Muffinki z brzoskwiniami – Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Delikatne, puszyste, owocowe z nutką śmietankową oraz waniliową. Wspaniale smakują z brzoskwiniami, które dodają soczystości i sprawiają, że są bardziej syte. Przygotowanie zajmie nam tylko z 15 minut, a będziemy się cieszyć świeżymi, domowymi muffinkami. Z przepisu upieczemy 12 sporych babeczek, które apetycznie się prezentują przyrumienione na złoto, bardzo polecam…
Muffinki z brzoskwiniami
Składniki na 12 dużych babeczek:
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
80ml oleju
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
350g brzoskwiń
1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
4. Do mąki wsypać brzoskwinie, wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast jogurtu można dodać mleko albo śmietanę? A jedli tak to tez 250 ml?
myślę, że tak, mleka może ciut mniej, tak ze 20-30ml, pozdrawiam
Przepis super, babeczki wyszły pyszne! :)
180stopni i brzoskwinie bardzo drobno krojone.
najlepiej 180oC, pozdrawiam
W jakiej temperaturze powinnam piec jeżeli mam piekarnik bez termoobieg ?
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Witam. Kolejny przepis warty wypróbowania. Muffinki pięknie wyrosły i super smakują. Nawet osoba, która ciągle liczy kalorie sięgała po drugie ciacho. Dziękuję i pozdrawiam.
tak można, pozdrawiam
Czy można dodać takie brzoskwinie z puszki ???
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Godzinę temu znalazłam przepis a teraz już stoją na stole:) Wyszły pyszne… to już kolejny przepis z Twojej strony i na pewno nie ostatni:) Dziękuję!
mmm…. ale pycha, bardzo lubię białą czekoladę, życzę samczego! pozdrawiam serdecznie
Witaj Mala Cukierenko! Wyszly super. Wogole cos mi sie wydaje , po tym co ja nawywijalam ;) ze trudno je zepsuc:) Na koniec pochwale sie : do ciasta dodalam pastylki bialej czekolady Ghirardelli, a wierzch posmarowalam rowniez biala czekolada ( garsc czekoladowych chips’ow podgrzewalam w mikrofali 2x po 20 sek.) Pozdrawiam!
bardzo dziękuję! Cieszę się, że smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków! pozdrawiam serdecznie
Witaj!
Właśnie wykorzystałam Twój przepis- tyle tylko, że zrobiłam większe dwa ciacha, w blaszkach do tarty. Wyszło wyśmienite!!!
Bardzo dziękuję za to, że jesteś w neciku i masz tak świetne pomysły!!!
Życzę dalszych sukcesów cukierniczych!!!
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis wlanie wyprobowany;) Bardzo smaczne i takie fajnie delikatnie wilgotne:) pozdrawiam i dziekuje za kolejny przepis:)
ciesze sie, ze smakowaly:) dziekuje za komentarz, nie wiem gdzie kupic sztywne brazowe foremki, prosze poszukac na allegro, pozdrawiam serdecznie
Przepis wypróbowany, babeczki wyszły pyszne, miękkie, nie gumiaste tylko sprężyste :)
Dodałam brzoskwinie z puszki i garść żurawiny suszonej + aromat pomarańczowy zamiast śmietankowego.
Wykorzystałam zwykłe silikonowe foremki i zrobiłam chyba 18, tyle mi wyszło ciasta :)
Tylko jeden szkopuł – część babeczek „wykipiała”.
Następnym razem może dodam nieco mniej proszku do pieczenia.
Przy okazji mam pytanie – czy ktoś wie gdzie można dostać takie gotowe „foremki” papierowe do muffinów jak w kafejkach przy stacjach benzynowych? chodzi mi o akie wysokie brązowe.
Z góry dzięki za pomoc :)
Od kiedy odkryłam tą stronę ciągle coś piekę i wszystko się udaje. Te babeczki również i będą jednymi z ulubionych
tak, czekolada jak najbardziej pasuje, wystarczy roztopić ją i przyozdobić wierzch,
pozdrawiam
Właśnie zrobiłam i chciałam je jakoś ozdobić- tylko nie wiem jak. Nie wyszły słodkie, więc może czekolada? Odpada krem i wszystko co z mlekiem i jego przetworami.Z góry dziękuję za odpowiedź
tak, można
pozdrawiam
czy zamiast jogurtu moge uzyc maslanki??
proszę użyć mąki pszennej zwykłej np. tortowej
pozdrawiam
a zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej może byc jakaś inna która daje taki sam lub podobny efekt babeczki?
gumiaste wyszły…
mmm… pychotka, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
bardzo dobre wyszly , robilam na brzoskwiniach z puszki i dalam 300gr maki tortowej bo nie mialam ziemniaczanej no i na wierzch pol czekolady drobno pokrojonej
z truskawkami chyba wszystko jest lepsze:)
pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Drugi przepis, ktory wyprobowalam z tej stronki. Bardzo dobre muffinki. Lepsze jednak se te z truskawkami :) Dziekuje za przepisy!
można dodać masło zamiast oleju, ale z olejem nie są ciężkie,
pozdrawiam
Czy zamiast olej można dodać masło ? ..
Czy zamiast olej można dodać masło ? .. Czy z olejem nie są za ciężkie ? ..
Witam,
Uważam, że można dodać brzoskwinie z puszki, nie rozpłyną się,
pozdrawiam
Robiłam z brzoskwin z puszki. Potwierdzam że wychodzą równie pyyyszne
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
A czy do tych muffinek można dodać brzoskwinie z puszki czy są za miękkie i rozpłyną się podczas pieczenia?
To bardzo miłe:) cieszę się bardzo,
mmm… jabłka z cynamonem, ostatnio mam wielką ochotę na szarlotkę, taką cieplutką jeszcze najlepiej prosto z piekarnika, ale się rozmarzyłam:) trzeba będzie poszukać jakiegoś fajnego przepisu,
pozdrawiam ciepło:)
Pychotki, wczesniej nie robilam z dodatkiem mąki ziemniaczanej;) zamiast brzoskwiń u mnie kawałeczki jabłka obtoczone w cynamonie..Dziekuje za inspiracje. Ostatnio zaczynam dzien od poczty i Twojego bloga, nie moge sie powstrzymac;) pozdrawiam
cieszę się, dziękuję za komentarz:)
pozdrawiam
Wychodzą smaczne: mięciutkie i wilgotne. Zamiast brzoskwiń dodałam mandarynki z puszki; też polecam!
Śliczne są:) Takie urocze i słoneczne:)
Kocham muffinki! :)
Te wyglądają wyjątkowo apetycznie.
niezwykle słoneczne.
Wyglądają pięknie! Może kiedyś spróbuję………..
Pozdrawiam!
sliczne i pyszne:)
Mmmm, super są te muffinki !:)
Moje ulubione :). Za muffinkę z brzoskwiniami i np. kremem z serka na wierzchu mogę zrobić baardzo wiele :D.