Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem – Zapraszam na przepyszne ciastka z uprażonymi orzechami laskowymi i czekoladowym kremem do pieczywa. Ciasteczka są delikatne, kruche, cudownie pachną, nie można się powstrzymać, aby nie podjadać. Bardzo mi smakują. Jeśli nie lubimy kremu typu nutella możemy go pominąć, ciasteczka i tak będą pyszne. U mnie na pewno będą na Święta, polecam! (inspiracja z książki „Holiday Cookies” Elisabet der Nederlanden). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym
Składniki na około 20 sztuk, składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g orzechów laskowych
90g cukru pudru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
130g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym

1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji termoobieg przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Ostygnięte orzechy rolować w dłoniach (patrz FILM), aby pozbyć się skórki i orzechy przełożyć do blendera, zmiksować.

3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, zmielone orzechy i wymieszać.

4. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę, aż stanie się kremowe. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów).
Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszymi foremkami powycinać środek (patrz FILM).

7. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche).

8. Krem do pieczywa przełożyć do miseczki lub rondelka i podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, aby stał się bardziej płynny.

9. Na całe ciasteczko nałożyć około 1 łyżeczkę kremu i nakryć drugim ciasteczkiem z wyciętym środkiem, lekko docisnąć. Tak złożone ciastka odstawić na parę minut, aby krem ostygł i bardziej stężał.
Przed podaniem ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem”

  1. Z tej porcji wychodzi około 20szt. już sklejonych czy pojedyńczych 20 szt.Wyglądają super muszę koniecznie upiec.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.