Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).
Brzoskwiniowa szarlotka
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.
Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.
3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.
4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Na pewno wyprobuje przepis bo wyglada przepysznie. Sliczne zdjecia :)
Pozdrawiam.
Piękna!
Ślinka cieknie na sam widok :)
rozkosznie wygląda i na pewno tak smakuje
A ja chcę kawałeczek:) Mogę?
Powalajace zdjecia!
wygląda przepysznie, a zdjęcia są tak smakowite, ze ma się ochotę wbić zęby w monitor:)
Czy do brzoskwin dodajemy cukier krysztal , czy puder? pozdrawiam
Witam,
Cukier kryształ,
pozdrawiam
Pyszne, wciągamy właśnie jeszcze ciepłe. Niech nas ktoś zatrzymaaaaa, pozdrowienia ;)
Czy zamiast świeżych brzoskwiń można użyć takich z puszki? Pytam przyszłościowo jak już skończą się te świeże.
można użyć brzoskwiń z puszki,
pozdrawiam
Uwielbiam brzoskwinie!Ciasto wyglada niesamowicie!Jutro pieczemy koniecznie!Zapraszam:)
a wykładamy blaszke papierem? czy na suchą ?
radzę wyłożyć papierem,
pozdrawiam
Pychota, wczoraj upieczone. Już drugie ciasto z tej strony. Tata powiedział, że moge mu je piec co tydzień.
A brzoskwinia z puszki moze byc ???
myślę, że tak
pozdrawiam
super przepis
Ja użyłam brzoskwiń z puszki i ciasto wyszło fantastyczne, owocowe z maślaną nutą.
Piekłam już parę ciast z tej strony i wszystkie były bardzo udane, a rodzina nie może się nadziwić skąd u mnie taki nagły talent do pieczenia:) Świetna strona – gratuluję.
dziękuję za miłe słowa:)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
I ja zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wyszło bajkowe :) W domku wszystkim baardzo smakowało. Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy. BARDZO POLECAM :)
Witam, czy mogę do tego ciasta dodać oprócz brzoskwiń borówki amerykańskie (około 200-300 g)?
Pozdrawiam.
myślę, że tak
pozdrawiam
Rzeczywiście smakuje podobnie do szarlotki, pyszna, goście zachwyceni. Gratuluję pomysłów
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Wszystkim smakowało :). Dziękuję za przepis :)
cieszę się, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
W smaku jest cudowna! Ja pokroiłam na małe kawałeczki brzoskwinie i dobrze wyszło. Tylko się zastanawiam czy spód jest niedopieczony czy brzoskwinie puściły sok. Ciasto na dole jest trochę miękkie i blade, a powinno być chyba kruche. Wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika.
przykro mi, że się nie dopiekła od spodu,
pozdrawiam ciepło
na jakie wymiary blachy jest to ciasto?
blaszka o wymiarach 28x18cm, pozdrawiam
A ile tego masła dodać, aby zagnieść ciasto? ;)
jakby był jakiś problem można dodać 1 łyżkę zimnej wody, pozdrawiam
Jeśli dodamy brzoskwinie w puszcze to ile? Jedna puszka wystarczy?
coś mi się wydaje, że to będą 2-3 puszki brzoskwiń, na opakowaniu powinno być napisane ile jest brzoskwiń po osączeniu z syropu, pozdrawiam
witam! czy mozna uzyc tortownicy o srednicy 26 cm.?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mój ulubiony przepis! Wracam do niego co jakiś czas…pychotka :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Upiekłam ciacho i wyszło pyszneeee!!! Dodałam nektarynek i brzoskwiń. Ale uważam, że sam spód najpierw trzeba podpiec 10-15 minut, bo gdy piekłam wszystko razem, dłużej musiałam ciasto trzymać w piekarniku :) Do kruszonki dosypałam wiórek kokosowych. Warto upiec :)))
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bez proszku do pieczenia?
tak jak w przepisie, pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanko czy do drugiej części ciasia zamiast budynku czekoladowego mogę dodać kakao
można spróbować, pozdrawiam
Czu można upieć ciasto używając tylko nektarynki?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
SPÓD MI SIĘ SŁABO PODPIEKŁ (CHYBA RZECZYWIŚCIE MOŻNA GO BYŁO NAJPIERW PODPIEC BEZ BRZOSKWIŃ), ALE I TAK CIASTO BYŁO PYSZNE :)
Mniam
Robilam. Super wyszlo. Zmodyfikowalam troche. Dalam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke i jablka przesmażone. Pychotka.
Witam serdecznie, jeśli dodam brzoskwinie z puszki, czy powinnam całkowicie zrezygnować z cukru? Czy może zmniejszyć jego ilość? Jeśli tak to ile powinnam dodać?
Pozdrawiam
ja bym zostawiła ilość cukru jaka jest w przepisie, pozdrawiam