Od dzisiaj zaczynam obiecującą współpracę ze sklepem ekologicznym FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Powstaną nowe kategorie w Małej Cukierence, jak „BEZ GLUTENU” i „WEGAŃSKIE”. Sporo osób prosiło o takie przepisy, więc wychodzę naprzeciw ich sugestiom. Dlatego dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy przepis bez glutenu, wegański.
Przepyszny torcik tiramisu przygotowany z orzechów, daktyli i mleczka kokosowego. Byłam podekscytowana tym przepisem:), jak dla mnie zrobienie takiego torciku, to była dobra zabawa. Deser jest delikatny, rozpływa się u ustach i jest bardzo sycący, więc radzę kroić nieduże porcje. W smaku interesujący, czuć w nim kokos, kawę i czekoladę. Wygląda bardzo apetycznie. Przed przystąpieniem do przygotowań proszę dokładnie przeczytać przepis. Mleczko kokosowe musi poleżeć trochę w chłodnym miejscu, żeby się rozwarstwiło. Jeśli nie chcemy daktyli i orzechów zalewać wrzątkiem, możemy je namoczyć w zimnej wodzie przez około 3 -4 godziny. Bardzo polecam…
WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU
Składniki:
Spód:
3 szklanki orzechów włoskich
2 szklanki daktyli
1/5 szklanki mocnej kawy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Mus czekoladowy:
1,5 szklanki daktyli
2 puszki mleczka kokosowego, każda po 400ml (mleczko musi stać w lodówce około 1-2 dni, żeby się rozwarstwiło)
1,5 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżeczki agar agar
Biały krem:
1 szklanka orzechów nerkowca
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
100ml wody
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
kakao do posypania
Spód:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.
2. Orzechy i daktyle zemleć w blenderze. Dodać pozostałe składniki na spód i zemleć, na jednolitą masę (mogą zostać troszkę większe kawałki daktyli). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyrównać i lekko docisnąć, wstawić do lodówki.
Mus czekoladowy:
3. Daktyle i orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.
4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera, wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu).
5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar-agar i wymieszać. Podgrzewać, mieszając, aż agar-agar się rozpuści (nie gotować!). Następnie dodać go do musu czekoladowego i zmiksować, aż składniki się połączą. Mus czekoladowy wylać na przygotowany spód w tortownicy, wyrównać i deser wstawić do lodówki na 60 minut, aż trochę się zsiądzie.
Biały krem:
6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć.
Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto z lodówki i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki nie zdejmowałam.
Smacznego:)
Inspiracja ze wspaniałej strony gluten free vegan love, dodałam tylko więcej agar-agar i ciut mniej wody.
Czy agaru nie trzeba aktywować poprzez gotowanie? Na opakowaniu agaru, który posiadam jest napisane, że należy go gotować przez 2 min.
Znakomity przepis i przepyszny rezultat! Bardzo dziekuje, goscie byli zachwyceni!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam czym mogę zastąpić agar agar i w jakich proporcjach? I czy jest jakaś możliwość żeby zastąpić czymś orzechy nerkowca których nie mogę jeść może też jakaś pianka z mleka kokosowego? Pozdrawiam
można dodać 3 łyżeczki żelatyny, jeśli użyje Pni mleczka kokosowego zamiast orzechów radzę wtedy dodać 4-5 łyżeczek żelatyny, pozdrawiam
Thank you so much! Yes I think you can use almonds, Brazilian nuts also
Thank you !
It seems as a fantastic recipe. Can’t wait to put my hands on it. Just one question : what do you think would be a good substitute for cashew nuts? (I do not tolerate them well) ; almonds? Brasilian nuts ,perhaps? Thank you very much for a titanic job you do on your site, many great recipes❤
Ja wiem :) jest rewelacyjny, cieszę się, że smakował, coś mam
przyblokowane konto na instagramie, że niby mam niedozwolone treści na profilu, nie wiem o co chodzi i kiedy to odblokują, nie mogę nic komentować, pozdrawiam
pychhhhhaaaaaaa……dziekuje……wspanialy, chce wiecej takich przepisow. naprawde wspanialy.fotka na insta
warto jest pyszny, pozdrawiam serdecznie
dzis podjelam wyzwanie zrobienia tego wspanialego tortu, mam nadzieje ze warto ,dam znac jutro… pozdrawiam serdecznie, twoja wierna czytelniczka
myślę, że nie, pozdrawiam
Hm dziękuje :) a ostatecznie ten Olej kokosowy mogę zastąpić rzepakowym?
nie trzeba używać bio, ale olej kokosowy bym zostawiła trochę inaczej działa niż rzepakowy i można kupić olej kokosowy nie bio dużo taniej niż w tym sklepie, pozdrawiam
Czy zamiast tych wszystkich składników bio mogę użyć normalnych? A olej kokosowy zwykłym rzepakowym, agat agar zwykła żelatyna i syrop klonowy miodem? ;)
bardzo mi miło, też będę do Was zaglądać:) pozdrawiam serdecznie
Jeju jak się cieszymy :D Wpadamy na Twojego bloga aby pooglądać „zakazane owoce” xD
Teraz jednak będziemy mogły znaleźć też coś dla siebie. Czekamy na super inspiracje, które również będziemy mogły wykorzystać na swoim blogu ;)