Babeczki „bezowe chmurki”

Dzisiaj zapraszam na słodkie, owocowe drobiazgi, czyli ucierane babeczki z bezową czapeczką. Pyszne, proste w przygotowaniu, o apetycznym wyglądzie, trochę waniliowe z nutką cytrynową. Do ich zrobienia możemy użyć dowolnych drobnych owoców. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z konkursu „ciastka na piknik” Pani Eweliny Jaroszczuk).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose,Sway .

babeczki bezowa chmurka

Babeczki „bezowe chmurki”
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g miękkiego masła
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z pół cytryny
około 36 sztuk, umytego, obranego z ogonków agrestu (po 3 sztuki na jedną babeczkę) lub wypestkowanych wiśni ; malin
Beza:
2 białka
100g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
3-4 krople aromatu waniliowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Następnie do maślanej masy dodać skórkę z cytryny i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami , nakładać do około 2/3 wysokości foremki (ciasto bardzo rośnie). W każdą foremkę włożyć 3 agresty.

Beza:
5. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, skrobie i wymieszać.

6. Pianę z białek równomiernie rozłożyć na cieście w formie na muffiny i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić formę z babeczkami na 10 minut. Następnie babeczki wyjąć blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

babeczki bezowa chmurka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

10 komentarzy do “Babeczki „bezowe chmurki””

  1. Babeczki sa wilgotne i naprawdę pyszne.
    Mój brat zjadł prawie wszystkie,I nie zostało za wiele dla reszty rodziny :)
    Każdy przepis z Twojego bloga zawsze mi wychodzi, więc w 100%polecam wszystkie przepisy,w każdej weekend staram się próbować każdy z przepisów.

    Do przepisu wrócę oraz 2 innych już w ten weekennd,gdyż będę pięć ciasta dla mojego narzeczonego.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Przepraszam, miałabym pytanko:
    chcę babeczki, ale na Twoim blogu jest ich tyle, że nie wiem, które na początek wybrać, a chciałabym oczywiście te najsmaczniejsze z najsmaczniejszych. Które polecasz?
    Aha, dodam, że szukam babeczek bez kremu na górze, czyli w sumie muffinek :) chyba raczej z nadzieniem – ale które ciasto do nich jest najlepsze?? (wilgotn, słodkie itp)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz