Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach – Łatwy, przepyszny deser, idealny na upalne dni. Mało z nim pracy i świetnie smakuje na zimno. Bardzo soczysty, waniliowo – truskawkowy. Biszkopty są delikatnie nasączone likierem lub (jeśli wybierzemy wersję bez alkoholową) sokiem. Bardzo polecam ten deser, jest smaczny, owocowy, aromatyczny, po prostu świetny na letnie przyjęcie.
Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach
składniki na 4 porcje:
16 biszkoptów
4 łyżki likieru wiśniowego lub amaretto (może być też truskawkowy, jeśli chcemy bez alkoholu, likier możemy zastąpić sokiem)
200g umytych, przepołowionych truskawek
4 płaskie łyżki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mleka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1. Odlać 5 łyżek mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia (żeby nie zrobił się kożuch, możemy na wierzchu budyniu położyć plastikową folią spożywczą).
2. Przygotować 4 żaroodporne miseczki. Do każdej wkruszyć po 4 biszkopty i polać jedną łyżką likieru, przykryć waniliowym budyniem. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać je brązowym cukrem.
3. Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej, aby grzała tylko górna grzałka) i zapiekać około 5-6 minut, aż cukier się z karmelizuje. Deser możemy podawać na ciepło lub po przestygnięciu wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Jakiej srednicy i jaka wysokosc jest tych miseczek ?
tak, deser można zrobić wcześniej, nie musi być cały czas w lodówce, może go Pani włożyć do lodówki na godzinę przed podaniem,
pozdrawiam
Witam! czy można ten deser zrobic 5-6godzin przed podaniem? I czy wtedy trzeba go na cały ten czas wsadzic do lodówki czy wystarczy godzinę przed podniem?
myślę, że można spróbować z budyniem czekoladowym,
jeśli chodzi o cukier, to wydaje mi się, że mógł się rozpuścić od mokrych truskawek lub proszę przypiec deser trochę dłużej,
pozdrawiam ciepło
Kolejna miła słodka niespodzianka dla najbliższych.Czy można jednak zamiast budyniu z przepisu dodać gotowy budyń np. czekoladowy? Niestety nie skarmelizował mi się na koniec cukier.Czy to wina rozmrożonych,nieco mokrych truskawek? Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam :-)
Pysznie wygląda:) Bardzo lubię takie małe deserki:)
Bardzo sympatyczna zabawa i cieszę się, że biorę w niej udział :)
pozdrawiam
Dzięki za udział w zabawie u mnie :)
Coś wspaniałego! Po prostu miodzio! Z chęcią spróbuję, buziaki!