Tort kajmakowy z gruszkami – Zapraszam na wspaniałe ciacho, które powstało z tego, co akurat miałam w spiżarce. Wyszedł bardzo smaczny, lekki, soczysty tort. Delikatnie pachnie toffi i rumem. Kawałki gruszek zanurzone są w śmietanowo – kajmakowej masie. Krem jest w kolorze delikatnego beżu i pięknie się prezentuje z kakaowym biszkoptem. Boki oprószone są płatkami czekoladowymi, a na wierzchu ułożone są gruszki delikatnie posmarowane galaretką gruszkową. Tort nie jest bardzo słodki, ma dużo owoców i nie zawiera masła, więc jak na tort jest lekki. Trochę się przy nim napracujemy, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Polecam :)
Tort kajmakowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g ciemnego kakao
Krem:
500g śmietany kremówki 30%
1 puszka gotowego kajmaku 400ml
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu)
1/2 cytryny
6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu)
2 łyżki galaretki gruszkowej
150g sera mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki czekoladowe
listki melisy do ozdoby
Biszkopt:
1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.
3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.
Krem:
5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.
6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.
8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).
9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Boki i wierzch tortu:
10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.
11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.
12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.
13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy.
Udanych wypieków :)
jakie inne owoce pasowałyby do tego torciku? ananasy z puszki? brzoskwinie? :) nie przepadam za gruszkami…
wydaje mi się, że dobrze,
on wychodzi dosyć zbity dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej,
pozdrawiam
Witam,
biszkopt wyszedł mi trochę twardawy i dość niski. Czy coś zrobiłam nie tak?
Hello Elena,
It’s ready toffee, is made from sweetened condensed milk, sold in a can,
is also called Dulce de leche
greetings:)
Excuse me, I can’t understand what is „1 puszka gotowego kajmaku”. May be you can translate it in english or russian, please.
What a cake!!! Wonderful! Will cook necessarily!
hello
it was a normal knife, not so sharp,
but the cake was in the refrigerator 24h, thats why so nicely cut
I know I don’t understand. I know this cake looooks superbly fantastically delicious. But wow… how sharp is your knife… because i love that clear clean sharp slice through your cake.
Witam:)
Ten tort jest udekorowany wiórkami czekoladowymi, które udało mi się kupić w Lidlu:), delikatnie przykładałam je do brzegu tortu posmarowanego kremem, sama wiórek czekoladowych jeszcze nie robiłam, do ozdoby możemy również użyć płatków migdałowych, krokantu lub pokruszonych ciasteczek amaretti, też ładnie wyglądają tak ozdobiłam tort z adwokatem. Wydaje mi się, że starta czekolada na dużych oczkach tarki też powinna się dobrze prezentować i spróbuję tak zrobić w najbliższym czasie.
pozdrawiam
Piękny Tort :) ma Pani talent!! Mam pytanie jak dekoruje Pani brzegi tortu czekoladą?? Ja próbowałam, ale nie wyszło mi zupełnie :( Może ma Pani jakieś radę ??
jakie cudooooo!!!! Aż mi szczęka opadła z wrażenia
wow cudowny! kajmak i gruszki to musi byc pyszne.
Cześć Ewo,
Karmię głównie rodzinę i kolegów w pacy :), dziękuję za taki miły komentarz, buziaki
Fajnie że wpadłaś Asieja, ciesze się.
pozdrawiam :)
piękny tort przygotowałaś. fajne są te czekoladowe brzegi.
Piękny! Ciekawa jestem kogo karmisz tymi pysznościami!?
Szkoda, że nie mogę wpadać na kawę i ciacho Twojego dzieła :(. Buziaki