Tort kajmakowy z gruszkami – Zapraszam na wspaniałe ciacho, które powstało z tego, co akurat miałam w spiżarce. Wyszedł bardzo smaczny, lekki, soczysty tort. Delikatnie pachnie toffi i rumem. Kawałki gruszek zanurzone są w śmietanowo – kajmakowej masie. Krem jest w kolorze delikatnego beżu i pięknie się prezentuje z kakaowym biszkoptem. Boki oprószone są płatkami czekoladowymi, a na wierzchu ułożone są gruszki delikatnie posmarowane galaretką gruszkową. Tort nie jest bardzo słodki, ma dużo owoców i nie zawiera masła, więc jak na tort jest lekki. Trochę się przy nim napracujemy, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Polecam :)
Tort kajmakowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g ciemnego kakao
Krem:
500g śmietany kremówki 30%
1 puszka gotowego kajmaku 400ml
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu)
1/2 cytryny
6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu)
2 łyżki galaretki gruszkowej
150g sera mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki czekoladowe
listki melisy do ozdoby
Biszkopt:
1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.
Krem:
5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.
6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.
8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).
9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Boki i wierzch tortu:
10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.
11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.
13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy.
Udanych wypieków :)
czy można nasączyć biszkopt aromatem rumowym, np. z syropem z gruszek. W jakich proporcjach?
tak można, proszę dać tak 1-2 krople aromatu, więcej nie, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać gruszki z puszki ?
tak można, pozdrawiam
Tort po prostu POEZJA. Cudowny w smaku. Nie spodziewałam się, że będzie tak pyszny!
Nigdzie nie widziałam galaretki gruszkowej, to dałam agrestową, więc miałam ładną, zieloną górę tortu.
Polecam każdemu ten tort!
bardzo sie ciesze, ze tort smakowal, dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
to wspaniale, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wszystko się udało, wyszedł bardzo dobry, mama zaskoczona i zadowolona:) Pozdrawiam:)
na pewno. pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Właśnie robię ten tort dla mamy na dzień mamy, mam nadzieję ze wszystko wyjdzie:)
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i gratulacje
przepyszny! robiłam go na roczek córeczki, dziś robię drugi raz dla teściowej bo tak bardzo wszystkim smakował że złożyli zamówienia:) i wyglądał o dziwo tak cudownie jak na zdjeciu, udalo sie :)..
Gratulację! Cieszę się, że tort się udał i smakował, pozdrawiam serdecznie
Świetny tort, nie jest trudny zrobiłam go tacie i wyszedł pyszny ;’)
połowę to na pewno nie, ale 4 łyżeczki może wystarczą, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam torta, wygląda super. Miałam trochę problem z ułożeniem gruszek bo się ślizgały po masie:) ale to pewnie kwestia wprawy. Zastanawia mnie czy nie jest za dużo żelatyny, masa zaczęła się ścinać zanim jeszcze nie powkładałam wszystkich w nią gruszek. Wydaje mi się że połowa z tego by wystarczyła, ale może się mylę:) A biszkopt jest idealny i w ogóle nie wychodzi zbitym, wręcz przeciwnie jest bardzo puszysty. Ja z mąką mieszałam już ręcznie może dlatego?
Tak, biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, a cukier 16g, pozdrawiam serdecznie
Witam! Chciałam się zapytać czy biszkopt piec w nagrzanym piekarniku??? I ile ma być cukru waniliowego do biszkoptu bo pisze ze opakowanie a ja mam opakowania 16g i 32g? Pozdrawiam
Na pewno smakował, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Witam,
Piękny Tor ! U mnie przełożony masami jest już w lodówc, jutro rano zrobię dekorację. Niestety nie mogę kupić galaretki gruszkowej, kupiłam morelową. Gruszki użyłam z puszki. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze, bo bardzo mi na tym zależy. Koleżanka mówiła, że mogę sama zrobić galaretkę, ale już odpuściłam.
Rewelacyjny tort. Zrobiłam go na urodziny w pracy i został dosłownie pochłonięty. Nikt nie wierzył, że jest robiony w domu przeze mnie. Dzięki za taki cudny przepis!
trudno mi powiedzieć, ale chyba biszkopt bym robiła z 1 jajka, a resztę chyba o połowę, pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy mogłabym zrobić ten tort z połowy składników w tortownicy o średnicy 12 cm? Czy wyjdzie wtedy i czy użyć połowy składników czy jakichś innych proporcji? Pozdrawiam
to jest duży tort myślę, że na około 20 porcji, pozdrawiam
Witam. Chciałam zapytać ile porcji tortu wychodzi z tego przepisu?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Można zrobić go z morelami z puszki zamiast gruszek?
wspaniale, bardzo mi miło, cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Tort robiłam na urodziny, jest naprawdę przepyszny, wart włożonej w niego pracy. pozdrawiam
wydaje mi się, że się nie nadaje, rozpłynie się szczególnie teraz jak jest gorąco, pozdrawiam
Czy tort nadaje się pod masę cukrową? Masa śmietnowo-kajmakowa jest na tyle sztywna, by się nie rozpływała?
Torcik pierwsza klasa !!!!!
torownicy o średnicy 24cm, pozdrawiam
Na jakich wymiarów tortownice jest przepis ?
Wszystko fajnie ale przepis na biszkopt jest fatalny.
cudo
Moje gratulacje!!! Wszystkiego Najlepszego! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
zrobilam tort na swoje urodziny; pierwszy moj tort w zyciu; wygladal jak na zdjeciu i byl pyszny!!! udal sie!!!! dziekuje
Wygląda wspaniale. Uwielbiam toffi, a w połączeniu z gruszkami… niebo w gębie. Zamierzam upiec na urodziny syna!!!
gratulację, cieszę się że się udał,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ten tort – pierwszy w życiu – na 2 urodziny mojej córeczki, wyszedł świetnie, dziękuję za inspirację… za mną już babeczki również z tej strony. pozdrawiam :)
myślę, że ananasy i brzoskwinie będą pasowały, tylko ananas może się nie zsiąść w kremie którym przekładamy biszkopty,
pozdrawiam ciepło
jakie inne owoce pasowałyby do tego torciku? ananasy z puszki? brzoskwinie? :) nie przepadam za gruszkami…
wydaje mi się, że dobrze,
on wychodzi dosyć zbity dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej,
pozdrawiam
Witam,
biszkopt wyszedł mi trochę twardawy i dość niski. Czy coś zrobiłam nie tak?
Hello Elena,
It’s ready toffee, is made from sweetened condensed milk, sold in a can,
is also called Dulce de leche
greetings:)
Excuse me, I can’t understand what is „1 puszka gotowego kajmaku”. May be you can translate it in english or russian, please.
What a cake!!! Wonderful! Will cook necessarily!
hello
it was a normal knife, not so sharp,
but the cake was in the refrigerator 24h, thats why so nicely cut
I know I don’t understand. I know this cake looooks superbly fantastically delicious. But wow… how sharp is your knife… because i love that clear clean sharp slice through your cake.
Witam:)
Ten tort jest udekorowany wiórkami czekoladowymi, które udało mi się kupić w Lidlu:), delikatnie przykładałam je do brzegu tortu posmarowanego kremem, sama wiórek czekoladowych jeszcze nie robiłam, do ozdoby możemy również użyć płatków migdałowych, krokantu lub pokruszonych ciasteczek amaretti, też ładnie wyglądają tak ozdobiłam tort z adwokatem. Wydaje mi się, że starta czekolada na dużych oczkach tarki też powinna się dobrze prezentować i spróbuję tak zrobić w najbliższym czasie.
pozdrawiam
Piękny Tort :) ma Pani talent!! Mam pytanie jak dekoruje Pani brzegi tortu czekoladą?? Ja próbowałam, ale nie wyszło mi zupełnie :( Może ma Pani jakieś radę ??
jakie cudooooo!!!! Aż mi szczęka opadła z wrażenia
wow cudowny! kajmak i gruszki to musi byc pyszne.
Cześć Ewo,
Karmię głównie rodzinę i kolegów w pacy :), dziękuję za taki miły komentarz, buziaki
Fajnie że wpadłaś Asieja, ciesze się.
pozdrawiam :)
piękny tort przygotowałaś. fajne są te czekoladowe brzegi.
Piękny! Ciekawa jestem kogo karmisz tymi pysznościami!?
Szkoda, że nie mogę wpadać na kawę i ciacho Twojego dzieła :(. Buziaki