Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam ciepło
Właśnie robię, pachnie cudnie, dam znać jak wyjdzie smakowo :) Dziękuję za tak prosty przepis :)
Na pewno wyszło, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Już się studzi mam nadzieje że wyszło :)
brzmi wspaniale, bardzo się cieszę że smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie wpadła do mnie kumpelka z 3 kg bananów…szybka analiza myśli i stwierdziłam, że zrobię ciasto bananowe….stron szukałam blisko godzinę…aż trafiłam tutaj…CIASTO PYCHA…ROZPŁYWA SIĘ W USTACH I WYSZŁO IDEALNIE JAK NA ZDJĘCIU…. DODAŁAM TEŻ KILKA KOSTEK ROZDROBNIONEJ CZEKOLADY MLECZNEJ :) …NIEBO W GĘBIE :)
Ten przepis jest idealny: banalnie prosty do wykonania i jest gwarancją boskiego smaku :) dodałam migdały i posiekaną gorzką czekoladę… niebo w gębie! :)
Kochani, ciasto mozna upiec rowniez z uzyciem proszku do pieczenia zamiast sody.
Jest pyszne, polecam i dziekuje serdecznie za pyszny przepis!
to ciasto nie jest tak bardzo wilgotne, ponieważ jest dobrze wypieczone,
pozdrawiam serdecznie
czy to ciasto jest suche czy dzięki tym bananom jest wilgotne?
Wyszło pyszne, najlepsze jest już zimne :) to mój pierwszy wypiek w życiu i teraz na pewno nie ostatni, do tego bardzo proste do zrobienia, nie ma jak pieczenie w akademiku :)
Dobrze smakuje schłodzone :)
to ciasto wyrasta na sodzie, nie jestem pewna czy to ciasto urośnie na proszku do pieczenia,
pozdrawiam
czy można w tym przepisie pominąć sodę oczyszczona? jaki ona ma wpływ na efekt końcowy? lub np zastąpić ja proszkiem do pieczenia?
nie wiem, nie próbowałam
pozdrawiam