Cynamonowe ciasto z jabłkami

Cynamonowe ciasto z jabłkami – Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta z jabłkami. Wspaniale zacząć weekend takim przepysznym, słodkim akcentem. Ciasto jest ucierane, na maśle, z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owocami. W każdym kawałku trafiamy na jabłko zanurzone w puszystym, maślanym cieście o cudownym aromacie. Nie jest trudne w przygotowaniu, trzymajmy się tylko przepisu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Świetne jesienne ciasto, do kawy ideał, bardzo polecam…

Cynamonowe ciasto z jabłkami

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
50g rodzynek
2 duże jabłka

1. Formę z kominem o średnicy 24cm dobrze wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

3. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka masę chwilę miksować, aby składniki się dobrze połączyły. Wsypać mąkę, zamieszać, wlać sok z pomarańczy i krótko wymieszać.

4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami dodać do ciasta i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z formy (może się trochę przylepić do ścianek tortownicy, ponieważ jest bardzo soczyste od jabłek). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Cynamonowe ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

31 komentarzy do “Cynamonowe ciasto z jabłkami”

  1. Jak dotąd każdy Twój przepis trafia w nasze podniebienia;)) Kolejne ulubione ciacho, moje chłopaki to tylko czekają, co nowego na weekend wyszukam na blogu:D)) Dwa tygodnie nic nie piekłam i doczekałam się buntu, wołali: My chcemy cicho! ;D)) Upiekłam, zjedli i się zachwycili smakiem;P)

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne…tak fajnie wilgotne, idealne do kawki jak wszystkie Pani ciasta i ciasteczka.
    Pozdrzwiam serdecznie i dziekuje za takie super przepisy:) :) :)

    Odpowiedz
  3. Droga Mała Cukierenko,
    czy masło można zastąpić olejem?
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Twoje przepisy, bo często z nich korzystam.

    Odpowiedz
  4. Wyszło wspaniale. Też trochę zmodyfikowaliśmy przepis, tzn. daliśmy mąkę razową i cukier brązowy. A jabłka pokrojone na kawałki zmieszałam z melasą, cynamonem i cukrem waniliowym i postawiłam na gaz na kilka minut. Zapach od ciasta przepyszny w całym domu :) Polecam!

    Odpowiedz
  5. Przeglądam sobie właśnie przepisy na Twoim blogu i na pewno skorzystam z niejednego. Ale ten przepis wprawił mnie w wyjątkowo dobry nastrój. A sprawiło to dokładnie jedno zdanie i mała literówka: „Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owcami.” Zabrakło jednej literki, a ubaw miałam po pachy :D Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię tą uwagą. Po prostu musiałam się tym z Tobą podzielić :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  6. Chciałam wszystkim powiedzieć , że ciasto 100% super . Nawet jeśli u kogoś dotrwa jeszcze niezjedzone 3 dni to nic się nie zmieni – dalej będzie tak samo dobre . Ja dodałam jeszcze 4 pokrojone śliwki mieszaniec i zamiast cukru białego cukier demera . Nie ma się co zastanawiać !!!!!! Niezdecydowanych zachęcam do dzieła .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz