Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu

Na „Zdrową Środę” przygotowałam smaczne pancakes wegańskie z bananami na mące gryczanej, bez cukru. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić pożywne, sycące śniadanie. Z przepisu uzyskamy koło 14 placuszków – pancakes. Najlepiej smakują jeszcze trochę ciepłe polane syropem klonowym :) pychotka…

Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu

Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
200g mąki gryczanej
140g płatków owsianych (jeśli mają być bezglutenowe muszę mieć odpowiednie certyfikaty)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki cynamonu
2 spore, dojrzałe banany
400ml mleka sojowego (lub innego)
3-4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
olej kokosowy do smażenia (lub inny)

1. Płatki owsiane zemleć w blenderze. Wymieszać razem wszystkie suche składniki.

2. Dwa banany obrać i rozgnieść widelcem lub zemleć w blenderze. Wymieszać razem wszystkie mokre składniki (można mikserem). Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać (można mikserem, powstanie dosyć lejąca owsianka).

3. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się przyrumienią. Szybko się smażą, trzeba uważać, żeby nie przypalić. Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby w ręczniki wsiąkał nadmiar tłuszczu.

4. Pancakes podajemy ciepłe z syropem klonowym i świeżymi owocami, jogurtem.

Smacznego! :)

Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email

2 myśli na temat „Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu

Dodaj komentarz

.