Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami – Dzisiaj duży, piękny, tradycyjny tort w Małej Cukierence. Z dużą ilością wiśni i bitej śmietany, z ciemnym biszkoptem. Do mojego tortu dodałam też sporo wiśniówki, dzięki czemu tort nie jest mdły, alkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort w przygotowaniu jest prosty, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie, polecam…
Polecam również fantastyczny tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia.
– Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia (klik)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
8 jaj – osobno żółtka i białka
240g cukru
100g masła – roztopionego, ostudzonego
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
50g dobrego kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 130ml wiśniówki
50ml wody (jeśli lubimy torty z alkoholem można dać samą wiśniówkę, czyli około 180ml wiśniówki)
Nadzienie:
1 słoik wiśni w kompocie (aby po osączeniu było około 450g wiśni)
40g cukru kryształu
1 laska cynamonu
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kropla aromatu śmietankowego
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
drobne kropelki czekoladowe
wisienki do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać roztopione masło i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie w 2-3 partiach przesiać przygotowaną mąkę z kakao, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Wiśnie osączyć zachowując kompot.
Do rondelka wlać 250ml kompotu, dodać laskę cynamonu, cukier kryształ i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody. Z gotującego się kompotu wyjąć laskę cynamonu i wlać rozmieszaną mąkę, ugotować kisiel, zdjąć z ognia. Do gorącego kisielu dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film). Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć pierwszy biszkopt.
7. Śmietankę kremówkę ubić z 2 fixami, cukrem wanilinowym, kroplą aromatu i cukrem pudrem. Gdy śmietanka się ubije dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
8. Nasączony biszkopt posmarować kremem śmietanowym, dosyć cienko (patrz FILM). Połowę przygotowanej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć brzeg (otwór w rękawie powinien mieć około 1,5cm średnicy). Śmietana która nam zostanie w misce będzie na wierzch, brzeg tortu i rozetki.
9. Na biszkopcie posmarowanym śmietaną wyciskamy okrąg przy samym brzegu ciasta. Następnie układamy pierwszą warstwę wiśni też robiąc okrąg (patrz FILM). Znów wyciskamy okrąg ze śmietany i układamy wiśnie, tak do samego środka, jak na zdjęciu poniżej. Całość z wierzchu można jeszcze cienko posmarować kremem śmietanowym, ale ja już tego nie robiłam.
10. Ciasto nakryć drugim biszkoptem i docisnąć. Biszkopt nasączyć i postępować jak przy pierwszym biszkopcie.
Ciasto nakryć ostatnim biszkoptem, docisnąć i nasączyć. Wierzch posmarować śmietaną.
11. Brzegi tortu posmarować pierwszą, cienką warstwą śmietany. Wytrzeć podstawkę na której leży tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać.
12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi, a na rozetkach ułożyć wisienki. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Tort pieknie sie prezentuje i pewnie tak smakuje :) tu pytanie techniczne:
do 1200 ml smietanki dodac 2 fixy ?? jaka jest proporcja na te „fixy” ? jeden fix na 600 ml ?
hm, czytam te przepisy z Australii, rozumiem, blog polski i produkty polskie. Czy dodatek fix jest konieczny ?
Opakowanie fixu jest na 250ml według producenta, ale ja go daję znacznie mniej i to wystarcza. Fix nie jest konieczny, można użyć tłustszej śmietany około 40%, takiej angielskiej heavy cream, pozdrawiam serdecznie
W przepisie są 2 fixy do śmietany, ale śmietany jest ponad litr. Jeden fix jest na max 250ml śmietany. Czy 2x mniejsza proporcja od sugerowanej jest zamierzona?
tak zamierzona, ja daję mniej fixu, to wystarcza, pozdrawiam serdecznie