Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Mała Cukierenko, czy z bakalii dodałaś tylko orzechy laskowe? (przynajmniej tak pisze w opisie ciasta)
mozna dodac orzechy wloskie i rodzynki, pozdrawiam
Ja zrobiłam z maki owsianejbi wyszło bordzo smaczne!
A można użyć mąkę gryczaną?
nie wiem jak uda się z gryczaną, pozdrawiam serdecznie
Czy pisząc 4 banany ma pani na myśli 400g?
mam na myśli 4 średniej wielkości banany, nie wiem ile ważą, pozdrawiam
A ja robię ten przepis w wersji bezglutenowej. Jest idealny nie do odróżnienia od glutenowej☺ Nie dodaję bakalii bo wychodzi za suche. Używam mąki ryżowej w mniejszej ilości ok 1i 1/5 szklanki.
Pyszota to dobre słowo aby oddać to co czuje moje podniebienie :-)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Super przepis. Muszę zrobic. A czy jakbym dodala troche „świeżych” malin, nic by się nie stalo? POZDRAWIAM :-)
myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam serdecznie
Z przedświątecznych zakupów zostało mi sporo bananów, które jutro pewnie wylądowałyby w koszu, gdyby nie ten rewelacyjny przepis :). Jeden z łatwiejszych, jakie znalazłam w necie, a ciasto super!.
ile tj. szklanka ml lub gramow?
używam szklanki 250ml, pozdrawiam
Mam pytanie, czy orzechy mają być posiekane czy zmielone?
orzechy posiekane, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało, pozdrawiam serdecznie
Upieklam z półtorej porcji, miałam tylko problem z jajkiem ale zaryzykowalam i dałam jedno dosyć duże. Piekłam w dwóch aluminiowych foremkach jednorazowego użytku na 1l objetosci. Wydawały mi się dość małe. I rzeczywiście porcja w sam raz. Tylko zaraz po włożeniu do piekarnika spaliła się grzałka i nie mając innego wyjścia popedziłam do mojej niezawodnej sąsiadki z góry po ratunek. I nie dacie wiary!!! Ona akurat wyjęła drożdżowe z pieca więc był rozgrzany piekłam 1,10 min. Mogło jeszcze troszkę dostać ale spróbowałam kawałeczek i już się boję że nie doczeka wieczora…dałam 100g rodzynek i 50 g płatków migdałowych.
A ja robię już kolejny raz i zawsze dodaję coś innego. Dzisiaj płatki migdałowe i suszone mango:) mam nadzieję, że wyjdzie… Mniam
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne ,ale zamiast cukru dodałam daktyle.Pięknie wyrosło,ale u mnie się piekło 40 minut.