklanki.
Pyszota to dobre słowo aby oddać to co czuje moje podniebienie :-)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Super przepis. Muszę zrobic. A czy jakbym dodala troche „świeżych” malin, nic by się nie stalo? POZDRAWIAM :-)
myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam serdecznie
Z przedświątecznych zakupów zostało mi sporo bananów, które jutro pewnie wylądowałyby w koszu, gdyby nie ten rewelacyjny przepis :). Jeden z łatwiejszych, jakie znalazłam w necie, a ciasto super!.
ile tj. szklanka ml lub gramow?
używam szklanki 250ml, pozdrawiam
Mam pytanie, czy orzechy mają być posiekane czy zmielone?
orzechy posiekane, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało, pozdrawiam serdecznie
Upieklam z półtorej porcji, miałam tylko problem z jajkiem ale zaryzykowalam i dałam jedno dosyć duże. Piekłam w dwóch aluminiowych foremkach jednorazowego użytku na 1l objetosci. Wydawały mi się dość małe. I rzeczywiście porcja w sam raz. Tylko zaraz po włożeniu do piekarnika spaliła się grzałka i nie mając innego wyjścia popedziłam do mojej niezawodnej sąsiadki z góry po ratunek. I nie dacie wiary!!! Ona akurat wyjęła drożdżowe z pieca więc był rozgrzany piekłam 1,10 min. Mogło jeszcze troszkę dostać ale spróbowałam kawałeczek i już się boję że nie doczeka wieczora…dałam 100g rodzynek i 50 g płatków migdałowych.
A ja robię już kolejny raz i zawsze dodaję coś innego. Dzisiaj płatki migdałowe i suszone mango:) mam nadzieję, że wyjdzie… Mniam
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne ,ale zamiast cukru dodałam daktyle.Pięknie wyrosło,ale u mnie się piekło 40 minut.
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Moje drugie ciasto w życiu, wszystko wg przepisu i wyszło cudownie! Łatwy i szybki przepis, dzieki serdeczne!!!
może na samym proszku do pieczenia się uda, pozdrawiam
Czy do tego ciasta jest konieczna soda oczyszczona ?
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
miałam zbyt dojrzałe banany ,znalazłam ten przepis tylko zamieniłam mąkę tortową na razową i co i super.Jest genialne!!!
myślę, że tak tylko wyjdzie trochę płaski, pozdrawiam
witam,
a czy moge upiec w tortownicy o promieniu 25cm?Nie mam keksowki:(
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Witam.Dziękuję za przepis wczoraj zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. Dodatkowo polałam gorzka czekoladą.
Łatwo i szybko na pewno będę robić to ciasto częściej.
ono bardzo mało rośnie, pozdrawiam
Piekłam ciasto zgodnie z przepisem (jako bakalie dodałam rodzynki i słonecznik) ale w ogóle nie urosło. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
A ja użyłam maki owsianej i wyszłosuper
raczej powinien być, może troszkę od samych banów będzie wilgotny, pozdrawiam
Czy ciasto ma być wilgotne? Jak wkładam drewniany patyczek to czy ma być czysty?
może za krótko Pani piekła, pozdrawiam serdecznie
pieklam chlebki bananowe z kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy! dałam mniej cukru niż w przepisie, a i tak jest bardzo słodki, to pewnie sprawa dojrzałych bananów ;-)
mam tylko pytanie, bo wyszedł lekko zakalcowaty, czym może to być spowodowane?
tak można, ja bym dodała 70-80g pozdrawiam
Czy orzechy mogę zastąpić drobno pokrojoną czekoladą i ile jej dodać ? Pozdrawiam Bożena.
ja użyłam mąki pszennej tortowej, pozdrawiam
Jaka mąka?
cieszę się bardzo, mogłaby Pani mi tylko powiedzieć jak Pani piecze te śliwki, chętnie zrobiłabym taką wersje ze śliwkami, pozdrawiam serdecznie:)
Od kiedy odkryłam ten przepis, żaden przedojrzały banan już nie ląduje w koszu na śmieci :) Najczęściej robię muffinki – z ilości składników podanych z przepisie wychodzi 12 dużych muffinek, które piekę 30 min. Naszym ulubionym dodatkiem są suszone żurawiny, które świetnie przełamują lekką mdłość bananów. A w sezonie śliwkowym zastępuję banany pieczonymi śliwkami – wychodzi przepyszny, delikatnie kwaskowaty śliwkowy chlebek – aktualnie hit w mojej kuchni, zwłaszcza, że śliwki są teraz tańsze od bananów :)
Z przejrzalych bananów można robic banalne ciastka. Banany się blenduje, dodaje się płatki owsiane i gotowe. Zostawiamy na chwilę żeby owsianka zmiekla i pieczemy.
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło bez problemu, szybko i pysznie; 1 godzina pieczenia wystarczyła :-)
Robię dziś to ciasto po raz kolejny – z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Pyszne z dodatkiem konfitur albo samo. Bardzo smakowało zaprzyjaźnionym maturzystom.
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
Pychotka,udało się mimo że pierwszy raz piekłam, a ciasto jakiekolwiek robiłam może rok temu :-)
wyjmujey od razu, zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie
Brakuje mi tylko informacji jak postępować po upieczeniu ( właśnie kończy się piec )….czy zostawić w piekarniku czy wyjąć zaraz :-)
cieszę się, że smakowało,
babka_z_Marsa – myślę, że można trochę dodać słonecznika, doda ciekawego smaku a z innymi bakaliami będzie dobrze współgrał,
dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam ciasto bananowe do kawki na majówkę,akurat w dzisiajszy niezbyt ciepły dzień jak znalazł do ciepłej kawusi,fajny przepis i mega prosty ;).
Robiłam to ciasto już kilka razy. Za każdym, bakalie dodawałam bardzo różne. Zawsze jest fantastyczne. Zastanawiam się teraz nad dodaniem słonecznika do środka. Jak sądzisz Mała Cukierenko, to dobry pomysł, czy raczej zbyt odważny?
bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie je upiekłam. Pyszne i wygląda dokładnie jak na zdjęciu u Ciebie.
cieszę się, pozdrawiam
jadłem – pycha
Super ciasto :)
wspaniale! gratulacje, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz robiłam jakiekolwiek ciacho i jestem baaardzo zadowolona bo wyszło wyśmienite (aż zadzwoniłam do rodziców aby się pochwalić) :) zawsze bałam się wypieków bo uważam, że trzeba mieć „subtelną”
rękę do nich i wydawało mi się, że się po prostu nie nadaje. Mój mały sukcesik uzciłam kolejnym kawałkiem tego pysznego ciasta :) dziękuję!
cieszę się:) pozdrawiam ciepło
Właśnie kończymy zjadać to ciasto – wyszło pyszne! I jest takie łatwe :) Dałam ciemny cukier, więc z wyglądu jest piernikowe, doskonałe na śniadanie z dodatkiem dżemu. Na pewno wejdzie na stałe do mojego skromnego repertuaru.
Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto mega!! Skusiło mnie to ,że bananowe,ale jak zobaczyłam Twoje zdjęcie myślę sobie lipa. Suchy pewnie będzie bo na taki wygląda na zdjęciu. Jednak spróbowałam i o losie! jak się myliłam. Pyyyycha, wilgotne, dla mnie obłęd. Dodałam orzechy włoskie i banany normalne tzn nie przejrzale bo takich nie znoszę i jest naprawdę znakomite. Następnym razem dodam rodzynek. Dziękuję i pozdrawiam.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Troszke spalilam z wierzchu;), ale ogolnie – pychota! Malo slodkie i malo tluste, mieciutkie i puchate, strasznie fajny przepis, dzieki:) (robilam z rodzynkami i olejem, troszke za duzo sody dalam).
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiamy to ciasto na Florydzie. Wprawdzie amerykanie robia podobne, ale moim ,zrobionym z Waszego przepiu sa zachwyceni.
bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
witam .ciasto piekę po raz kolejny ….pycha….i już się nie mogędoczekać:-))
Dziękuję serdecznie za komentarz, życzę smacznego! Znajomi w pracy się ucieszą:) Udanego dnia.
Pozdrawiam serdecznie
Właśnie wyszło z pieca. Upieczone drugi raz. Jest tak dobre, że nie mogłam się oprzeć. Dziś pójdzie ze mną dumnie pochwalić się do pracy. Już wspominałam o zniewalającym zapachu w poprzednim komentarzu. Powinny być takie perfumy;-) Dziś bakalie to rodzynki, migdały, orzechy włoskie, czekolada biala i gorzka plus kokos a co mi tam na bogato będzie. ;-) Bardzo dziękuję za przepis, prosty a doskonały.
nic w przepisie nie ma o mące ziemniaczanej, czy wodzie, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, bez miksera,
pozdrawiam
Witam,
czy ja dobrze zrozumiałam, że należy dodać 1,5 szkl. maki ziemniaczanej ? ja dodałam żytniej a banany zmiksowałam z jajkiem, roztopionym masłem i odrobiną wody – wyszedł zakalec. Co zrobiłam źle … :( dodałam też mniej cukru aby nie było za słodkie (2 łyżki cukru trzcinowego). Należy miksować czy lepiej rozgnieść widelcem ? (jeśli widelcem to staramy się rozgnieść na taką „packe”)
Będę wdzięczna za wskazówki na początku mojej drogi kulinarnej :)
Po cieście zostało tylko wspomnienie…
Zastąpiłam sodę proszkiem w proporcji 1:2. Ciacho zrobiłam z podwójnej ilości składników na okrągłą blaszkę. Przełożyłam kremem: serek, masło, cukier puder. Resztę kremu rozsmarowałam na górze.
Wyszło obłędne…
Dziękuję!
myślę, że tak parę osób już próbowało i się udało, pozdrawiam ciepło
Mam ogromną ochotę upiec to ciasto… ale nie mam sody. Czy można ją zastąpić proszkiem do pieczenia?
Ogromnie mi miło:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
również pozdrawiam gorąco!
Droga Natalko! biję przed Tobą pokłony bo ciasto jest fantastyczne. Cudownie bananowe- a ten zapach nieziemski po prostu klękajcie narody;-). Kolejny świetny przepis do polecenia wszystkim. Łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu . U mnie z dodatkiem wanilii i czekolady. Z reguły dzielimy się z przyjaciółmi naszymi wypiekami ale nie tym razem.:-D jest tak pyszne, że zostanie z nami. Wielkie dzięki Cukierenko, pozdrawiamy gorąco!
Dziękuję, spróbuję znowu z ziemniaczaną następnym razem :-) odpozdrawiam
wydaje mi się, że w tym przypadku to zależy od mąki, nie od cukru, pozdrawiam ciepło
pyszności :) zrobiłam już 2 razy, dodaję na wierzch polewę z białej czekolady (3 łyżki śmietanki 30% rozgrzewam w garnku, jak się zagotuje odstawiam z gazu, dodaję kostki czekolady – 100 g – i mieszam, aż się rozpuszczą. Potem czekam 7-10 minut aż nieco ostygnie taka i rozprowadzam na cieście).
Aha, za pierwszym razem użyłam mąki ziemniaczanej, i ciasto miało bardzo jasny kolor i dobrze się wypiekło całe, za drugim razem użyłam mąki tortowej pszennej 550 i ciasto ma taki kolor, jakbym dodała kakao czy coś;) też jest pycha, ale w jednym miejscu nie dopiekło się idealnie – a było w piecu nawet dłużej niż poprzednio. Nie jestem specem w kuchni, jak myślicie, czy to może zależeć od mąki właśnie? Czy może raczej trafiłam na jakieś dziwne banany, albo zaważyło to, że za drugim razem dodałam 1/3 szklanki cukru tylko? Jako bakalie za każdym razem dodawałam zmielone orzechy laskowe.
Właśnie wczoraj pokusiłam się na nie w wersji z polewą o smaku gorzkiej czekolady :) Pycha!!!!! Szybkie, proste a przy tym smaczne :) Znajomi byli zachwyceni!
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, muffinki powinny być równie pyszne, pozdrawiam serdecznie
ciasto wychodzi fenomenalne, masło spokojnie można zastąpić olejem tym bardziej że w przepisie jest soda a olej zawsze neutralizuje jej specyficzny smak. Ja połowę mąki zwykłej zastępuje mąka żytnią a biały cukier cukrem brązowym i małe kawałki gorzkiej czekolady smak ciasto jest pyszny :)
zastanawiam się jak z tego przepisu wyjdą muffinki ii chyba jutro to sprawdze
bardzo mi przykro, pozdrawiam
A mi wyszlo ciasto zakalec.
ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne,Ja zamiast bananów dałam jabłka pieczone .super!
Kasia: – bardzo się cieszę, że smakowało,
wstążka: – nie wiem nie zamieniałam, gdzieś około 1/4 szklanki,
pozdrawiam ciepło
Czy można zamienić masło na olej? Jeśli tak to ile go dać?
pycha pycha pycha!!!!
piekę już któryś raz z rzędu!
szybko, pysznie i pachnąco!!! znika w moment.
właśnie wyjęłam z piekarnika i czekam aż nieco ostygnie…
mniam mniam,
SUPER PRZEPIS!!!
Ja wszystko zmiksowałam i zmieliłam orzechy, migdały itp. i wyszło jeszcze bardziej puszyste! W pracy i wśród znajomych to ciasto bije REKORDY POPULARNOŚCI z uwagi na sw smak i prostotę!!! Dziękuję Mała Cukierenko za to przepyszne ciasto!
Upieczone, niestety migiem zjedzone ;-) jak zwykle udało się wyśmienicie i było PRZEPYSZNE !!! Pozdrowionka !
W sferze pieczenia ciast jestem antytalentem, więc cenię sobie proste przepisy. Ciasto bananowe wyszło mi super – dodałam orzechy włoskie i żurawinę, a całość oblałam gorzką czekoladą.
Witam,
Zaglądam na tą stronkę bo można znaleźć proste i szybkie pyszności. Ja do ciasta dodałam czekoladę. Zarówno startą jak iw kawałkach ale wsypałam za to mniej cukru. Wyszło pyszne :) pozdrawiam
nie, wydaje mi się, że można skrócić do 55-60 minut nawet 50, proszę obserwować ciasto, jak będzie już tak ładnie, mocno przypieczone to wyciągamy,
pozdrawiam ciepło
jeszcze raz się pojawiam, tym razem z pytaniem. chciałabym zrobić to ciasto w prostokątnej, niskiej blaszce (takiej do szarlotki na przykład). moje pytanie: czy czas pieczenia nadal będzie tak długi?
ja dziś też upiekłam z dwóch porcji :)
obłędnie dobre no i takie proste :)
SUPER CIASTO !!!!! Upiekłam w ten weekend 2 razy. Pierwsze zjedzone w sobotę (nawet wieczora nie doczekało), drugie upiekłam już z podwójnej porcji na większą blachę. Nareszcie załapałam się na kilka kawałeczków.
Ciasto piekłam z migdałami, pychotka.
POLECAM WSZYSTKIM !!!!!! Mniam.
mniamm brzmi kusząco.. choleraa że akurat nie mam bananów.. :D
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Przepyszne! Cudowne! … i mi wyszło … hehe DZIĘKUJĘ
To ciasto jest genialne w swojej prostocie i przepyszne! Właśnie upiekłam.Polecam!
czesc,
czy do ciasta zamiast mąki białej można zastosować mąkę
kukurytdzianą?
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuję, pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz
Dodam jeszcze,ze jako bakalie posłużyły mi :suszone figi,żurawina i morela,no i oczywiście siekane orzechy włoskie:)
To ciasto to poezja,robię je co kilka tygodni.Zawsze wychodzi tak samo pysznie,jest wilgotne i nie za słodkie.Ja najbardziej lubię je na drugi dzień z lodówki.Przepis doskonale czytelny,idealne proporcje no i to zdjęcie ciasta:) Gratuluję,przepis mam zapisany i będę piekła je już zawsze:)
bardzo mi miło, życzę smacznego i kolejnych udanych wypieków:)
pozdrawiam serdecznie
Wyszło pyszne! Bardzo delikatne, nie za słodkie. Tylko nie wyszło mi tak wysokie jak na Twoich zdjęciach. Na pewno zrobię jeszcze raz. Bardzo się ciesze, że odkryłam tę stronę. Już widzę kilka kolejnych przepisów do wypróbowania.
bardzo się cieszę:) że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszlo jak z twojego zdjecia ;) mowie ah moze mi nie wyjdzie a tu prosze Wspaniale ciasto bananowe tu Anglicy lubia to ciasto hmm;) pozdrawiam wiara czyni cuda ;)
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto dzis robilam jest naprawde b.pyszne :) wyglada chyba tak samo jak twoje Natalko:) juz pol nie ma hehe :) zrobie znowu
cieszę się że smakowało, bardzo mi miło:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy stało się ono ulubionym ciastem mojego męża, teraz raz na jakiś czas się o nie upomina :) Proste i pyszne, przekazałam już przepis dalej i polecam wszystkim :)
Nie mialam foremki , tylko normalna okra gal, dostalam pol lyzeczkki wiecej powder baked i pol szkla ku maki i jajko i upieklo sie superkowo
Moje kolejne ciasto :) Nasz piekarnik nie posiada opcji góra – dół, więc piekłem na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez 1 godzine i 10 minut. Wyszło wspaniale i nie jest zbyt suche. Jako bakalie poslużył drobno posiekany mix z orzechów laskowych, włoskich, migdałów i rodzynek ( 100g ) Dziekuję za kolejną inspirację, chyba znalazłem nowe hobby ;)
witam
polecam wszystkim to przepyszne ciasto. Zrobiłam z czekoladą, orzechami laskowymi i rodzynkami, wyszło na prawdę świetnie, orzechy przyjemnie chrupały. Piekłam 2 razy krócej, bo wolę jednak bardziej wilgotne ciasta. Pracy jest tutaj tyle co nic a efekt i zapach roznoszący się po domu fantastyczny.
Mała Cukierenko dziękuję za kolejną już, pyszną inspirację i pozdrawiam :)
życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
mniam … , pyszne ciasto , studzi się , ale nie mogę się powstrzymać przed smakowaniem . Zamiast bakali dałam posiekaną gorzką czekoladę , rewelacja
tak, na termoobiegu krócej i w mniejszej temperaturze,
pozdrawiam ciepło
czy to ciasto na termoobiegu należy piec krócej? nie spali się?
tak, jak jest napisane w punkcie 2
pozdrawiam
A mąke dodać razem ze wszystkimi składnikami ?
ciasto rewwlacja smakuje wszystkim
dziękuję za tak wspaniały przepis
mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam ciepło
Właśnie robię, pachnie cudnie, dam znać jak wyjdzie smakowo :) Dziękuję za tak prosty przepis :)
Na pewno wyszło, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Już się studzi mam nadzieje że wyszło :)
brzmi wspaniale, bardzo się cieszę że smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie wpadła do mnie kumpelka z 3 kg bananów…szybka analiza myśli i stwierdziłam, że zrobię ciasto bananowe….stron szukałam blisko godzinę…aż trafiłam tutaj…CIASTO PYCHA…ROZPŁYWA SIĘ W USTACH I WYSZŁO IDEALNIE JAK NA ZDJĘCIU…. DODAŁAM TEŻ KILKA KOSTEK ROZDROBNIONEJ CZEKOLADY MLECZNEJ :) …NIEBO W GĘBIE :)
Ten przepis jest idealny: banalnie prosty do wykonania i jest gwarancją boskiego smaku :) dodałam migdały i posiekaną gorzką czekoladę… niebo w gębie! :)
Kochani, ciasto mozna upiec rowniez z uzyciem proszku do pieczenia zamiast sody.
Jest pyszne, polecam i dziekuje serdecznie za pyszny przepis!
to ciasto nie jest tak bardzo wilgotne, ponieważ jest dobrze wypieczone,
pozdrawiam serdecznie
czy to ciasto jest suche czy dzięki tym bananom jest wilgotne?
Wyszło pyszne, najlepsze jest już zimne :) to mój pierwszy wypiek w życiu i teraz na pewno nie ostatni, do tego bardzo proste do zrobienia, nie ma jak pieczenie w akademiku :)
Dobrze smakuje schłodzone :)
to ciasto wyrasta na sodzie, nie jestem pewna czy to ciasto urośnie na proszku do pieczenia,
pozdrawiam
czy można w tym przepisie pominąć sodę oczyszczona? jaki ona ma wpływ na efekt końcowy? lub np zastąpić ja proszkiem do pieczenia?
nie wiem, nie próbowałam
pozdrawiam
Czy można w tym przepisie pominąć jajko?
witam,
to za duża blaszka, ciasto urośnie ale będzie niskie,
pozdrawiam
czy taka duza blaszka tez moze byc? 30x25cm ?
tak, można
pozdrawiam
czy te ciasto można robic w innych blaszkach? np.prostokatnych?
jak widać nie jest potrzebny,
pozdrawiam
a co z proszkiem do pieczenia? nie potrzebny?
trudno mi powiedzieć, nigdy tego ciasta nie piekłam bez jajka,
pozdrawiam
czy można nie dodawać jajka do tego ciasta?
ikkipppppppppppppp
życzę smacznego:)
pozdrawiam
właśnie się piecze :) mam nadzieje, że wyjdzie pyszne :)
Witam Kasiu,
dziękuję Ci bardzo za miły komentarz, współczuję tych strasznych upałów i duchoty,
mam nadzieję, że ciasto się uda, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Witam bardzo serdecznie. Juz od kilku dni moja còrka spedza u mnie wakacje. Dzis przy niedzieli chcialam zrobic ten wspanialy jablecznik z winem, ktòry dla mnie jest bomba,ale widze moje centkowane banany i zal mi sie ich robi… szukam i mam odpowiedz… czytajac komentarze dalam odrazu mniej cukru i bakalie dla mnie sa troche zimowe a tutaj 39 stopni i wilgotnosc 90% wiec do ciasta wsypalam szklanke czerwonych porzeczek.Ciasto w piekarniku,miejmy nadzieje ze wszystko OK. Jak zwykle dzieki TOBIE zadowole wszystkich i moge zawsze wykorzystac to co mam w domu, a nie biegac po sklepach i szukac produktòw. Twoje wypieki sa darem dla nas.XXX
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Ale pycha… ciasto na jeden dzień, dłużej nie przetrwa.
dobrze, będę podawała
pozdrawiam
Witam, przepisy i zdjęcia smakowite, serdeczne dzięki za nie ale mam prośbę – proszę podawać czas pieczenia i tem. w piekarniku bez termoobiegu – ja mam zwykły piecyk( i wątpliwości)…
Pozdrawiam Bożena.
miło mi, że ciasto smakowało, z jabłuszkiem dobry pomysł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Zgadza sie, zdjecia fantastyczne, ciacho pychulec. Po latach bedac molem ksiazkowym nie wszystko mi wychodzi takie pyszne. Dziekuje,:-) o,, dodalam bardzo drobne skrojone jablko pychotka.
zdecydowanie za słodkie, dałam pół szklanki a to i tak jest stanowczo za dużo. Jadałam lepsze ciasta bananowe.
życzę smacznego,
pozdrawiam
wlasnie piekę – dodałam chipsy kokosowe. pieknie pachnie i na pewno będzie pyszne!
dziękuję, bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Dołączam się do pochwał. Robiłam to ciasto kilka razy (w akademiku). Pół piętra chciało się wprosić :), a drugie pół nienawidzi mnie za wywoływanie tak apetycznych zapachów.
bardzo się cieszę, że smakowało i nie było problemów z przygotowaniem,
pozdrawiam:)
Robiłam już drugi raz i za każdym razem równie pyszne. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej :)
To ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam
Bardzo smaczne ciasto i super proste, zmieniłam propocje o tyle, że zrobiłam go z podwójej porcji a już połowa zniknęła!
Dziękuję za super przepis!
Właśnie piecze się w piekarniku,już ślinka wszystkim cieknie,no zobaczymy czy mi się udał, wygląda apetycznie. Pozdrawiam
Pyszne ;)
Zamiast orzechów dodałam migdały. Smaczne i bardzo szybkie ciasto. Polecam :)
Mam nadzieję, że będzie smakowało, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Pierwszy raz robiłam i jadłam takie ciasto . Już zapach z piekarnika zapowiada ,że jest pyszne. Polecam jest łatwe do zrobienia :)
ogromnie miło mi to słyszeć:) życzę smacznego
pozdrawiam
ja zrobiłam na dużej blaszce (porcia *3) cukru rzeczywiście dodałam mniej. na potrójna porcje 1,5 szkl, nastepnym razem dodam jeszcze mniej. ciasto bardzo dobre!!!!
SUPER ,ROBIŁAM JUŻ KILKA RAZY
Witam wszystkich ;)
Chciałam tylko powiedzieć, że to ciasto jest pyszne, ale ja znam jeszcze przepis, który jest identyczny, tylko zamiast bakalii ma białą czekoladę. Dokładnie szklanka startej białej czekolady. Też jest bardzo pyszne :)
witam:)
bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i gratuluję debiutu, życzę kolejnych udanych wypieków i oczywiście zachęcam do następnych, może ujawnił się nowy talent.
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upiekłem, to mój pierwszy wypiek w życiu a mam już 40 lat, całej mojej trójce dzieci i mnie również bardzo smakuje, żona niestety na diecie nie spróbowała :). Namówił mnie kolega z pracy poczęstunkiem, warto było naprawdę pycha. No i udany mój debiut cukierniczy. Pozdrawiam smacznego
bez proszku do pieczenia, za to dodajemy sodę,
pozdrawiam
a to bez proszku do pieczenia?
życzę smacznego:)
pozdrawiam
w trakcie pieczenia, czekam na efekt, już sam zapach zapowiada pyszności :)
przyjemnego pieczenia, mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam
Wlasnie mam przejzale banany i wszystkie inne skladniki. Jak znam siebie uzyje polowe cukru. Jutro dam znac jak wyszlo – ciasto wyrobi moj syn :)
Poki co dodaje do ulubionych ze wzgledu tez na keks :)
Po raz kolejny ciasto wyszło świetnie! W naszym przedpotopowym piekarniku wystarczy godzinka i jest gotowe! dziękuję za przepis i pozdrawiam!:)
Super:) bardzo mnie to cieszy:)
pozdrawiam serdecznie
Zrobione! Zjedzone! Pyszne! Przygotowanie – 5 min z dzieckiem na rękach :) Konsumpcja – pół blaszki zniknęło jak ciasto było jeszcze ciepłe! REWELACJA!
Próbowałam wielu przepisów na ciasto bananowe, ale to było najgorsze…SORRY!!!
dobry pomysł z muffinami, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Upiekłam to ciasto i bardzo wszystkim smakowało. Dla mnie trochę za słodkie. Na następny raz dam mniej cukru bo ja mam niski próg słodkości. Myślę, że też wyjdzie. No i najważniesze, że to ciasto nie wymaga żadnych robotów kuchennych. Teraz zrobię je jako mufiny bananowe.
Zrobiłem z migdałami. Pycha! :)
Bardzo smaczne, wyszło przepyszne. Piekłam 60 minut.Wszystkim smakowało, bo na drugi dzień nic juz nie zostało.Polecam:)))
U mnie upiekło się w 45 minut. Dłużej – by się spaliło. Polałam polewą z miodu i syropu imbirowego.
Wspaniale prezentuje się to ciacho:-) Bardzo podoba mi się dodatek bakalii:-) Zapisuję do zrobienia:-)
Wygląda bardzo, bardzo smakowicie, na tym pierwszym zdjęciu nawet jeszcze bardziej:)
Nie jadam dojrzałych bananów, ale ten przepis mnie kusi:)
Oj z tymi bananami to u mnie zawsze problem …bo jakos nie mogę doprowadzic do tegop, zeby były przejrzałe…. wcześniej znikają:) a ciasto wyglada po prostu bosko:)
Wspaniałe ciasto. Mega bananowe, fantastyczne!:)
mmmm, ależ pyszności i piękne zdjęcia!A przy okazji zapraszamy do konkursu organizowanego wspólnie ze sklepem AleDobre, można wygrać m.in taką szałową formę! :)http://www.aledobre.pl/7906,Forma_metalowa_do_minimuffinow_12_gniazd_Kaiser.html