Pierniczki bez glutenu, wegańskie

Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam…

Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik).

pierniczki bez glutenu

Pierniczki bez glutenu, wegańskie
Składniki na około 20 ciasteczek:
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu

pierniczki bez glutenu

1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Ciasto krótko zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Pierniczki bez glutenu, wegańskie”

  1. Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

    Odpowiedz
  2. Czym zastąpić mąkę migdałową. Mój wnuczek jest na migdały uczulony. I na wiele innych produktów też. Szukam przepisów na ciasteczka wyglądające jak zwykłe okrągłe herbatniki ale bez mleka, jajek, glutenu, orzechów, migdałów.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.