PIERNICZKI GRZYBKI – Dzisiaj zapraszam na pyszne, aromatyczne pierniczki grzybki, to takie jesienne ciasteczka. Pachną cudownie i fantastycznie wyglądają. W przygotowaniu nie są trudne. Zawierają dużo korzennych przypraw oraz naturalnego miodu i po upieczeniu są miękkie, nie trzeba czekać, aż pierniczki zmiękną. Mogą być idealnym prezentem dla najbliższych. Bardzo polecam…
Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Grzybki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
120g miękkiego masła
210g cukru
2 jajka
240g naturalnego miodu
130g naturalnego jogurtu
800g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki sody
2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie)
Lukier:
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek gorącej wody
Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dodać miód i wymieszać mikserem.
2. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki).
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na koło 60 minut.
3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM) i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku.
4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia (patrz FILM).
Lukier:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody.
6. Kapelusze maczać w lukrze (patrz FILM), chwilkę poczekać, aż lukier trochę spłynie i odstawić do wyschnięcia (kapelusze mogą schnąć parę godzin).
7. Wyschnięte kapelusze można odwrócić na drugą stronę. Nóżki maczać w lukrze (jeśli lukier w międzyczasie trochę przysechł, można go krótko podgrzać) i dociskać je do kapeluszy w miejscach wyciętych nożem. Pierniczki odstawić do wyschnięcia.
Udanych wypieków :)
Witam, czy te pierniczki jak to pierniczki można przechowac na dłużej? Właśnie się pieka z myślą o torcie na następny weekend :)
tak można, pozdrawiam