Czereśnie w galaretce

Czereśnie w galaretce – Lekki, owocowy deser, aromatyczny dzięki dodaniu cynamonu i goździków. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Czereśnie w galaretce delikatnie chłodzą i orzeźwiają, idealna przekąska na upalne dni. Jeśli użyjemy czerwonych czereśni deser będzie miał cudowny, rubinowy kolor. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Stylowa kawiarenka”)

Czereśnie w galaretce

Czereśnie w galaretce
składniki na 4 porcje:
500g umytych czereśni (najlepiej czerwonych, wtedy galaretka będzie miała piękny kolor)
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
dodatkowo:
200ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

1. Czereśnie wypestkować.

2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.

3. Zagotować 2 szklanki wody, dodać cukier, cynamon, goździki, sok z cytryny i czereśnie. Gotować około 3 minuty.

4. Czereśnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć je w pucharkach.

5. Do gorącej, aromatycznej wody dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zalać syropem czereśnie w pucharkach i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić je do lodówki.

6. Gdy galaretka stężeje ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Udekorować pucharki śmietanką i czereśniami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

3 komentarze do “Czereśnie w galaretce”

Dodaj komentarz