Angielskie ciasto z orzechami i kawą

W pierwszej edycji konkursu dostałam dużo smakowitych propozycji. Kusiliście niesamowicie. Dużo było snickersów i obiecuję, że niedługo powstanie również moja wersja tego ciasta, ale muszę nad nim popracować. Długo nie mogłam się zdecydować na konkretny deser. W końcu wybrałam angielskie ciasto z orzechami i kawą, o którym wspomniała Maggie. Upiekłam trochę zmodyfikowaną wersję tego ciasta, wzbogacając je jeszcze bardziej orzechami i kawą. Ciasto jest bardzo aromatyczne z uprażonymi orzechami, przełożone maślaną masą z nutką waniliową. Każdy biszkopt nasączyłam jeszcze dodatkowo kawą. Ciasto przypomina torcik i ładnie się prezentuje. Nie jest trudne w przygotowaniu. Przyjemnie smakuje orzechami, delikatnie kawą. Jeśli będziemy ciasto przechowywać w lodówce, to 30 minut przed podaniem trzeba je wyjąć, żeby masa zmiękła, wtedy lepiej smakuje. Pozdrawiam i zapraszam jutro do drugiej edycji konkursu (adresy będę zbierać po zakończeniu 4. edycji konkursu).

Angielskie ciasto z orzechami i kawą

Angielskie ciasto z orzechami i kawą
Składniki:
Ciasto:
220g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy (w temperaturze pokojowej)
100g orzechów włoskich
Do nasączenia:
1/3 szklanki zaparzonej kawy (6-7 łyżek na jeden biszkopt)
Krem:
130g miękkiego masła
160g cukru pudru
80g orzechów włoskich
1 łyżka bardzo mocnej zaparzonej kawy (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (jeśli będzie w granulkach, to przetrzeć przez sito)
Dodatkowo:
połówki orzechów do ozdoby
listki melisy

1. Orzechy włoskie do ciasta i kremu (czyli 180g) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Prażyć przez 9-10 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Orzechy na ciasto 100g poszatkować. Resztę orzechów 80g zemleć.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

4. Dodać mąkę, kawą i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm lub do dwóch tortownic o średnicy 20cm (ja piekłam w jednej tortownicy). Blaszki powinny być wyłożone papierem do pieczenia lub posmarowane masłem i posypane mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut, jeśli będziemy piekli w dwóch foremkach, wtedy czas proszę skrócić do około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie zdjąć obręcz. Wierzch ciasta można wyrównać nożem. Jeśli piekliśmy w jednej tortownicy, ciasto należy przepołowić w poziomie na pół. Każdy krążek nasączyć 6-7 łyżkami kawy.

Krem:
7. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Stopniowo dodawać cukier puder, utrzeć na kremową masę. Dodać kawę, kawę rozpuszczalną, aromat, wymieszać. Wsypać zmielone orzechy, wymieszać.

8. Połowę kremu rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem. Wierzch ozdobić połówkami orzechów. Przed podaniem ozdobić melisą. Jeśli ciasto będziemy przechowywać w lodówce, to 30 minut przed podaniem trzeba je z lodówki wyjąć.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Angielskie ciasto z orzechami i kawą”

  1. Witam! Ciasto oczywiście z pewnością przepyszne ! Ale ja mam pytanie odnośnie talerzyków…Gdzie można takie kupić? Bardzo mi się podobają:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. witam:)
    talerzyki kupiłam w sklepie FLO,we Wrocławiu ten sklep jest w arkadach wrocławskich i chyba galerii grunwaldzkiej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Cudownie wygląda ten torcik! Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia :) Uwielbiam połączenie orzechów z kawą i myślę, że na pewno by mi zasmakował.

    Odpowiedz
  4. zrobiłam wszystko wg przepisu ale w kremie chrupie mi coś… cukier albo orzechy? cukier puder nie powinien chyba… generalnie wyszło super, mocno kawowe :) pycha

    Odpowiedz
  5. bardzo się cieszę, że smakuje, to chrupanie to myślę, że od orzechów może trochę skorupki dostało się przy mieleniu orzechów i dlatego chrupie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam :) Mam pytanie, jako, że pierwszy raz piekę ciasto (tacie na urodziny, 50-te, więc okazja zaszczytna ;) ), to chciałam się spytać, czy na tortownicę ok. 25-26 cm mam wziąć dużo więcej składników? Nie znam się na tym kompletnie, dlatego pytam ;)

    Odpowiedz
  7. hm… na taką tortownicę trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość składników,
    ja bym chyba dała 5 jajek, 250g masła i około 300g mąki, 2 łyżeczki proszku, 200g cukru
    tak jakoś bym kombinowała,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. no i mam kolejne ciacho do sprawdzenia :D dam znać za tydzień :D czy wyszło :P tak jak sobie wyobraziłem po wyglądzie , hihi

    Odpowiedz
  9. Przepis na biszkopt świetny, wykorzystuje go kolejny raz, tym razem do innego ciasta:) krem niestety zupełnie nie w moim guście, zmodyfikowałam i zniknął z talerza, jednak kolejny raz już go nie zrobię. Pozdrawiam i testuje kolejne przepisy;)

    Odpowiedz
  10. Cukru dodałam ponad połowę mniej, dołożyłam wydrążone niesłodzone wiśnie z zaprawy bez alkoholu a biszkopt skropiłam sokiem z nich:) dla mnie pierwotna wersja zdecydowanie za słodka i mało wyrazista:) dziś kolejny raz korzystam z przepisu na biszkopt, tym razem bez kawy i orzechów tylko z mielonymi migdałami, z kokosowo- malinową kombinacją:)ciekawe co mi wyjdzie:)

    Odpowiedz
  11. Ciastko zrobione. Niestety ani trochę nie wyglada jak na zdjęciu. Masa bardzo słodka, ciemna a nie biała, a jedna porcja nie wystarcza na zrobienie calego ciastka. Ogólnie póki co same minusy jeszcze przed spróbowaniem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz