Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).
Brzoskwiniowa szarlotka
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.
Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.
3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.
4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
na jakie wymiary blachy jest to ciasto?
przykro mi, że się nie dopiekła od spodu,
pozdrawiam ciepło
W smaku jest cudowna! Ja pokroiłam na małe kawałeczki brzoskwinie i dobrze wyszło. Tylko się zastanawiam czy spód jest niedopieczony czy brzoskwinie puściły sok. Ciasto na dole jest trochę miękkie i blade, a powinno być chyba kruche. Wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika.
cieszę się, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Wszystkim smakowało :). Dziękuję za przepis :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Rzeczywiście smakuje podobnie do szarlotki, pyszna, goście zachwyceni. Gratuluję pomysłów
myślę, że tak
pozdrawiam
Witam, czy mogę do tego ciasta dodać oprócz brzoskwiń borówki amerykańskie (około 200-300 g)?
Pozdrawiam.
I ja zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wyszło bajkowe :) W domku wszystkim baardzo smakowało. Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy. BARDZO POLECAM :)
dziękuję za miłe słowa:)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Ja użyłam brzoskwiń z puszki i ciasto wyszło fantastyczne, owocowe z maślaną nutą.
Piekłam już parę ciast z tej strony i wszystkie były bardzo udane, a rodzina nie może się nadziwić skąd u mnie taki nagły talent do pieczenia:) Świetna strona – gratuluję.
super przepis
myślę, że tak
pozdrawiam
A brzoskwinia z puszki moze byc ???