Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
pieklam chlebki bananowe z kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy! dałam mniej cukru niż w przepisie, a i tak jest bardzo słodki, to pewnie sprawa dojrzałych bananów ;-)
mam tylko pytanie, bo wyszedł lekko zakalcowaty, czym może to być spowodowane?
tak można, ja bym dodała 70-80g pozdrawiam
Czy orzechy mogę zastąpić drobno pokrojoną czekoladą i ile jej dodać ? Pozdrawiam Bożena.
ja użyłam mąki pszennej tortowej, pozdrawiam
Jaka mąka?
cieszę się bardzo, mogłaby Pani mi tylko powiedzieć jak Pani piecze te śliwki, chętnie zrobiłabym taką wersje ze śliwkami, pozdrawiam serdecznie:)
Od kiedy odkryłam ten przepis, żaden przedojrzały banan już nie ląduje w koszu na śmieci :) Najczęściej robię muffinki – z ilości składników podanych z przepisie wychodzi 12 dużych muffinek, które piekę 30 min. Naszym ulubionym dodatkiem są suszone żurawiny, które świetnie przełamują lekką mdłość bananów. A w sezonie śliwkowym zastępuję banany pieczonymi śliwkami – wychodzi przepyszny, delikatnie kwaskowaty śliwkowy chlebek – aktualnie hit w mojej kuchni, zwłaszcza, że śliwki są teraz tańsze od bananów :)
Z przejrzalych bananów można robic banalne ciastka. Banany się blenduje, dodaje się płatki owsiane i gotowe. Zostawiamy na chwilę żeby owsianka zmiekla i pieczemy.
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło bez problemu, szybko i pysznie; 1 godzina pieczenia wystarczyła :-)
Robię dziś to ciasto po raz kolejny – z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Pyszne z dodatkiem konfitur albo samo. Bardzo smakowało zaprzyjaźnionym maturzystom.
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
Pychotka,udało się mimo że pierwszy raz piekłam, a ciasto jakiekolwiek robiłam może rok temu :-)
wyjmujey od razu, zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie
Brakuje mi tylko informacji jak postępować po upieczeniu ( właśnie kończy się piec )….czy zostawić w piekarniku czy wyjąć zaraz :-)
cieszę się, że smakowało,
babka_z_Marsa – myślę, że można trochę dodać słonecznika, doda ciekawego smaku a z innymi bakaliami będzie dobrze współgrał,
dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie