Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach

Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach – Łatwy, przepyszny deser, idealny na upalne dni. Mało z nim pracy i świetnie smakuje na zimno. Bardzo soczysty, waniliowo – truskawkowy. Biszkopty są delikatnie nasączone likierem lub (jeśli wybierzemy wersję bez alkoholową) sokiem. Bardzo polecam ten deser, jest smaczny, owocowy, aromatyczny, po prostu świetny na letnie przyjęcie.

Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach

Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach
składniki na 4 porcje:
16 biszkoptów
4 łyżki likieru wiśniowego lub amaretto (może być też truskawkowy, jeśli chcemy bez alkoholu, likier możemy zastąpić sokiem)
200g umytych, przepołowionych truskawek
4 płaskie łyżki jasnego brązowego cukru
1 szklanka mleka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

1. Odlać 5 łyżek mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia (żeby nie zrobił się kożuch, możemy na wierzchu budyniu położyć plastikową folią spożywczą).

2. Przygotować 4 żaroodporne miseczki. Do każdej wkruszyć po 4 biszkopty i polać jedną łyżką likieru, przykryć waniliowym budyniem. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać je brązowym cukrem.

3. Miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej, aby grzała tylko górna grzałka) i zapiekać około 5-6 minut, aż cukier się z karmelizuje. Deser możemy podawać na ciepło lub po przestygnięciu wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego :)

Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

9 komentarzy do “Deser zapiekany z truskawkami na biszkoptach”

  1. tak, deser można zrobić wcześniej, nie musi być cały czas w lodówce, może go Pani włożyć do lodówki na godzinę przed podaniem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam! czy można ten deser zrobic 5-6godzin przed podaniem? I czy wtedy trzeba go na cały ten czas wsadzic do lodówki czy wystarczy godzinę przed podniem?

    Odpowiedz
  3. myślę, że można spróbować z budyniem czekoladowym,
    jeśli chodzi o cukier, to wydaje mi się, że mógł się rozpuścić od mokrych truskawek lub proszę przypiec deser trochę dłużej,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Kolejna miła słodka niespodzianka dla najbliższych.Czy można jednak zamiast budyniu z przepisu dodać gotowy budyń np. czekoladowy? Niestety nie skarmelizował mi się na koniec cukier.Czy to wina rozmrożonych,nieco mokrych truskawek? Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz