Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Moje drugie ciasto w życiu, wszystko wg przepisu i wyszło cudownie! Łatwy i szybki przepis, dzieki serdeczne!!!
może na samym proszku do pieczenia się uda, pozdrawiam
Czy do tego ciasta jest konieczna soda oczyszczona ?
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
miałam zbyt dojrzałe banany ,znalazłam ten przepis tylko zamieniłam mąkę tortową na razową i co i super.Jest genialne!!!
myślę, że tak tylko wyjdzie trochę płaski, pozdrawiam
witam,
a czy moge upiec w tortownicy o promieniu 25cm?Nie mam keksowki:(
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Witam.Dziękuję za przepis wczoraj zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. Dodatkowo polałam gorzka czekoladą.
Łatwo i szybko na pewno będę robić to ciasto częściej.
ono bardzo mało rośnie, pozdrawiam
Piekłam ciasto zgodnie z przepisem (jako bakalie dodałam rodzynki i słonecznik) ale w ogóle nie urosło. Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam
A ja użyłam maki owsianej i wyszłosuper
raczej powinien być, może troszkę od samych banów będzie wilgotny, pozdrawiam
Czy ciasto ma być wilgotne? Jak wkładam drewniany patyczek to czy ma być czysty?
może za krótko Pani piekła, pozdrawiam serdecznie