Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Upiekłam pycha
Słodkie banany i jeszcze cukier…..nieporozumienie
Już kilka lat używam Pani przepisu, żona zawsze zadowolona.
Pozdrawiam z Bułgarii.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
upečeno,rychle snězeno.Ještě jsem polila čokoládou.
Właśnie mam zamiar upiec….ale cukru dam mniej…..pozdrawiam:)
Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam. Niestety mojego już końcówka została
Pyszne.. Daje mniej cukru i dodaje jeszcze starte 2lub3 kostki czekolady oraz posypuje makiem…