Cynamonowe ciasto z jabłkami – Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta z jabłkami. Wspaniale zacząć weekend takim przepysznym, słodkim akcentem. Ciasto jest ucierane, na maśle, z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owocami. W każdym kawałku trafiamy na jabłko zanurzone w puszystym, maślanym cieście o cudownym aromacie. Nie jest trudne w przygotowaniu, trzymajmy się tylko przepisu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Świetne jesienne ciasto, do kawy ideał, bardzo polecam…
Cynamonowe ciasto z jabłkami
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
50g rodzynek
2 duże jabłka
1. Formę z kominem o średnicy 24cm dobrze wysmarować masłem i posypać mąką.
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka masę chwilę miksować, aby składniki się dobrze połączyły. Wsypać mąkę, zamieszać, wlać sok z pomarańczy i krótko wymieszać.
4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami dodać do ciasta i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z formy (może się trochę przylepić do ścianek tortownicy, ponieważ jest bardzo soczyste od jabłek). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Przepyszne ciasto. Delikatne, wilgotne, mozna jesc bez konca. Rozeszlo sie migiem👐
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Jak dotąd każdy Twój przepis trafia w nasze podniebienia;)) Kolejne ulubione ciacho, moje chłopaki to tylko czekają, co nowego na weekend wyszukam na blogu:D)) Dwa tygodnie nic nie piekłam i doczekałam się buntu, wołali: My chcemy cicho! ;D)) Upiekłam, zjedli i się zachwycili smakiem;P)
bardzo mi miło, cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne…tak fajnie wilgotne, idealne do kawki jak wszystkie Pani ciasta i ciasteczka.
Pozdrzwiam serdecznie i dziekuje za takie super przepisy:) :) :)
myślę, że tak, ale nie wiem w jakich proporcjach, nigdy tak nie robiłam, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Droga Mała Cukierenko,
czy masło można zastąpić olejem?
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Twoje przepisy, bo często z nich korzystam.
zrobiłam z mąki orkiszowej i na zwykłej prostokątnej blaszce oraz bez rodzynek
pychota!
brzmi super, cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie
Wyszło wspaniale. Też trochę zmodyfikowaliśmy przepis, tzn. daliśmy mąkę razową i cukier brązowy. A jabłka pokrojone na kawałki zmieszałam z melasą, cynamonem i cukrem waniliowym i postawiłam na gaz na kilka minut. Zapach od ciasta przepyszny w całym domu :) Polecam!
dziękuję za zwrócenie uwagi:)) pozdrawiam ciepło
Przeglądam sobie właśnie przepisy na Twoim blogu i na pewno skorzystam z niejednego. Ale ten przepis wprawił mnie w wyjątkowo dobry nastrój. A sprawiło to dokładnie jedno zdanie i mała literówka: „Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owcami.” Zabrakło jednej literki, a ubaw miałam po pachy :D Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię tą uwagą. Po prostu musiałam się tym z Tobą podzielić :-)
Pozdrawiam serdecznie!
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Chciałam wszystkim powiedzieć , że ciasto 100% super . Nawet jeśli u kogoś dotrwa jeszcze niezjedzone 3 dni to nic się nie zmieni – dalej będzie tak samo dobre . Ja dodałam jeszcze 4 pokrojone śliwki mieszaniec i zamiast cukru białego cukier demera . Nie ma się co zastanawiać !!!!!! Niezdecydowanych zachęcam do dzieła .
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło i życzę smacznego