Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

223 komentarze do “Ciasto bananowe”

  1. Właśnie wpadła do mnie kumpelka z 3 kg bananów…szybka analiza myśli i stwierdziłam, że zrobię ciasto bananowe….stron szukałam blisko godzinę…aż trafiłam tutaj…CIASTO PYCHA…ROZPŁYWA SIĘ W USTACH I WYSZŁO IDEALNIE JAK NA ZDJĘCIU…. DODAŁAM TEŻ KILKA KOSTEK ROZDROBNIONEJ CZEKOLADY MLECZNEJ :) …NIEBO W GĘBIE :)

    Odpowiedz
  2. Ten przepis jest idealny: banalnie prosty do wykonania i jest gwarancją boskiego smaku :) dodałam migdały i posiekaną gorzką czekoladę… niebo w gębie! :)

    Odpowiedz
  3. Kochani, ciasto mozna upiec rowniez z uzyciem proszku do pieczenia zamiast sody.
    Jest pyszne, polecam i dziekuje serdecznie za pyszny przepis!

    Odpowiedz
  4. Wyszło pyszne, najlepsze jest już zimne :) to mój pierwszy wypiek w życiu i teraz na pewno nie ostatni, do tego bardzo proste do zrobienia, nie ma jak pieczenie w akademiku :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz