Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).
Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)
1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.
2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.
7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.
Udanych wypieków:)
Ja muszę co drugi dzień piec:)jest takie pyszne!mąż mi nie daje spokoju:) przyznam,ze zaczełam piec już trzecie ciasto z małej cukierenki i wszystkie wychodzą. Dziękuję i pozdrawiam!
Czy w tortownicy 21 cm mogę upiec z tej ilości składników czy muszę zwiększać, i czy w tortownicy też piec na najniższym poziomie piekarnika? Z góry dziękuję za odpowiedź.
tak może być torownica 21cm, ja piekłabym na najniższym, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj piekłam ciasto i wyszło super ale szybko znikło. Dziś zrobię z podwójnej porcji. Dzięki za super przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mam zamiar ciasto upiec w blasze o wymiarach 22 cm x 33 cm z dwóch porcji. Jak długo wtedy trzymać ciasto w piekarniku?
myślę, że podobnie koło 60 minut, pozdrawiam
Ola: – myślę, że bym podwoiła ilość składników,
pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
CIASTO JEST FANTASTYCZNE ! :)
Mała Cukierenko czy ta ilość składników wystarczy na okrągłą blachę 26 cm? czy zwiększyć podwójnie składniki? a może zwiększyć o połowę, tylko wtedy nie wiem jak dokładnie zrobić z jajkami :-) będę wdzięczna za info.
może tak być, nie zdążyło się dopiec w środku,
pozdrawiam serdecznie
W smaku rewelacyjne, ale trochę wyszedł Zakalec. Czy to wina tego, że piekłam na środkowym poziomie?
myślę, że można, proszę piec około 22-25 minut, pozdrawiam
Czy przepis tego ciasta można użyć do upieczenia muffinów? Jeśli tak to wtedy ile je piec? Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam ciepło
Witam. Ciasto bardzo przednie ale dla moich żarłoków i przyjaciół tychże żarłoków stanowczo za małe. Zawsze robię je z podwójnej porcji. Piekłam sporo ciast z przepisów Małej Cukierenki i wszystkie udane. Pozdrawiam serdecznie.
banan ze skórką, pozdrawiam