Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).
Brzoskwiniowa szarlotka
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.
Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.
3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.
4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Mniam
SPÓD MI SIĘ SŁABO PODPIEKŁ (CHYBA RZECZYWIŚCIE MOŻNA GO BYŁO NAJPIERW PODPIEC BEZ BRZOSKWIŃ), ALE I TAK CIASTO BYŁO PYSZNE :)
Czu można upieć ciasto używając tylko nektarynki?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Bez proszku do pieczenia?
tak jak w przepisie, pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanko czy do drugiej części ciasia zamiast budynku czekoladowego mogę dodać kakao
można spróbować, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Upiekłam ciacho i wyszło pyszneeee!!! Dodałam nektarynek i brzoskwiń. Ale uważam, że sam spód najpierw trzeba podpiec 10-15 minut, bo gdy piekłam wszystko razem, dłużej musiałam ciasto trzymać w piekarniku :) Do kruszonki dosypałam wiórek kokosowych. Warto upiec :)))
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Mój ulubiony przepis! Wracam do niego co jakiś czas…pychotka :)
myślę, że tak, pozdrawiam
witam! czy mozna uzyc tortownicy o srednicy 26 cm.?
coś mi się wydaje, że to będą 2-3 puszki brzoskwiń, na opakowaniu powinno być napisane ile jest brzoskwiń po osączeniu z syropu, pozdrawiam
Jeśli dodamy brzoskwinie w puszcze to ile? Jedna puszka wystarczy?
jakby był jakiś problem można dodać 1 łyżkę zimnej wody, pozdrawiam
A ile tego masła dodać, aby zagnieść ciasto? ;)
blaszka o wymiarach 28x18cm, pozdrawiam