Angielskie ciasto z orzechami i kawą

W pierwszej edycji konkursu dostałam dużo smakowitych propozycji. Kusiliście niesamowicie. Dużo było snickersów i obiecuję, że niedługo powstanie również moja wersja tego ciasta, ale muszę nad nim popracować. Długo nie mogłam się zdecydować na konkretny deser. W końcu wybrałam angielskie ciasto z orzechami i kawą, o którym wspomniała Maggie. Upiekłam trochę zmodyfikowaną wersję tego ciasta, wzbogacając je jeszcze bardziej orzechami i kawą. Ciasto jest bardzo aromatyczne z uprażonymi orzechami, przełożone maślaną masą z nutką waniliową. Każdy biszkopt nasączyłam jeszcze dodatkowo kawą. Ciasto przypomina torcik i ładnie się prezentuje. Nie jest trudne w przygotowaniu. Przyjemnie smakuje orzechami, delikatnie kawą. Jeśli będziemy ciasto przechowywać w lodówce, to 30 minut przed podaniem trzeba je wyjąć, żeby masa zmiękła, wtedy lepiej smakuje. Pozdrawiam i zapraszam jutro do drugiej edycji konkursu (adresy będę zbierać po zakończeniu 4. edycji konkursu).

Angielskie ciasto z orzechami i kawą

Angielskie ciasto z orzechami i kawą
Składniki:
Ciasto:
220g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
3 jajka
3 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy (w temperaturze pokojowej)
100g orzechów włoskich
Do nasączenia:
1/3 szklanki zaparzonej kawy (6-7 łyżek na jeden biszkopt)
Krem:
130g miękkiego masła
160g cukru pudru
80g orzechów włoskich
1 łyżka bardzo mocnej zaparzonej kawy (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (jeśli będzie w granulkach, to przetrzeć przez sito)
Dodatkowo:
połówki orzechów do ozdoby
listki melisy

1. Orzechy włoskie do ciasta i kremu (czyli 180g) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Prażyć przez 9-10 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Orzechy na ciasto 100g poszatkować. Resztę orzechów 80g zemleć.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

4. Dodać mąkę, kawą i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm lub do dwóch tortownic o średnicy 20cm (ja piekłam w jednej tortownicy). Blaszki powinny być wyłożone papierem do pieczenia lub posmarowane masłem i posypane mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut, jeśli będziemy piekli w dwóch foremkach, wtedy czas proszę skrócić do około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie zdjąć obręcz. Wierzch ciasta można wyrównać nożem. Jeśli piekliśmy w jednej tortownicy, ciasto należy przepołowić w poziomie na pół. Każdy krążek nasączyć 6-7 łyżkami kawy.

Krem:
7. Masło ucierać mikserem przez 3 minuty. Stopniowo dodawać cukier puder, utrzeć na kremową masę. Dodać kawę, kawę rozpuszczalną, aromat, wymieszać. Wsypać zmielone orzechy, wymieszać.

8. Połowę kremu rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem. Wierzch ozdobić połówkami orzechów. Przed podaniem ozdobić melisą. Jeśli ciasto będziemy przechowywać w lodówce, to 30 minut przed podaniem trzeba je z lodówki wyjąć.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Angielskie ciasto z orzechami i kawą”

  1. Witam! Ciasto oczywiście z pewnością przepyszne ! Ale ja mam pytanie odnośnie talerzyków…Gdzie można takie kupić? Bardzo mi się podobają:) Pozdrawiam!

  2. witam:)
    talerzyki kupiłam w sklepie FLO,we Wrocławiu ten sklep jest w arkadach wrocławskich i chyba galerii grunwaldzkiej,
    pozdrawiam

  3. Cudownie wygląda ten torcik! Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia :) Uwielbiam połączenie orzechów z kawą i myślę, że na pewno by mi zasmakował.

  4. zrobiłam wszystko wg przepisu ale w kremie chrupie mi coś… cukier albo orzechy? cukier puder nie powinien chyba… generalnie wyszło super, mocno kawowe :) pycha

  5. bardzo się cieszę, że smakuje, to chrupanie to myślę, że od orzechów może trochę skorupki dostało się przy mieleniu orzechów i dlatego chrupie,
    pozdrawiam serdecznie

  6. Witam :) Mam pytanie, jako, że pierwszy raz piekę ciasto (tacie na urodziny, 50-te, więc okazja zaszczytna ;) ), to chciałam się spytać, czy na tortownicę ok. 25-26 cm mam wziąć dużo więcej składników? Nie znam się na tym kompletnie, dlatego pytam ;)

  7. hm… na taką tortownicę trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość składników,
    ja bym chyba dała 5 jajek, 250g masła i około 300g mąki, 2 łyżeczki proszku, 200g cukru
    tak jakoś bym kombinowała,
    pozdrawiam

  8. no i mam kolejne ciacho do sprawdzenia :D dam znać za tydzień :D czy wyszło :P tak jak sobie wyobraziłem po wyglądzie , hihi

  9. Przepis na biszkopt świetny, wykorzystuje go kolejny raz, tym razem do innego ciasta:) krem niestety zupełnie nie w moim guście, zmodyfikowałam i zniknął z talerza, jednak kolejny raz już go nie zrobię. Pozdrawiam i testuje kolejne przepisy;)

  10. Cukru dodałam ponad połowę mniej, dołożyłam wydrążone niesłodzone wiśnie z zaprawy bez alkoholu a biszkopt skropiłam sokiem z nich:) dla mnie pierwotna wersja zdecydowanie za słodka i mało wyrazista:) dziś kolejny raz korzystam z przepisu na biszkopt, tym razem bez kawy i orzechów tylko z mielonymi migdałami, z kokosowo- malinową kombinacją:)ciekawe co mi wyjdzie:)

  11. Ciastko zrobione. Niestety ani trochę nie wyglada jak na zdjęciu. Masa bardzo słodka, ciemna a nie biała, a jedna porcja nie wystarcza na zrobienie calego ciastka. Ogólnie póki co same minusy jeszcze przed spróbowaniem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.