Brzoskwiniowa szarlotka – Smaczne, kruche ciasto z soczystymi brzoskwiniami. Pięknie pachnie cynamonem, masłem i owocami. Apetycznie prezentują się słoneczne kwadraty z miękkimi, słodkimi brzoskwiniami. W porównaniu do szarlotki z jabłkami jest bardziej delikatne w smaku. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu, tylko musimy poczekać, aż ciasto się schłodzi. Bardzo przyjemne ciasto do herbaty w deszczowe popołudnie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy” wrzesień 2011).
Brzoskwiniowa szarlotka
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g zimnego masła
1 jajko wielkości M
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
70-80g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kule, z czego jedną troszkę większą i wstawić do lodówki na 45 minut.
Nadzienie:
2. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier.
3. Brzoskwinie obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i wymieszać.
4. Większą porcją ciasta wylepić dno blaszki o wymiarach 28x18cm, rozłożyć owoce, a na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez około 30-40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Witam serdecznie, jeśli dodam brzoskwinie z puszki, czy powinnam całkowicie zrezygnować z cukru? Czy może zmniejszyć jego ilość? Jeśli tak to ile powinnam dodać?
Pozdrawiam
ja bym zostawiła ilość cukru jaka jest w przepisie, pozdrawiam
Robilam. Super wyszlo. Zmodyfikowalam troche. Dalam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke i jablka przesmażone. Pychotka.