Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam…
Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik).
Pierniczki bez glutenu, wegańskie
Składniki na około 20 ciasteczek:
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Ciasto krótko zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (170°C na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czym zastąpić mąkę migdałową. Mój wnuczek jest na migdały uczulony. I na wiele innych produktów też. Szukam przepisów na ciasteczka wyglądające jak zwykłe okrągłe herbatniki ale bez mleka, jajek, glutenu, orzechów, migdałów.
Wesołych, rodzinnych i ciepłych duchowo Świąt!
Życzę zdrowych, radosnych i bardzo słodki Świąt! pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzenia
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Przepiękne! Wyglądają jakby były z mąką amarantusową, ponieważ nasze ciasteczka właśnie z tą mąką w strukturze wyglądają bardzo podobnie :) http://candy-pandas.blogspot.com/2014/12/korzenne-amarantuski.html