Muffinki z brzoskwiniami – Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Delikatne, puszyste, owocowe z nutką śmietankową oraz waniliową. Wspaniale smakują z brzoskwiniami, które dodają soczystości i sprawiają, że są bardziej syte. Przygotowanie zajmie nam tylko z 15 minut, a będziemy się cieszyć świeżymi, domowymi muffinkami. Z przepisu upieczemy 12 sporych babeczek, które apetycznie się prezentują przyrumienione na złoto, bardzo polecam…
Muffinki z brzoskwiniami
Składniki na 12 dużych babeczek:
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
80ml oleju
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
350g brzoskwiń
1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
4. Do mąki wsypać brzoskwinie, wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast jogurtu można dodać mleko albo śmietanę? A jedli tak to tez 250 ml?
myślę, że tak, mleka może ciut mniej, tak ze 20-30ml, pozdrawiam
Przepis super, babeczki wyszły pyszne! :)