Muffinki z brzoskwiniami

Muffinki z brzoskwiniami – Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Delikatne, puszyste, owocowe z nutką śmietankową oraz waniliową. Wspaniale smakują z brzoskwiniami, które dodają soczystości i sprawiają, że są bardziej syte. Przygotowanie zajmie nam tylko z 15 minut, a będziemy się cieszyć świeżymi, domowymi muffinkami. Z przepisu upieczemy 12 sporych babeczek, które apetycznie się prezentują przyrumienione na złoto, bardzo polecam…

Muffinki z brzoskwiniami

Muffinki z brzoskwiniami
Składniki na 12 dużych babeczek:
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
80ml oleju
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
350g brzoskwiń

1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.

2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.

3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.

4. Do mąki wsypać brzoskwinie, wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Muffinki z brzoskwiniami”

  1. Pychotki, wczesniej nie robilam z dodatkiem mąki ziemniaczanej;) zamiast brzoskwiń u mnie kawałeczki jabłka obtoczone w cynamonie..Dziekuje za inspiracje. Ostatnio zaczynam dzien od poczty i Twojego bloga, nie moge sie powstrzymac;) pozdrawiam

  2. To bardzo miłe:) cieszę się bardzo,
    mmm… jabłka z cynamonem, ostatnio mam wielką ochotę na szarlotkę, taką cieplutką jeszcze najlepiej prosto z piekarnika, ale się rozmarzyłam:) trzeba będzie poszukać jakiegoś fajnego przepisu,
    pozdrawiam ciepło:)

  3. A czy do tych muffinek można dodać brzoskwinie z puszki czy są za miękkie i rozpłyną się podczas pieczenia?

  4. Drugi przepis, ktory wyprobowalam z tej stronki. Bardzo dobre muffinki. Lepsze jednak se te z truskawkami :) Dziekuje za przepisy!

  5. bardzo dobre wyszly , robilam na brzoskwiniach z puszki i dalam 300gr maki tortowej bo nie mialam ziemniaczanej no i na wierzch pol czekolady drobno pokrojonej

  6. Właśnie zrobiłam i chciałam je jakoś ozdobić- tylko nie wiem jak. Nie wyszły słodkie, więc może czekolada? Odpada krem i wszystko co z mlekiem i jego przetworami.Z góry dziękuję za odpowiedź

  7. Od kiedy odkryłam tą stronę ciągle coś piekę i wszystko się udaje. Te babeczki również i będą jednymi z ulubionych

  8. Przepis wypróbowany, babeczki wyszły pyszne, miękkie, nie gumiaste tylko sprężyste :)
    Dodałam brzoskwinie z puszki i garść żurawiny suszonej + aromat pomarańczowy zamiast śmietankowego.
    Wykorzystałam zwykłe silikonowe foremki i zrobiłam chyba 18, tyle mi wyszło ciasta :)
    Tylko jeden szkopuł – część babeczek „wykipiała”.
    Następnym razem może dodam nieco mniej proszku do pieczenia.
    Przy okazji mam pytanie – czy ktoś wie gdzie można dostać takie gotowe „foremki” papierowe do muffinów jak w kafejkach przy stacjach benzynowych? chodzi mi o akie wysokie brązowe.
    Z góry dzięki za pomoc :)

  9. ciesze sie, ze smakowaly:) dziekuje za komentarz, nie wiem gdzie kupic sztywne brazowe foremki, prosze poszukac na allegro, pozdrawiam serdecznie

  10. Witaj!
    Właśnie wykorzystałam Twój przepis- tyle tylko, że zrobiłam większe dwa ciacha, w blaszkach do tarty. Wyszło wyśmienite!!!
    Bardzo dziękuję za to, że jesteś w neciku i masz tak świetne pomysły!!!
    Życzę dalszych sukcesów cukierniczych!!!

  11. Witaj Mala Cukierenko! Wyszly super. Wogole cos mi sie wydaje , po tym co ja nawywijalam ;) ze trudno je zepsuc:) Na koniec pochwale sie : do ciasta dodalam pastylki bialej czekolady Ghirardelli, a wierzch posmarowalam rowniez biala czekolada ( garsc czekoladowych chips’ow podgrzewalam w mikrofali 2x po 20 sek.) Pozdrawiam!

  12. Godzinę temu znalazłam przepis a teraz już stoją na stole:) Wyszły pyszne… to już kolejny przepis z Twojej strony i na pewno nie ostatni:) Dziękuję!

  13. Witam. Kolejny przepis warty wypróbowania. Muffinki pięknie wyrosły i super smakują. Nawet osoba, która ciągle liczy kalorie sięgała po drugie ciacho. Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.