Muffinki z brzoskwiniami – Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Delikatne, puszyste, owocowe z nutką śmietankową oraz waniliową. Wspaniale smakują z brzoskwiniami, które dodają soczystości i sprawiają, że są bardziej syte. Przygotowanie zajmie nam tylko z 15 minut, a będziemy się cieszyć świeżymi, domowymi muffinkami. Z przepisu upieczemy 12 sporych babeczek, które apetycznie się prezentują przyrumienione na złoto, bardzo polecam…
Muffinki z brzoskwiniami
Składniki na 12 dużych babeczek:
200g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
80ml oleju
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
350g brzoskwiń
1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i aromat śmietankowy.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
4. Do mąki wsypać brzoskwinie, wlać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
Moje ulubione :). Za muffinkę z brzoskwiniami i np. kremem z serka na wierzchu mogę zrobić baardzo wiele :D.
Mmmm, super są te muffinki !:)
sliczne i pyszne:)
Wyglądają pięknie! Może kiedyś spróbuję………..
Pozdrawiam!
niezwykle słoneczne.
Kocham muffinki! :)
Te wyglądają wyjątkowo apetycznie.
Śliczne są:) Takie urocze i słoneczne:)
Wychodzą smaczne: mięciutkie i wilgotne. Zamiast brzoskwiń dodałam mandarynki z puszki; też polecam!
cieszę się, dziękuję za komentarz:)
pozdrawiam
Pychotki, wczesniej nie robilam z dodatkiem mąki ziemniaczanej;) zamiast brzoskwiń u mnie kawałeczki jabłka obtoczone w cynamonie..Dziekuje za inspiracje. Ostatnio zaczynam dzien od poczty i Twojego bloga, nie moge sie powstrzymac;) pozdrawiam
To bardzo miłe:) cieszę się bardzo,
mmm… jabłka z cynamonem, ostatnio mam wielką ochotę na szarlotkę, taką cieplutką jeszcze najlepiej prosto z piekarnika, ale się rozmarzyłam:) trzeba będzie poszukać jakiegoś fajnego przepisu,
pozdrawiam ciepło:)
A czy do tych muffinek można dodać brzoskwinie z puszki czy są za miękkie i rozpłyną się podczas pieczenia?
Witam,
Uważam, że można dodać brzoskwinie z puszki, nie rozpłyną się,
pozdrawiam
Robiłam z brzoskwin z puszki. Potwierdzam że wychodzą równie pyyyszne
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast olej można dodać masło ? .. Czy z olejem nie są za ciężkie ? ..
Czy zamiast olej można dodać masło ? ..
można dodać masło zamiast oleju, ale z olejem nie są ciężkie,
pozdrawiam
Drugi przepis, ktory wyprobowalam z tej stronki. Bardzo dobre muffinki. Lepsze jednak se te z truskawkami :) Dziekuje za przepisy!
z truskawkami chyba wszystko jest lepsze:)
pozdrawiam i dziękuję za komentarz
bardzo dobre wyszly , robilam na brzoskwiniach z puszki i dalam 300gr maki tortowej bo nie mialam ziemniaczanej no i na wierzch pol czekolady drobno pokrojonej
mmm… pychotka, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
gumiaste wyszły…
a zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej może byc jakaś inna która daje taki sam lub podobny efekt babeczki?
proszę użyć mąki pszennej zwykłej np. tortowej
pozdrawiam
czy zamiast jogurtu moge uzyc maslanki??
tak, można
pozdrawiam
Właśnie zrobiłam i chciałam je jakoś ozdobić- tylko nie wiem jak. Nie wyszły słodkie, więc może czekolada? Odpada krem i wszystko co z mlekiem i jego przetworami.Z góry dziękuję za odpowiedź
tak, czekolada jak najbardziej pasuje, wystarczy roztopić ją i przyozdobić wierzch,
pozdrawiam
Od kiedy odkryłam tą stronę ciągle coś piekę i wszystko się udaje. Te babeczki również i będą jednymi z ulubionych
Przepis wypróbowany, babeczki wyszły pyszne, miękkie, nie gumiaste tylko sprężyste :)
Dodałam brzoskwinie z puszki i garść żurawiny suszonej + aromat pomarańczowy zamiast śmietankowego.
Wykorzystałam zwykłe silikonowe foremki i zrobiłam chyba 18, tyle mi wyszło ciasta :)
Tylko jeden szkopuł – część babeczek „wykipiała”.
Następnym razem może dodam nieco mniej proszku do pieczenia.
Przy okazji mam pytanie – czy ktoś wie gdzie można dostać takie gotowe „foremki” papierowe do muffinów jak w kafejkach przy stacjach benzynowych? chodzi mi o akie wysokie brązowe.
Z góry dzięki za pomoc :)
ciesze sie, ze smakowaly:) dziekuje za komentarz, nie wiem gdzie kupic sztywne brazowe foremki, prosze poszukac na allegro, pozdrawiam serdecznie
Przepis wlanie wyprobowany;) Bardzo smaczne i takie fajnie delikatnie wilgotne:) pozdrawiam i dziekuje za kolejny przepis:)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witaj!
Właśnie wykorzystałam Twój przepis- tyle tylko, że zrobiłam większe dwa ciacha, w blaszkach do tarty. Wyszło wyśmienite!!!
Bardzo dziękuję za to, że jesteś w neciku i masz tak świetne pomysły!!!
Życzę dalszych sukcesów cukierniczych!!!
bardzo dziękuję! Cieszę się, że smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków! pozdrawiam serdecznie
Witaj Mala Cukierenko! Wyszly super. Wogole cos mi sie wydaje , po tym co ja nawywijalam ;) ze trudno je zepsuc:) Na koniec pochwale sie : do ciasta dodalam pastylki bialej czekolady Ghirardelli, a wierzch posmarowalam rowniez biala czekolada ( garsc czekoladowych chips’ow podgrzewalam w mikrofali 2x po 20 sek.) Pozdrawiam!
mmm…. ale pycha, bardzo lubię białą czekoladę, życzę samczego! pozdrawiam serdecznie
Godzinę temu znalazłam przepis a teraz już stoją na stole:) Wyszły pyszne… to już kolejny przepis z Twojej strony i na pewno nie ostatni:) Dziękuję!
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać takie brzoskwinie z puszki ???
tak można, pozdrawiam
Witam. Kolejny przepis warty wypróbowania. Muffinki pięknie wyrosły i super smakują. Nawet osoba, która ciągle liczy kalorie sięgała po drugie ciacho. Dziękuję i pozdrawiam.
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
W jakiej temperaturze powinnam piec jeżeli mam piekarnik bez termoobieg ?
najlepiej 180oC, pozdrawiam
180stopni i brzoskwinie bardzo drobno krojone.
Przepis super, babeczki wyszły pyszne! :)