Dzisiaj zapraszam na dekadencki, pyszny deser – Tort a’la ferrero rocher z nutellą bez pieczenia. Jest kremowy, czekoladowy, orzechowy od nutelli i czekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
220g herbatników
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1 łyżka kakao
Krem:
12 czekoladek ferrero rocher
300g nutelli
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
17g żelatyny
100ml zimnej wody
250ml mleka
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%
30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czekoladki ferrero rocher do ozdoby
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać.
Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.
2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
3. Czekoladki obrać ze złotka i pokroić na kawałeczki.
4. Nutellę podgrzać, aby była bardziej płynna i zalać ją ciepłym mlekiem, mieszać, aż się krem rozpuści. Jeśli nutella by się ścięła i nie chciała rozpuszczać, to całą masę (czyli mleko z nutellą) podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, wyjąć i mieszać do rozpuszczenia nutelli (jeśli zostaną małe kawałeczki nutelli to nic nie szkodzi).
5. Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
6. Śmietankę ubić.
Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (podgrzewałam ją około 10-15 sekund, proszę uważać, rozpuszcza się bardzo szybko, nie gotować!) i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.
7. Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać (patrz FILM). Tak rozmieszane mleko wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem.
Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać.
8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Polewa czekoladowa:
9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Do roztopionej czekolady dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli polewa zrobi się mało płynna, ponieważ za bardzo ostygnie, można na chwilę podgrzać ją w mikrofalówce lub w rondelku na gazie.
10. Gotową polewę wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
11. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowujemy w lodówce.
Witam nie lubię jak mi się spód kruszy czy można uzyc biszkopt ? Mozna prosic o przepis na biszkopt do tego ciasta ?
Witam. Czy można użyć śmietankę 30 % zamiast 36 %. Z góry dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,
Jaki rozmiar blachy do tego przepisu?
tortownica o średnicy 23cm pozdrawiam
Witam czy do kremu można dodać mascarpone
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,
Nie wiem dlaczego, ale masa się nie ścięła. Zrobiłam wszystko według przepisu. Polewa była twarda, ale środek pływał.
Dziękuję za poradę, na pewno jeszcze nieraz skorzystam z przepisu a polewę jeśli się uda następnym razem wykorzystam też do innych ciast, bo na tym Pani torciku wygląda pięknie. Pozdrawiam serdecznie.