Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Dzisiaj zapraszam na dekadencki, pyszny deser – Tort a’la ferrero rocher z nutellą bez pieczenia. Jest kremowy, czekoladowy, orzechowy od nutelli i czekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
220g herbatników
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1 łyżka kakao
Krem:
12 czekoladek ferrero rocher
300g nutelli
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
17g żelatyny
100ml zimnej wody
250ml mleka
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%
30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czekoladki ferrero rocher do ozdoby

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać.
Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.

2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

3. Czekoladki obrać ze złotka i pokroić na kawałeczki.

4. Nutellę podgrzać, aby była bardziej płynna i zalać ją ciepłym mlekiem, mieszać, aż się krem rozpuści. Jeśli nutella by się ścięła i nie chciała rozpuszczać, to całą masę (czyli mleko z nutellą) podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, wyjąć i mieszać do rozpuszczenia nutelli (jeśli zostaną małe kawałeczki nutelli to nic nie szkodzi).

5. Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

6. Śmietankę ubić.
Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (podgrzewałam ją około 10-15 sekund, proszę uważać, rozpuszcza się bardzo szybko, nie gotować!) i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.

7. Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać (patrz FILM). Tak rozmieszane mleko wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem.
Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać.

8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Polewa czekoladowa:
9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Do roztopionej czekolady dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli polewa zrobi się mało płynna, ponieważ za bardzo ostygnie, można na chwilę podgrzać ją w mikrofalówce lub w rondelku na gazie.

10. Gotową polewę wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

11. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach

53 komentarze do “Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia”

  1. Witam Pani Natalio. Zrobiłam torcik, wszystko wyszło fajnie poza polewą. Nie wiem co mogłam zrobić źle – czekolada ze śmietanką fajnie się połączyła a masło po dodaniu nie chciało się wchłonąć – pozostało rozwarstwione, czekolada osobno i masło osobno. Poradziłam sobie jakoś ale męczy mnie czemu tak się stało. Torcik w smaku pyszny. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • jak się tak zrobi następnym razem to proszę dodać 1-2 łyżki gorącej, dopiero co zagotowanej wody i wymieszać, najlepiej dodawać masło w temperaturze pokojowej, pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Witam wszytskich
    Mam pytanie co mogło być przyczyną ,ze torcik się mocno się ścioł ? W momencie przekrojenia masa się rozpada . Robiłam wszytsko według przepisu .Czas trzymania tortu w lodówce 5h

    Odpowiedz
  3. Witam
    Tort piękny i pewnie równie smaczny :)
    Chciałabym podarować taki wegetarianinowi. Czy zamiast żelatyny będzie dobry agar-agar? W jakiej ilości?

    Odpowiedz
  4. Bardzo techniczne pytanie, potrzebuję zrobić tort na dziś, czy jest szansa że po ok godzinie w lodówce tort się zetnie tak że nie rozleje się kiedy wyjmę go z foremki? Niestety nie będę mieć czasu żeby czekać 3 h

    Odpowiedz
  5. Witam mam prośbę, jestem mężczyzną to po pierwsze, po drugie rozpoczynam dopiero przygodę z cukiernictwem, a po trzecie chciałbym zaskoczyć czym moja kobitę, a Pani przepis bardzo mi się spodobał. Mam tylko jedną prośbę czy mogła by Pani napisać lub dodawać do swoich przepisów informacje nt użytych sprzętów, tj. średnice foremki, nr tylki itp. Byłbym bardzo wdzięczny.

    Odpowiedz
  6. Witam,
    Jeśli nie mam mikrofali to jak rozpuścić żelatynę, skoro napisane jest nie gotować? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • żelatynę można namoczyć w garnuszku/rondelku i jak napęcznieje krótko podgrzać ją na gazie mieszając, aż się rozpuści, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz