Ciasteczka z rodzynkami

Ciasteczka z rodzynkami – Kolejne szybkie, maślane ciasteczka z rodzynkami. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nie napracujemy się za dużo, a będziemy chrupać domowej roboty smakołyki. Na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. Dla mnie wspaniały dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam… (przepis z książeczki „120 wypieków” z kuchennej półeczki).

Ciasteczka z rodzynkami

Ciasteczka z rodzynkami
Składniki na 15 sporych ciasteczek:
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
80g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
100g drobnych rodzynek
30g drobno pokrojonych kandyzowanych wiśni (możemy zastąpić żurawiną lub rodzynkami)
1 rozkłócone jajko
2 łyżki mleka

1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

2. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki (ja użyłam masła wyjętego z zamrażarki i starłam je na tarce o grubych oczkach).

3. Wsypać cukier, rodzynki i posiekane wiśnie, wymieszać.

4. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto.

5. Z ciasta formować w rękach kulki (większe od orzecha włoskiego) albo łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 16 minut (jak ciasteczka będziemy piekli na funkcji góra-dół, to proszę dać temperaturę 190-200°C). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasteczka z rodzynkami stwardnieją i dopiero wtedy je przekładać.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

36 komentarzy do “Ciasteczka z rodzynkami”

  1. Pachną wspaniale, w smaku przepyszne, co prawda nie miałam żurawiny i w zamian dodałam zmielone orzechy, ale efekt fantastyczny. Dziękuję i już nie mogę się doczekać kolejnych wypieków z Twojej strony.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam te przepyszne ciasteczka. Zamiast żurawiny dałam gorzką czekoladę, wyszły na prawdę smaczne. Ostatnio robiłam też ciasto cynamonowe i też bardzo nam smakowało. Dziękuję za fajne inspiracje :) Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  3. Robię podobne ciasteczka, ale są one z płatkami owsianymi, rodzynkami, słonecznikiem i czasami z pestkami dyni. Smakują idealnie! Te ciasteczka równie ładnie się prezentują i apetycznie wyglądają :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz