Kruche ciasto z truskawkami

Na poprawę humoru zapraszam dzisiaj na przepyszną tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Na kruchym, maślanym spodzie, wykończoną truskawkową galaretką. Do jej przygotowania możemy również użyć malin lub jagód. Przy jej przygotowaniu musimy się trochę skupić i radzę użyć rondelka z grubym dnem, takiego, w którym nic nam się nie przypali. Przepis dość prosty i bardzo smaczny , przed podaniem ciasto możemy posypać płatkami migdałowymi, polecam… (inspirację znalazłam na stornie world baking day, ale przepis zmodyfikowałam i dopracowałam).

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
130g mąki (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 żółtko
Krem:
200ml mleka + 12 łyżek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
60g cukru
60g mąki (użyłam tortowej)
1 jajko
60g połamanej, białej czekolady
Dodatkowo:
500-700g truskawek, umytych, obranych i osączonych
1 galaretka truskawkowa

Ciasto:
1. Wymieszać razem sypkie składniki. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24-25cm i wyłożyć nim blaszkę, robiąc 2 cm brzeg (możemy też ręcznie wyłożyć bez wałkowania ciasta).

3. Ciasto piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej półce od dołu. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Krem:
4. Jajko rozmieszać z 4 łyżkami mleka na jednolitą masę. Mąkę rozmieszać z 8 łyżkami mleka, rozcierając grudki łyżką.

5. Pozostałe mleko, cukier i cukier wanilinowy podgrzewać w rondelku z grubym dnem. Gdy mleko będzie bardzo gorące (ale nie wrzące), wlać połowę, powoli, ciągle mieszając, do jajka. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać resztę gorącego mleka, wymieszać.

6. Masę przelać do rondelka i postawić na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje (powstanie gęsty budyń, na początku mogą powstać grudki, ale one się rozmieszają). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie krem odstawić do ostygnięcia (ma być letni, będzie go łatwiej rozsmarować).

7. Galaretkę rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć (zrobi się gęsta).

8. Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu upieczonego ciasta i odstawić, aż ostygnie. Następnie ułożyć truskawki i posmarować tężejącą galaretką. Kruche ciasto z truskawkami odstawić w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Kruche ciasto z truskawkami”

  1. Skusiłam się :) Ciasto jest absolutnie przepyszne, krem z dodatkiem białej czekolady – po prostu palce lizać i polecam KAŻDEMU! Mam tylko problem. Postępowałam według przepisu i podgrzewałam krem, aż zgęstniał, potem letni wyłożyłam na ciasto, po ostudzeniu ułożyłam truskawki pokryłam galaretką. Niestety, po całej nocy stania ciasta w lodówce, przy krojeniu krem wypływa – wygląda na to, że w ogóle nie zgęstniał w lodówce. Czy to normalne? Ciasto jest świetne, ale w takiej formie raczej nie nadaje się na zaprezentowanie gościom ;) Zastanawiam się nad dodaniem żelatyny do kremu, żeby lepiej się „ścisnął”, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Ciasto na pewno zrobię jeszcze raz, ale bardzo bym chciała, żeby prezentowało się lepiej :):) Pozdrawiam serdecznie!

  2. Przykro mi ze krem nie wyszedl, robilam to ciasto 3 razy i nie mialam takiego problemu, krem jest juz gesty po zagotowaniu – powstaje przeciez budyn,
    zwieksze troche ilosc maki
    pozdrawiam serdecznie

  3. Za białą nie przepadam. Czy mozna ją pominąć i te 60 g cukru w budyniu wystarczy? Czy czekolada jest jednak konieczna i wpływa na zgęstnienie kremu?

  4. witam:)
    ciasto wyglada rewelacyjnie!! super, bardzo dziekuje, dodaje do galerii czytelnikow,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Witam:)
    Piekłam to ciasto już 2 razy i na tym nie koniec w sezonie truskawkowym. Jest wyśmienite, „niebo w gębie”!!!
    Polecam dla smakoszy:)

  6. Ja je robię już chyba szósty raz!Za każdym razem z innymi owocami, truskawki,brzoskwinie z puszki,borówka,maliny…… Rewelacyjny przepis, zawsze smakuje wszystkim gościom….i za szybko znika.Następnym razem zrobię podwójna porcję żeby goście nie patrzyli na siebie spode łba kto zabierze ostatni kawałek:)

  7. :) tak trzeba będzie zrobić, cieszy mnie że ciasto smakuje, bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  8. Mniam mniam, zobaczyłam ten przepis i poleciałam do sklepu po czekoladę i galaretkę:) czekają w pogotowiu na odpowiedni moment-czyli aż się pojawią truskawki. mam pytanie, galaretkę przed wylaniem studzić w lodówce? Zrobić galaretkę z całego opakowania?

  9. tak z całego, rozpuszczamy ją tylko w 1 szklance wody, więc nie trzeba jej wkładać do lodówki zacznie tężeć już w temperaturze pokojowej, pozdrawiam

  10. Wszyscy moi domownicy jednogłośnie stwierdzili, że spód ciasta jest zdecydowanie za słodki. Lubię słodycze, ale z trudem udało mi się zjeść mały kawałek. Na tę ilość mąki w zupełności wystarczyłoby max. 40 g cukru

  11. Przed chwilką zrobiłam. Jest mega pyszne! POLECAM! Takie jakie uwielbiam.
    Mam tylko jeden problem. Przy robieniu budyniu zrobiły mi się grudki i nie rozmieszały się. Czy mąkę wlewać do mleka i jajka od razu całą czy częściami? Ile gotować?
    Pozdrawiam ;-)

  12. Podczas pieczenia ciasta należy włożyć tartę też czymś cięższym, żeby ciasto nie urosło za bardzo? Bo słyszałam, że ciasta na tarty należy wyłożyć, np. grochem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.