Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady – Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto ze świeżym imbirem i dynią. Gęste, wilgotne, z dużą ilością zdrowych składników. Pięknie pachnie przyprawami i uprażonymi orzechami laskowymi. Imbir jest wyczuwalny pod koniec każdego kęsa, dobrze się łączy z zielem angielskim i cynamonem. Świetnym wykończeniem jest polewa z białej czekolady, która przełamuje korzenny smak ciasta. Upieczone ciasto jest niskie, piekłam je w tortownicy 22cm, ale szybko się piecze i jest łatwe do zrobienia. Najwięcej czasu zajmie nam przygotowanie składników.
Pyszne, korzenne ciasto na jesienne, chłodne dni, bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki orzechów laskowych
Wierzch:
3 łyżki śmietany kremówki (użyłam 30%)
90g białej czekolady
1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po uprażeniu skórka z orzechów będzie ładnie odchodziła, więc możemy ją pousuwać, a następnie poszatkować orzechy.
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mielony imbir, sól i ziele angielskie. Dodać 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów, zamieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dokładnie: dynię, cukier, masło, jajko, starty imbir i aromat waniliowy.
4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut (ciasto jest niskie, więc proszę uważać żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.
5. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Czekoladę odstawić na 10-15 minut, żeby trochę zgęstniała, a następnie polać nią ciasto. Wierzch posypać pozostałymi orzechami.
Udanych wypieków:)
Ciasto rewelacja :)
Moje dzieciaki „mamo dynia feee, ja tego nie będę jadła :( ”
Ciacho nawet nie zdążyło wystygnąć a połowa blachy zniknęła.
Już przymierzamy się do kolejnego wypieku :D
Czy zamiast startej dyni mogę dodać puree z dyni?
myślę, że nie, pozdrawiam
myślę, że tak pozdrawiam
czy mogę zastąpić orzechy laskowe np. pekanami?
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Jak przychodzi jesień to ten przepis śni mi się po nocach bo dopóki sezon na dynie nie minie to nikt w rodzinie nic innego nie je :))) ja tylko piekę, i piekę. Boskie to ciasto. Dziękuję za wszystkie przepisy i inspiracje. , pozdrawiam i proszę o więcej dla szybkich i zapracowanych :))
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
zrobiłam! :D w keksówce z 1,5 porcji..Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, mocno orzechowe..idealne na listopadowe popołudnie..i poranek! ;) Moje modyfikacje: połowę mąki zastąpiłam orkiszową, dalam mniej cukru i oleju (tzn tyle ile w przepisie ale na moje 1,5 porcji mąki i 1,5 startej dyni) A dynię polecam dobrze odączyć- ciasto wychodzi mięsiste i wilgotne. dziękuję autorce za inspirację i polecam!!! :)
pytanie: czy ktoś robił ciasto w keksówce? (forma silikonowa) Bo mam ochotę na taki korzenno-dyniowy chlebek :) Piękne ciasto i kusi tak bardzo!!! :)
można użyć biały cukier, blaszka 25/27 będzie za duża,
pozdrawiam