Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami – Zapraszam na wspaniałe ciacho, które powstało z tego, co akurat miałam w spiżarce. Wyszedł bardzo smaczny, lekki, soczysty tort. Delikatnie pachnie toffi i rumem. Kawałki gruszek zanurzone są w śmietanowo – kajmakowej masie. Krem jest w kolorze delikatnego beżu i pięknie się prezentuje z kakaowym biszkoptem. Boki oprószone są płatkami czekoladowymi, a na wierzchu ułożone są gruszki delikatnie posmarowane galaretką gruszkową. Tort nie jest bardzo słodki, ma dużo owoców i nie zawiera masła, więc jak na tort jest lekki. Trochę się przy nim napracujemy, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Polecam :)

Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g ciemnego kakao
Krem:
500g śmietany kremówki 30%
1 puszka gotowego kajmaku 400ml
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu)
1/2 cytryny
6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu)
2 łyżki galaretki gruszkowej
150g sera mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki czekoladowe
listki melisy do ozdoby

Tort kajmakowy z gruszkami

Biszkopt:
1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.

2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.

3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.

4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.

Krem:
5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.

6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.

7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.

8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).

9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Boki i wierzch tortu:
10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.

11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.

12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.

13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy.

Udanych wypieków :)

Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

55 komentarzy do wpisu „Tort kajmakowy z gruszkami”

  1. Tort po prostu POEZJA. Cudowny w smaku. Nie spodziewałam się, że będzie tak pyszny!
    Nigdzie nie widziałam galaretki gruszkowej, to dałam agrestową, więc miałam ładną, zieloną górę tortu.
    Polecam każdemu ten tort!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.