Ciasteczka z rodzynkami – Kolejne szybkie, maślane ciasteczka z rodzynkami. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nie napracujemy się za dużo, a będziemy chrupać domowej roboty smakołyki. Na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. Dla mnie wspaniały dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam… (przepis z książeczki „120 wypieków” z kuchennej półeczki).
Ciasteczka z rodzynkami
Składniki na 15 sporych ciasteczek:
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
80g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
100g drobnych rodzynek
30g drobno pokrojonych kandyzowanych wiśni (możemy zastąpić żurawiną lub rodzynkami)
1 rozkłócone jajko
2 łyżki mleka
1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
2. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki (ja użyłam masła wyjętego z zamrażarki i starłam je na tarce o grubych oczkach).
3. Wsypać cukier, rodzynki i posiekane wiśnie, wymieszać.
4. Dodać jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto.
5. Z ciasta formować w rękach kulki (większe od orzecha włoskiego) albo łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną mąką.
6. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 16 minut (jak ciasteczka będziemy piekli na funkcji góra-dół, to proszę dać temperaturę 190-200°C). Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasteczka z rodzynkami stwardnieją i dopiero wtedy je przekładać.
Udanych wypieków:)
Pachną wspaniale, w smaku przepyszne, co prawda nie miałam żurawiny i w zamian dodałam zmielone orzechy, ale efekt fantastyczny. Dziękuję i już nie mogę się doczekać kolejnych wypieków z Twojej strony.
Pozdrawiam serdecznie:)
Ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam te przepyszne ciasteczka. Zamiast żurawiny dałam gorzką czekoladę, wyszły na prawdę smaczne. Ostatnio robiłam też ciasto cynamonowe i też bardzo nam smakowało. Dziękuję za fajne inspiracje :) Pozdrawiam serdecznie.
życzę więc smacznego,
pozdrawiam ciepło
Moje ciasteczka z tego przepisu:) siedzą w piekarniku-szybko się je robi-ciekawa jestem jak smakują:)
dziekuje za komentarz Holi,
ciesze sie ze smakowaly
pozdrawiam serdecznie
Cudownie pyszne :) bardzo polecam, zrobione i zjedzone. polecam Holi :*
Upiekłam:-). Mąkę pszenną zastąpiłam częściowo orkiszową i wyszły na prawdę pyszne:).
Gorąco polecam!
moje gratulacje, życzę smacznego:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
pyszne mam 13 lat i wlasnie sie z mama nimi zajadamy :)
Dzięki Pasja88,
masz racje z płatkami owsianymi są wspaniałe,
pozdrawiam:)
Robię podobne ciasteczka, ale są one z płatkami owsianymi, rodzynkami, słonecznikiem i czasami z pestkami dyni. Smakują idealnie! Te ciasteczka równie ładnie się prezentują i apetycznie wyglądają :)
wygladają bardzo smakowicie:) aż ma się ochotę porwać kilka:)
Naprawdę urocze!:)
ciasteczka wyglądają smakowicie, już sobie wyobrażam ich kruchość i nutę rodzynkową :)))