Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem – Zapraszam na przepyszne ciastka z uprażonymi orzechami laskowymi i czekoladowym kremem do pieczywa. Ciasteczka są delikatne, kruche, cudownie pachną, nie można się powstrzymać, aby nie podjadać. Bardzo mi smakują. Jeśli nie lubimy kremu typu nutella możemy go pominąć, ciasteczka i tak będą pyszne. U mnie na pewno będą na Święta, polecam! (inspiracja z książki „Holiday Cookies” Elisabet der Nederlanden). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym
Składniki na około 20 sztuk, składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g orzechów laskowych
90g cukru pudru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
130g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160°C na funkcji termoobieg przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Ostygnięte orzechy rolować w dłoniach (patrz FILM), aby pozbyć się skórki i orzechy przełożyć do blendera, zmiksować.
3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, zmielone orzechy i wymieszać.
4. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę, aż stanie się kremowe. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów).
Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszymi foremkami powycinać środek (patrz FILM).
7. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche).
8. Krem do pieczywa przełożyć do miseczki lub rondelka i podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, aby stał się bardziej płynny.
9. Na całe ciasteczko nałożyć około 1 łyżeczkę kremu i nakryć drugim ciasteczkiem z wyciętym środkiem, lekko docisnąć. Tak złożone ciastka odstawić na parę minut, aby krem ostygł i bardziej stężał.
Przed podaniem ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Jak długo wytrzymają kruche ciasteczka? Czy mogę je już pięć przed świętami?
tak około 6 dni przed, pozdrawiam serdecznie
Z tej porcji wychodzi około 20szt. już sklejonych czy pojedyńczych 20 szt.Wyglądają super muszę koniecznie upiec.Pozdrawiam
20 sztuk sklejonych, pozdrawiam
A cukier puder kiedy ?
w 4. punkcie do masła, pozdrawiam serdecznie
Czy można zamienić orzechy laskowe na orzechy włoskie. Jeśli tak to czy trzeba je podpiec w piekarniku?
można użyć włoskich, nie trzeba ich podpiekać, pozdrawiam
Cudne ciasteczka:) chętnie je wypróbuję :) pozdrawiam :)