Pierniczki bez glutenu, wegańskie

Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam…

Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik).

pierniczki bez glutenu

Pierniczki bez glutenu, wegańskie
Składniki na około 20 ciasteczek:
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu

pierniczki bez glutenu

1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Ciasto krótko zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Pierniczki bez glutenu, wegańskie”

  1. Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

    Odpowiedz
  2. Czym zastąpić mąkę migdałową. Mój wnuczek jest na migdały uczulony. I na wiele innych produktów też. Szukam przepisów na ciasteczka wyglądające jak zwykłe okrągłe herbatniki ale bez mleka, jajek, glutenu, orzechów, migdałów.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz