Bardzo apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z czekoladą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Miękkie, wilgotne, aromatyczne, w kęsach przyjemnie czuć kawałki mlecznej czekolady. Do jego przygotowania używamy tylko jednego dojrzałego banana, więc dla niektórych może być za mało „bananowe”. Dla mnie jest idealne, takie w moim stylu:) Bardzo polecam… (przepis z książeczki „BBC GoodFood Easy baking recipes”).
Ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
100ml oleju
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
180g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g poszatkowanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych
1 dojrzały, spory banan (o wadze około 180g)
3 jajka: jedno całe i oddzielnie 2 żółtka i 2 białka
50ml mleka
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki
chipsy bananowe (suszony banan)
1. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą i poszatkowaną czekoladą.
2. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do niego jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Mieszankę bananową dodać do suchych składników i wymieszać bardzo krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę ze śmietanką, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i ostudzić, aby polewa zgęstniała.
7. Polewą udekorować wierzch ciasta i ozdobić chipsami bananowymi.
Udanych wypieków:)
to ciasto jest rewelacyjne! a moja Córcia wyjadała tylko banany, które były na górze, ale i tak wszystkim smakowało (:
ciesze sie:) dziekuje za komentarz,
pozdrawiam
Przepyszne ciasto!nie za bardzo środke i wilgotne:)zniklo w kilka godzin!,
ogromnie sie ciesze:) dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyśmienite , co prawda jak się je, lekki szok , czuć banana a go nie widać hehe
z mojej strony malutki błąd , gdyż nie pokroiłem czekolady tylko potarłem i się straciła :D a tu widzę po dłuższym wpatrywaniu w zdjęcie, że widać kawałki czekolady
podsumują :
Ciasto Rewelacja
Uwielbiam ciasta bananowe, a to z tymi owocami na wierzchu prezentuje się fenomenalnie!
Ciasto banalnie :P proste w wykonaniu, wyrosło cudownie i tak też pachnie. Niebo w gębie. Gorąco polecam przepis. Pozdrawiam
Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
Pysznie wygląda, chyba jutro zrobię:)
Wygląda bosko :) I ta polewa, mmm… Bajka :)
This cake looks so moist and delicious!
bardzo ale to bardzo zachęcające ;)
Ja ostatnio sporo słodkości z bananami miałam, ale pewnie niedługo zatęsknię znowu. :D
dzięki:) pozdrawiam
Wspaniale,och i ach…