Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

194 thoughts on “Ciasto bananowe

  1. cieszę się, że smakowało,

    babka_z_Marsa – myślę, że można trochę dodać słonecznika, doda ciekawego smaku a z innymi bakaliami będzie dobrze współgrał,

    dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  2. Brakuje mi tylko informacji jak postępować po upieczeniu ( właśnie kończy się piec )….czy zostawić w piekarniku czy wyjąć zaraz :-)

  3. Robię dziś to ciasto po raz kolejny – z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Pyszne z dodatkiem konfitur albo samo. Bardzo smakowało zaprzyjaźnionym maturzystom.

  4. Od kiedy odkryłam ten przepis, żaden przedojrzały banan już nie ląduje w koszu na śmieci :) Najczęściej robię muffinki – z ilości składników podanych z przepisie wychodzi 12 dużych muffinek, które piekę 30 min. Naszym ulubionym dodatkiem są suszone żurawiny, które świetnie przełamują lekką mdłość bananów. A w sezonie śliwkowym zastępuję banany pieczonymi śliwkami – wychodzi przepyszny, delikatnie kwaskowaty śliwkowy chlebek – aktualnie hit w mojej kuchni, zwłaszcza, że śliwki są teraz tańsze od bananów :)

  5. cieszę się bardzo, mogłaby Pani mi tylko powiedzieć jak Pani piecze te śliwki, chętnie zrobiłabym taką wersje ze śliwkami, pozdrawiam serdecznie:)

  6. pieklam chlebki bananowe z kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy! dałam mniej cukru niż w przepisie, a i tak jest bardzo słodki, to pewnie sprawa dojrzałych bananów ;-)
    mam tylko pytanie, bo wyszedł lekko zakalcowaty, czym może to być spowodowane?

  7. Piekłam ciasto zgodnie z przepisem (jako bakalie dodałam rodzynki i słonecznik) ale w ogóle nie urosło. Co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam

  8. Witam.Dziękuję za przepis wczoraj zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. Dodatkowo polałam gorzka czekoladą.
    Łatwo i szybko na pewno będę robić to ciasto częściej.

  9. miałam zbyt dojrzałe banany ,znalazłam ten przepis tylko zamieniłam mąkę tortową na razową i co i super.Jest genialne!!!

  10. A ja robię już kolejny raz i zawsze dodaję coś innego. Dzisiaj płatki migdałowe i suszone mango:) mam nadzieję, że wyjdzie… Mniam

  11. Upieklam z półtorej porcji, miałam tylko problem z jajkiem ale zaryzykowalam i dałam jedno dosyć duże. Piekłam w dwóch aluminiowych foremkach jednorazowego użytku na 1l objetosci. Wydawały mi się dość małe. I rzeczywiście porcja w sam raz. Tylko zaraz po włożeniu do piekarnika spaliła się grzałka i nie mając innego wyjścia popedziłam do mojej niezawodnej sąsiadki z góry po ratunek. I nie dacie wiary!!! Ona akurat wyjęła drożdżowe z pieca więc był rozgrzany piekłam 1,10 min. Mogło jeszcze troszkę dostać ale spróbowałam kawałeczek i już się boję że nie doczeka wieczora…dałam 100g rodzynek i 50 g płatków migdałowych.

  12. Z przedświątecznych zakupów zostało mi sporo bananów, które jutro pewnie wylądowałyby w koszu, gdyby nie ten rewelacyjny przepis :). Jeden z łatwiejszych, jakie znalazłam w necie, a ciasto super!.

Dodaj komentarz

.