Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Ciasto kinder bueno bez pieczenia – Kolejny hit w Małej Cukierence :). Bogate, pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Aromatyczne dzięki orzechom laskowym, które uprażyłam, aby deser był jeszcze bardziej orzechowy. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto kinder bueno bez pieczenia

Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
około 300g herbatników
6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g
550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
100g orzechów laskowych
około 1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g orzechów laskowych
Dodatkowo:
kakao do posypania (tylko odrobina)

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC na funkcji góra-dół.
Orzechy z całego przepisu (150g) wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto:
2. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką (patrz FILM). Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

3. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem (patrz FILM). Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.

4. Ostygnięte orzechy przez chwilę rolować w dłoni, żeby usunąć skórkę, 100g zmiksować jak najdrobniej (ja użyłam do tego młynka do kawy).

5. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.

6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.

Wierzch:
7. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.

8. Pozostałe orzechy zemleć (50g). Śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką (patrz FILM), aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.

9. Ciasto proszę podawać w temperaturze pokojowej, czyli około 40 minuty przed podaniem proszę wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy kremowe i miękkie.

Smacznego! :)

Ciasto kinder bueno bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

24 myśli na temat „Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

  1. Mogę dać podpowiedź, że warto rozważyć użycie smietanfixa albo żelatyny bo moja warstwa czekoladowa jest troche rzadka tylko ja musiałam reanimować tą ostatnią warstwę bo zważyła mi się czekolada

  2. Na filmiku widzę, że miele Pani orzechy na pastę – rozumiem, że jest to niezbędne, aby uzyskać ten orzechowy aromat. Bardzo chciałabym również być w stanie uzyskać taką pastę. Czy jest to możliwe w blenderze, czy trzeba mieć taki młynek do kawy jak na filmiku? Może blender nie da rady zemleć małej ilości? Gratuluję Pani bloga, wszystko tak pięknie wygląda, a to ciasto Kinder Bueno to musi raj dla podniebienia. Jestem niepoprawnym łasuchem, pozdrawiam serdecznie :))).

  3. Cos mi się wydaje że budyń z mleka w proszku wyszedł mi za rzadki :/ 2 szkl mleka w proszku, niezastanawiajac sie nad pojemnością dodałam takie ok 200 ml szkl, a chyba powinny być 250ml szkl. Ciasto siedzi w lodowce , okaże sie jutro jak wyszedł krem mleczny…

Dodaj komentarz

.