Ciasto bananowe z czekoladą

Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)

1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.

2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Białka ubić na sztywną pianę.

4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.

7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe z czekoladą 1

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

54 komentarze do “Ciasto bananowe z czekoladą”

  1. Kuszące…chyba się zaraz zabiorę, tylko groszki mam 50% kakao, czyli gorzkie, a mlecznej czekolady nie mam pod ręką. Czy trzeba dać więcej cukru w takiej sytuacji? Na wierzch dam gotową czarno-białą polewę, do rozpuszczenia w gorącej wodzie, bo zalega mi w szafce :)

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobre ciasto! Na pewno upiekę jeszcze nie raz :) To już drugie ciacho z tej strony, piekłam wcześniej pomarańczowe i też było ekstra! :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Genialnie wyglądające ciasto! Jutro się za nie zabieram. :D Mam tylko pytanie, jeśli upiekę na środkowym poziomie to będzie duża różnica w smaku?

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam je już raz, było pyszneeee!!! Zastanawiam się tylko czy mogę zwiększyć ilość bananów? Nawet do 3, bo przy tym jednym smak banana nie byl wyczuwalny? Czego wtedy ze składników odjąć i czy w ogóle jest możliwa taka modyfikacja?

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło niesamowite i to za pierwszym razem ! :)
    Do dekoracji użyłam truskawek i też wyszło świetnie. Jest puszyste i wilgotne po prostu IDEALNE! :)
    Polecam zrobic odrazu podwójną porcję ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz