Brzoskwiniowa szarlotka


Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).



Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.

Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.

3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.

4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)


41 thoughts on “Brzoskwiniowa szarlotka

  1. Czy zamiast świeżych brzoskwiń można użyć takich z puszki? Pytam przyszłościowo jak już skończą się te świeże.

  2. Ja użyłam brzoskwiń z puszki i ciasto wyszło fantastyczne, owocowe z maślaną nutą.
    Piekłam już parę ciast z tej strony i wszystkie były bardzo udane, a rodzina nie może się nadziwić skąd u mnie taki nagły talent do pieczenia:) Świetna strona – gratuluję.

  3. I ja zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wyszło bajkowe :) W domku wszystkim baardzo smakowało. Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy. BARDZO POLECAM :)

  4. W smaku jest cudowna! Ja pokroiłam na małe kawałeczki brzoskwinie i dobrze wyszło. Tylko się zastanawiam czy spód jest niedopieczony czy brzoskwinie puściły sok. Ciasto na dole jest trochę miękkie i blade, a powinno być chyba kruche. Wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika.

  5. coś mi się wydaje, że to będą 2-3 puszki brzoskwiń, na opakowaniu powinno być napisane ile jest brzoskwiń po osączeniu z syropu, pozdrawiam

  6. Upiekłam ciacho i wyszło pyszneeee!!! Dodałam nektarynek i brzoskwiń. Ale uważam, że sam spód najpierw trzeba podpiec 10-15 minut, bo gdy piekłam wszystko razem, dłużej musiałam ciasto trzymać w piekarniku :) Do kruszonki dosypałam wiórek kokosowych. Warto upiec :)))

Dodaj komentarz

.