Tort kajmakowy z gruszkami – Zapraszam na wspaniałe ciacho, które powstało z tego, co akurat miałam w spiżarce. Wyszedł bardzo smaczny, lekki, soczysty tort. Delikatnie pachnie toffi i rumem. Kawałki gruszek zanurzone są w śmietanowo – kajmakowej masie. Krem jest w kolorze delikatnego beżu i pięknie się prezentuje z kakaowym biszkoptem. Boki oprószone są płatkami czekoladowymi, a na wierzchu ułożone są gruszki delikatnie posmarowane galaretką gruszkową. Tort nie jest bardzo słodki, ma dużo owoców i nie zawiera masła, więc jak na tort jest lekki. Trochę się przy nim napracujemy, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Polecam :)
Tort kajmakowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g ciemnego kakao
Krem:
500g śmietany kremówki 30%
1 puszka gotowego kajmaku 400ml
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu)
1/2 cytryny
6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu)
2 łyżki galaretki gruszkowej
150g sera mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki czekoladowe
listki melisy do ozdoby
Biszkopt:
1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.
Krem:
5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.
6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.
8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).
9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Boki i wierzch tortu:
10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.
11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.
13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy.
Udanych wypieków :)
Gratulację! Cieszę się, że tort się udał i smakował, pozdrawiam serdecznie
Świetny tort, nie jest trudny zrobiłam go tacie i wyszedł pyszny ;’)
połowę to na pewno nie, ale 4 łyżeczki może wystarczą, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam torta, wygląda super. Miałam trochę problem z ułożeniem gruszek bo się ślizgały po masie:) ale to pewnie kwestia wprawy. Zastanawia mnie czy nie jest za dużo żelatyny, masa zaczęła się ścinać zanim jeszcze nie powkładałam wszystkich w nią gruszek. Wydaje mi się że połowa z tego by wystarczyła, ale może się mylę:) A biszkopt jest idealny i w ogóle nie wychodzi zbitym, wręcz przeciwnie jest bardzo puszysty. Ja z mąką mieszałam już ręcznie może dlatego?
Tak, biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, a cukier 16g, pozdrawiam serdecznie
Witam! Chciałam się zapytać czy biszkopt piec w nagrzanym piekarniku??? I ile ma być cukru waniliowego do biszkoptu bo pisze ze opakowanie a ja mam opakowania 16g i 32g? Pozdrawiam
Na pewno smakował, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Witam,
Piękny Tor ! U mnie przełożony masami jest już w lodówc, jutro rano zrobię dekorację. Niestety nie mogę kupić galaretki gruszkowej, kupiłam morelową. Gruszki użyłam z puszki. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze, bo bardzo mi na tym zależy. Koleżanka mówiła, że mogę sama zrobić galaretkę, ale już odpuściłam.
Rewelacyjny tort. Zrobiłam go na urodziny w pracy i został dosłownie pochłonięty. Nikt nie wierzył, że jest robiony w domu przeze mnie. Dzięki za taki cudny przepis!
trudno mi powiedzieć, ale chyba biszkopt bym robiła z 1 jajka, a resztę chyba o połowę, pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy mogłabym zrobić ten tort z połowy składników w tortownicy o średnicy 12 cm? Czy wyjdzie wtedy i czy użyć połowy składników czy jakichś innych proporcji? Pozdrawiam
to jest duży tort myślę, że na około 20 porcji, pozdrawiam
Witam. Chciałam zapytać ile porcji tortu wychodzi z tego przepisu?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Można zrobić go z morelami z puszki zamiast gruszek?