Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

223 komentarze do “Ciasto bananowe”

  1. A ja robię ten przepis w wersji bezglutenowej. Jest idealny nie do odróżnienia od glutenowej☺ Nie dodaję bakalii bo wychodzi za suche. Używam mąki ryżowej w mniejszej ilości ok 1i 1/5 szklanki.

    Odpowiedz
  2. Z przedświątecznych zakupów zostało mi sporo bananów, które jutro pewnie wylądowałyby w koszu, gdyby nie ten rewelacyjny przepis :). Jeden z łatwiejszych, jakie znalazłam w necie, a ciasto super!.

    Odpowiedz
  3. Upieklam z półtorej porcji, miałam tylko problem z jajkiem ale zaryzykowalam i dałam jedno dosyć duże. Piekłam w dwóch aluminiowych foremkach jednorazowego użytku na 1l objetosci. Wydawały mi się dość małe. I rzeczywiście porcja w sam raz. Tylko zaraz po włożeniu do piekarnika spaliła się grzałka i nie mając innego wyjścia popedziłam do mojej niezawodnej sąsiadki z góry po ratunek. I nie dacie wiary!!! Ona akurat wyjęła drożdżowe z pieca więc był rozgrzany piekłam 1,10 min. Mogło jeszcze troszkę dostać ale spróbowałam kawałeczek i już się boję że nie doczeka wieczora…dałam 100g rodzynek i 50 g płatków migdałowych.

    Odpowiedz
  4. A ja robię już kolejny raz i zawsze dodaję coś innego. Dzisiaj płatki migdałowe i suszone mango:) mam nadzieję, że wyjdzie… Mniam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz