Brzoskwiniowa szarlotka

Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).

Brzoskwiniowa szarlotka

Brzoskwiniowa szarlotka
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.

Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.

3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.

4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Brzoskwiniowa szarlotka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

52 komentarze do “Brzoskwiniowa szarlotka”

  1. W smaku jest cudowna! Ja pokroiłam na małe kawałeczki brzoskwinie i dobrze wyszło. Tylko się zastanawiam czy spód jest niedopieczony czy brzoskwinie puściły sok. Ciasto na dole jest trochę miękkie i blade, a powinno być chyba kruche. Wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika.

    Odpowiedz
  2. I ja zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wyszło bajkowe :) W domku wszystkim baardzo smakowało. Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy. BARDZO POLECAM :)

    Odpowiedz
  3. Ja użyłam brzoskwiń z puszki i ciasto wyszło fantastyczne, owocowe z maślaną nutą.
    Piekłam już parę ciast z tej strony i wszystkie były bardzo udane, a rodzina nie może się nadziwić skąd u mnie taki nagły talent do pieczenia:) Świetna strona – gratuluję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz