Dzisiaj zapraszam na dekadencki, pyszny deser – Tort a’la ferrero rocher z nutellą bez pieczenia. Jest kremowy, czekoladowy, orzechowy od nutelli i czekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
220g herbatników
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1 łyżka kakao
Krem:
12 czekoladek ferrero rocher
300g nutelli
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
17g żelatyny
100ml zimnej wody
250ml mleka
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%
30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czekoladki ferrero rocher do ozdoby
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać.
Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.
2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
3. Czekoladki obrać ze złotka i pokroić na kawałeczki.
4. Nutellę podgrzać, aby była bardziej płynna i zalać ją ciepłym mlekiem, mieszać, aż się krem rozpuści. Jeśli nutella by się ścięła i nie chciała rozpuszczać, to całą masę (czyli mleko z nutellą) podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, wyjąć i mieszać do rozpuszczenia nutelli (jeśli zostaną małe kawałeczki nutelli to nic nie szkodzi).
5. Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
6. Śmietankę ubić.
Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (podgrzewałam ją około 10-15 sekund, proszę uważać, rozpuszcza się bardzo szybko, nie gotować!) i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.
7. Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać (patrz FILM). Tak rozmieszane mleko wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem.
Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać.
8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Polewa czekoladowa:
9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Do roztopionej czekolady dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli polewa zrobi się mało płynna, ponieważ za bardzo ostygnie, można na chwilę podgrzać ją w mikrofalówce lub w rondelku na gazie.
10. Gotową polewę wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
11. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowujemy w lodówce.
wow! genialny! nie mogę się napatrzeć:)
Czy można zrobić z tej polewy ‚drip cake’?
Ojejku, a nie za słodkie to cudo? Żart – nigdy nie jest za słodko w przypadku deserów!! :)
Witam mam pytanie czym zastąpić ferrero bo nie mogę dostać w żadnym sklepie a tort potrzebny na jutro.dziękuję
wow! ależ to wygląda <3
A nie jest to cudo za słodkie? :)
Zrobione, sprawdzone, smaczne na urodzinach dla córki. Trochę słodkie, ale można kroić mniejsze kawałki.
Piękny torcik:)Powinna pani odtworzyć torcik podobny do tego z finału z bake off z czekoladową polewą:)
Ps,brakuje oddzielnej rubryki z ciastami bezowymi myślę że by się przydała taka mała wstawka:)
tak :) dodam kategorię Bezy ciągle zapominam, pozdrawiam serdecznie :)
Witam, właśnie dzisiaj zabieram się za zrobienie tego torcika na jutrzejszą imprezę. Proszę o informacje czy mogę zrobić rozetki na torcie dzień wcześniej
? Czy utrzymają mi się w dobrym stanie do kolejnego dnia?
jeśli dodamy fix to będzie ok, pozdrawiam
Jaka srednice ma forma, w której Pani robila torcik?
średnica 23cm, pozdrawiam
Bardzo dobry tort. Polecam!!!
A moje pytanie odnośnie żelatyny z którą zawsze mam problem. Jakiej firmy żelatynę Pani dała i ile to jest 17g w przełożeniu na łyżeczkę ?:) …lub jakis inny pomysł na odmierzenie tej porcji bez wagi kuchennej?
to tak około 5 i 1/2 łyżeczki, pozdrawiam
Super przepis – tort faktycznie szybki i prosty w przygotowaniu, ale najważniejsze, że pyszny! Solenizant był zachwycony :) dziękuje, za kolejny pyszny i świetnie opisany przepis!
Piękny,chyba sprezentuje go sobie na urodziny :)
Witaj Natalio, chciałam zapytać o tą silikonową tortownicę a mianowicie czy nie przecieka w miejscu łączenia i czy mogłabyś napisać co to za producent. Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż od jakiegoś czasu myślę o zakupie takiej tortownicy.
ja ją kiedyś dostałam w prezencie, nie przecieka, jest marki orion, pozdrawiam
Czy można 36 śmietankę zastąpić 30?
tak można, pozdrawiam
Zrobiony!!! Goście zachwyceni a ja znalazłam swój ulubiony tort!
Witam,
Jeśli nie mam mikrofali to jak rozpuścić żelatynę, skoro napisane jest nie gotować? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam
żelatynę można namoczyć w garnuszku/rondelku i jak napęcznieje krótko podgrzać ją na gazie mieszając, aż się rozpuści, pozdrawiam
To jest przepis na tortownice o jakiej średnicy?
23cm, pozdrawiam
tortownica 23cm, pozdrawiam
Wygląda obłędnie. Świetny pomysł na kruszenie ciastek w foliowej torebce; ) Dzięki filmikom wszystko wydaje się takie proste. Dzięki za przepis. ; )
Czy ktoś próbował go zamrozić? Bez dekoracji.
Witam, jakie proporcje na blaszkę o średnicy 26 cm ? Pozdrawiam
Czy mogę pominąć żelatynę?
raczej nie, pozdrawiam
Bardzo dobry robiłam pierwszy raz i wyszedł bezbłędnie .Dziękuję za pyszny przepis
Witam mam prośbę, jestem mężczyzną to po pierwsze, po drugie rozpoczynam dopiero przygodę z cukiernictwem, a po trzecie chciałbym zaskoczyć czym moja kobitę, a Pani przepis bardzo mi się spodobał. Mam tylko jedną prośbę czy mogła by Pani napisać lub dodawać do swoich przepisów informacje nt użytych sprzętów, tj. średnice foremki, nr tylki itp. Byłbym bardzo wdzięczny.
Witam, zawsze podaję, w przepisie jest wielkości blaszki i jakiej tylki użyłam, pozdrawiam serdecznie
Bardzo techniczne pytanie, potrzebuję zrobić tort na dziś, czy jest szansa że po ok godzinie w lodówce tort się zetnie tak że nie rozleje się kiedy wyjmę go z foremki? Niestety nie będę mieć czasu żeby czekać 3 h
myślę, że nie, nie da rady w 1h, pozdrawiam
Witam
Tort piękny i pewnie równie smaczny :)
Chciałabym podarować taki wegetarianinowi. Czy zamiast żelatyny będzie dobry agar-agar? W jakiej ilości?
myślę, że średnio, nie wiem ile go dodać, rzadko pracuje z agarem, pozdrawiam
Witam wszytskich
Mam pytanie co mogło być przyczyną ,ze torcik się mocno się ścioł ? W momencie przekrojenia masa się rozpada . Robiłam wszytsko według przepisu .Czas trzymania tortu w lodówce 5h
Witam czym mogę zastąpić folię spożywczą?