Ciasto z Jabłkami w Polewie – Zapraszam na pyszne ciasto z kawałkami jabłek w polewie śmietanowej. Jest delikatnie waniliowe i cytrynowe. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie (tylko trzeba poczekać, aż ciasto się schłodzi). Wspaniałe jesienne ciasto, polecam… (przepis ciut zmodyfikowany z książki „100 najsłynniejszych wypieków świata”).
Polecam również moją fantastyczną szarlotkę :)
– Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką (klik)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z Jabłkami w Polewie
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g schłodzonego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka wody
Masa jabłkowa:
około 850g niedużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
150ml kwaśnej śmietany 12%
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski przełożyć mąkę, przesiać cukier puder i schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtko, szczyptę soli, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto, lekko je spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 45 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką (patrz FILM, ciasto może się trochę kruszyć). Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26cm (tortownica wyłożona papierem do pieczenia, tylko dno), robiąc około 2-3cm brzeg.
Masa jabłkowa:
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Każdą ćwiartkę ponacinać z wierzchu robiąc paseczki (patrz FILM).
Gotowe jabłka poukładać w przygotowanej tortownicy.
4. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Następnie tak przygotowaną polewą zalać jabłka w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Można użyć śmietanki 18%?
tak można, pozdrawiam
Czy mozns dac smietanke 30% ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pani Natalio,
na panelu bocznym po lewej stronie w spisie ciast nie ma kategorii „ciasta z jabłkami” czy można dodać takową?na pewno ułatwi to wyszukiwanie :-)
Powyższe ciasto mam zamiar upiec, jednak nie mam opcji pieczenia góra dół. Moj archaiczny piekarnik typu wrozamet ewa piecze tylko od dołu, czy w związku z tym powinnam wydłużyć czas pieczenia?
Witam, jest kategoria „ciasta z owocami” i jak się w nią kliknie to są ciasta z jabłkami,
jeśli chodzi o pieczenia musi Pani obserwować, może trzeba będzie wydłużyć 5-10 minut,
pozdrawiam serdecznie
Jakiej dokładnie użyła Pani śmietany??
Zotta 12% pozdrawiam
Witam, a czy mozna to ciasto upiec w formiena tarte? ( mam z wysokim rantem.
tak można, pozdrawiam
Witam mam pytanie ,czy śmietana się nie zważy ??z góry dziekuje za odpowiedz .Pozdrawiam .Kasia
Witam, mnie się nie zwarzyła, pozdrawiam