Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami – Zapraszam na wspaniałe ciacho, które powstało z tego, co akurat miałam w spiżarce. Wyszedł bardzo smaczny, lekki, soczysty tort. Delikatnie pachnie toffi i rumem. Kawałki gruszek zanurzone są w śmietanowo – kajmakowej masie. Krem jest w kolorze delikatnego beżu i pięknie się prezentuje z kakaowym biszkoptem. Boki oprószone są płatkami czekoladowymi, a na wierzchu ułożone są gruszki delikatnie posmarowane galaretką gruszkową. Tort nie jest bardzo słodki, ma dużo owoców i nie zawiera masła, więc jak na tort jest lekki. Trochę się przy nim napracujemy, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Polecam :)

Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
15g ciemnego kakao
Krem:
500g śmietany kremówki 30%
1 puszka gotowego kajmaku 400ml
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dojrzałych, sporych gruszek (możemy też użyć gruszki z kompotu)
1/2 cytryny
6 łyżek rumu (możemy zastąpić syropem z kompotu)
2 łyżki galaretki gruszkowej
150g sera mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki czekoladowe
listki melisy do ozdoby

Tort kajmakowy z gruszkami

Biszkopt:
1. Wymieszać razem obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao.

2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę.

3. Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.

4. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa krążki. Jeden z nich spiąć tortownicą. Każdy krążek nasączyć 3 łyżkami rumu.

Krem:
5. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się roztopił. Odważyć 150g, a pozostały rozsmarować na biszkopcie spiętym tortownicą.

6. Do 150g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez sito. Odstawić do ostygnięcia.

7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia.

8. Śmietanę (500g) ubić, dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlewać przestygnięty kajmak oraz żelatynę ( zanim wlejemy żelatynę dobrze jest ją rozmieszać z dwa łyżeczkami ubitej śmietany lub przestygniętego kajmaku).

9. Przełożyć 2/3 masy śmietanowej na biszkopt posmarowany toffi (kajmakiem). Dwie gruszki obrać i pokroić na kawałki. Następnie wciskać je w tężejącą śmietankę. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Boki i wierzch tortu:
10. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody.

11. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym.

12. Śmietankę ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Posmarować boki tortu (resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu) i obłożyć je wiórkami czekoladowymi.

13. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w plasterki i dobrze skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na torcie dachówkowo jak na zdjęciu, zostawiając troszkę miejsca do krawędzi tortu na rozetki. Gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Tort wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić listkami melisy.

Udanych wypieków :)

Tort kajmakowy z gruszkami

Tort kajmakowy z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

57 komentarzy do wpisu „Tort kajmakowy z gruszkami”

  1. Cześć Ewo,
    Karmię głównie rodzinę i kolegów w pacy :), dziękuję za taki miły komentarz, buziaki

    Fajnie że wpadłaś Asieja, ciesze się.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Piękny Tort :) ma Pani talent!! Mam pytanie jak dekoruje Pani brzegi tortu czekoladą?? Ja próbowałam, ale nie wyszło mi zupełnie :( Może ma Pani jakieś radę ??

    Odpowiedz
  3. Witam:)
    Ten tort jest udekorowany wiórkami czekoladowymi, które udało mi się kupić w Lidlu:), delikatnie przykładałam je do brzegu tortu posmarowanego kremem, sama wiórek czekoladowych jeszcze nie robiłam, do ozdoby możemy również użyć płatków migdałowych, krokantu lub pokruszonych ciasteczek amaretti, też ładnie wyglądają tak ozdobiłam tort z adwokatem. Wydaje mi się, że starta czekolada na dużych oczkach tarki też powinna się dobrze prezentować i spróbuję tak zrobić w najbliższym czasie.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Hello Elena,
    It’s ready toffee, is made from sweetened condensed milk, sold in a can,
    is also called Dulce de leche
    greetings:)

    Odpowiedz
  5. myślę, że ananasy i brzoskwinie będą pasowały, tylko ananas może się nie zsiąść w kremie którym przekładamy biszkopty,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam ten tort – pierwszy w życiu – na 2 urodziny mojej córeczki, wyszedł świetnie, dziękuję za inspirację… za mną już babeczki również z tej strony. pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy mogłabym zrobić ten tort z połowy składników w tortownicy o średnicy 12 cm? Czy wyjdzie wtedy i czy użyć połowy składników czy jakichś innych proporcji? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Rewelacyjny tort. Zrobiłam go na urodziny w pracy i został dosłownie pochłonięty. Nikt nie wierzył, że jest robiony w domu przeze mnie. Dzięki za taki cudny przepis!

    Odpowiedz
  9. Witam,

    Piękny Tor ! U mnie przełożony masami jest już w lodówc, jutro rano zrobię dekorację. Niestety nie mogę kupić galaretki gruszkowej, kupiłam morelową. Gruszki użyłam z puszki. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze, bo bardzo mi na tym zależy. Koleżanka mówiła, że mogę sama zrobić galaretkę, ale już odpuściłam.

    Odpowiedz
  10. Witam! Chciałam się zapytać czy biszkopt piec w nagrzanym piekarniku??? I ile ma być cukru waniliowego do biszkoptu bo pisze ze opakowanie a ja mam opakowania 16g i 32g? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Właśnie skończyłam torta, wygląda super. Miałam trochę problem z ułożeniem gruszek bo się ślizgały po masie:) ale to pewnie kwestia wprawy. Zastanawia mnie czy nie jest za dużo żelatyny, masa zaczęła się ścinać zanim jeszcze nie powkładałam wszystkich w nią gruszek. Wydaje mi się że połowa z tego by wystarczyła, ale może się mylę:) A biszkopt jest idealny i w ogóle nie wychodzi zbitym, wręcz przeciwnie jest bardzo puszysty. Ja z mąką mieszałam już ręcznie może dlatego?

    Odpowiedz
  12. przepyszny! robiłam go na roczek córeczki, dziś robię drugi raz dla teściowej bo tak bardzo wszystkim smakował że złożyli zamówienia:) i wyglądał o dziwo tak cudownie jak na zdjeciu, udalo sie :)..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz