Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Raz piekłam serduszko z czekoladą, a raz z nutellą i obie wersje są smaczne. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć konfitury pomarańczowej, polecam… (inspiracja ze strony its always autumn)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 300g
30g mlecznej czekolady (zamiast obu czekolad i śmietanki możemy dać 3-4 łyżki nutelli)
40g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury malinowej
cukier puder do posypania
1. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i zagotować. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na około 20 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści, powstanie jednolity krem (patrz FILM). Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia około 20-30 minut.
2. Jedno ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego jak największe serce (wzór serca można wyciąć z papieru lub tak jak ja, użyć formy do pieczenia, patrz FILM). Wycięte serce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować kremem czekoladowym, zachowując około 1cm odstęp od brzegu ciasta.
3. Z drugiego ciasta francuskiego również wyciąć serce, o takiej samej wielkości co pierwsze i nakryć nim ciasto z czekoladą.
4. Następnie czekoladowe serce ponacinać zaczynając od środka (patrz FILM), robiąc niezbyt grube paseczki. Każdy paseczek skręcać w tą samą stronę ze 3-4 razy.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z pozostałego ciasta można powycinać serduszka i piec je jak duże serce, tylko krócej przez około 15 minut.
6. Serce przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do ciasta można również zrobić sos malinowy.
Konfiturę przełożyć do garnuszka i zagotować. Trzymać ją na małym ogniu przez około 2 minuty.
Ciepłą konfiturę przetrzeć przez sito i przelać ją do plastikowej lub silikonowej buteleczki.
Kawałki ciasta udekorować sosem malinowym (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
Wspanialy pomysl! Przepis prosty, a jaki efekt!
Śliczne i smakowite to serducho:) Poza tym szybkie do zrobienia. Może zdążę na ostatki, zamiast faworków czy pączusiów. Dziękuję za pomysł
Wow.Piekna.
Urocze!