Ciasteczka z rodzynkami

Ciasteczka z rodzynkami – Kolejne szybkie, maślane ciasteczka z rodzynkami. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nie napracujemy się za dużo, a będziemy chrupać domowej roboty smakołyki. Na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. Dla mnie wspaniały dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam… (przepis z książeczki „120 wypieków” z kuchennej półeczki).

Ciasteczka z rodzynkami

Ciasteczka z rodzynkami
Składniki na 15 sporych ciasteczek:
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
80g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
100g drobnych rodzynek
30g drobno pokrojonych kandyzowanych wiśni (możemy zastąpić żurawiną lub rodzynkami)
1 rozkłócone jajko
2 łyżki mleka

1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

2. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki (ja użyłam masła wyjętego z zamrażarki i starłam je na tarce o grubych oczkach).

3. Wsypać cukier, rodzynki i posiekane wiśnie, wymieszać.

4. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto.

5. Z ciasta formować w rękach kulki (większe od orzecha włoskiego) albo łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 16 minut (jak ciasteczka będziemy piekli na funkcji góra-dół, to proszę dać temperaturę 190-200°C). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasteczka z rodzynkami stwardnieją i dopiero wtedy je przekładać.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

36 komentarzy do “Ciasteczka z rodzynkami”

  1. Bardzo dziekuje za ten przepis!! Jak dla mnie jest wyśmienity! Ciastka wychodzą mi zawsze, sa pyszne i chrupiące. Czasami jeszcze dodaje kawałki czekolady i troche orzechów. Stały sie one moim popisowym numerem Cała rodzinka sie nim zachwyca a ja jako mala gospodyni cieszę sie ze moi rodzice maja co chrupać do popołudniowej kawy. Polecam wszystkim!!

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj wypróbowałam powyższy przepis i serdecznie polecam. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i bardzo szybkie w wykonaniu. Smakują fantastycznie.

    Odpowiedz
  3. Piekę drugą (podwójną!) porcję – nie wiem jak to się stało- ale przez noc zniknęły! Są przepyszne i do tego banalnie proste :)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam i są pyszne :) Dodałam rodzynki, żurawinę i kawałki gorzkiej czekolady. Takie fajne piegusy :) Polecam i dziękuję za kolejny wspaniały przepis. Lubię Cię Mała Cukierenko :)

    Odpowiedz
  5. Pyszne domowe słodkości! Zrobiłam z rodzynkami i kawałkami czekolady. Wyszły jak pieguski tyle że o niebo smaczniejsze! Dzięki za przepis! :)

    Odpowiedz
  6. Jestem Ci strasznie wdzięczna za ten przepis, jest genialny w swej prostocie! Tak, jak napisałaś – mało pracy, a zdrowsze niż sklepowe. W tych ciastkach podoba mi się to, że niemal zawsze można je zrobić, bo są ze składników, które zazwyczaj ma się w domu, no i w każdej chwili, bo nie trzeba czekać aż masło będzie miękkie. Robiłam je już z rodzynkami i żurawiną (jak w przepisie), z samymi rodzinkami, z samą żurawiną, z żurawiną i migdałami… i pewnie nie raz je zrobią z różnymi, innymi dodatkami =]

    Odpowiedz
  7. Ciasteczka są przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję, ale szybko została zjedzona, więc następnego dnia upiekłam kolejną;-) Zrobiłam je z rodzynkami, suszonymi morelami, żurawiną i odrobiną czekolady! Dziękuję za inspiracje!!!Już chyba nigdy nie kupię zwykłych „piegusek” ze sklepu…. Te są o niebo lepsze….;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz