Ciasto kinder bueno bez pieczenia – Kolejny hit w Małej Cukierence :). Bogate, pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Aromatyczne dzięki orzechom laskowym, które można dodatkowo uprażyć, aby deser był jeszcze bardziej orzechowy. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam…
Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
około 300-450g herbatników
6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g
550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
100g orzechów laskowych
około 1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g orzechów laskowych
Dodatkowo:
kakao do posypania (tylko odrobina)
Ciasto:
1. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką. Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem. Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.
3. Orzechy zemleć.
4. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń i przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
5. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.
Wierzch:
6. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.
7. Pozostałe orzechy zemleć (50g). Śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką , aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.
8. Ciasto proszę podawać w temperaturze pokojowej, czyli około 40 minuty przed podaniem proszę wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy kremowe i miękkie.
Smacznego! :)
Listopad 2021 – koszt takiego ciasta to około 60zl (zakupy w portugalskim dyskoncie w PL). Czas przygotowania to 3h (chłop mechanik, 40 lat, ze zmywaniem po, ale czego nie robi się dla dzieci) szkoda że w przepisie nie podane jest, że orzechy trzeba podprażyć, obrać ze skórki i dopiero miksować (całe szczęście że kupiłem te obrane, ale podprażone dałyby lepszy aromat niczym koncentrat pomidorowy przed dodaniem do zupy). Gdzie jest ten filmik z przepisem?
Witam,
Śmietanka mi się nie chciała ubić w kremie z mascarpone? Masa jest lekko rzadka. Ciasto w lodowce. Myślicie ze zgęstnieje?
Czytam czytam tu o filmiku gdzie on jest ja się tylko pytam? Przydał by się 🙂pozdrawiam
aa będzie nowy, stary był kiepski, w kwietniu dodam, pozdrawiam serdecznie
Pozwól nam ocenić, dodaj go ponownie i podlinkuj
Dzień dobry, mogłaby Pani napisać ile tego mleka w proszku w gramach? Dziękuję
Tak podpisuje się pod pytaniem? Ile tego mleka w g?