Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Czy można w tym przepisie pominąć jajko?
witam,
to za duża blaszka, ciasto urośnie ale będzie niskie,
pozdrawiam
czy taka duza blaszka tez moze byc? 30x25cm ?
tak, można
pozdrawiam
czy te ciasto można robic w innych blaszkach? np.prostokatnych?
jak widać nie jest potrzebny,
pozdrawiam
a co z proszkiem do pieczenia? nie potrzebny?
trudno mi powiedzieć, nigdy tego ciasta nie piekłam bez jajka,
pozdrawiam
czy można nie dodawać jajka do tego ciasta?
ikkipppppppppppppp
życzę smacznego:)
pozdrawiam
właśnie się piecze :) mam nadzieje, że wyjdzie pyszne :)
Witam Kasiu,
dziękuję Ci bardzo za miły komentarz, współczuję tych strasznych upałów i duchoty,
mam nadzieję, że ciasto się uda, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Witam bardzo serdecznie. Juz od kilku dni moja còrka spedza u mnie wakacje. Dzis przy niedzieli chcialam zrobic ten wspanialy jablecznik z winem, ktòry dla mnie jest bomba,ale widze moje centkowane banany i zal mi sie ich robi… szukam i mam odpowiedz… czytajac komentarze dalam odrazu mniej cukru i bakalie dla mnie sa troche zimowe a tutaj 39 stopni i wilgotnosc 90% wiec do ciasta wsypalam szklanke czerwonych porzeczek.Ciasto w piekarniku,miejmy nadzieje ze wszystko OK. Jak zwykle dzieki TOBIE zadowole wszystkich i moge zawsze wykorzystac to co mam w domu, a nie biegac po sklepach i szukac produktòw. Twoje wypieki sa darem dla nas.XXX
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie