Dzisiaj zapraszam na dekadencki, pyszny deser – Tort a’la ferrero rocher z nutellą bez pieczenia. Jest kremowy, czekoladowy, orzechowy od nutelli i czekoladek ferrero rocher, pycha!. Będzie idealnym ciastem na zbliżające się Święta dla łasuchów :). Wygląda fantastycznie, nie jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
220g herbatników
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1 łyżka kakao
Krem:
12 czekoladek ferrero rocher
300g nutelli
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
17g żelatyny
100ml zimnej wody
250ml mleka
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%
30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czekoladki ferrero rocher do ozdoby
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać.
Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.
2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
3. Czekoladki obrać ze złotka i pokroić na kawałeczki.
4. Nutellę podgrzać, aby była bardziej płynna i zalać ją ciepłym mlekiem, mieszać, aż się krem rozpuści. Jeśli nutella by się ścięła i nie chciała rozpuszczać, to całą masę (czyli mleko z nutellą) podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, wyjąć i mieszać do rozpuszczenia nutelli (jeśli zostaną małe kawałeczki nutelli to nic nie szkodzi).
5. Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
6. Śmietankę ubić.
Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (podgrzewałam ją około 10-15 sekund, proszę uważać, rozpuszcza się bardzo szybko, nie gotować!) i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.
7. Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać (patrz FILM). Tak rozmieszane mleko wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem.
Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać.
8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Polewa czekoladowa:
9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Do roztopionej czekolady dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli polewa zrobi się mało płynna, ponieważ za bardzo ostygnie, można na chwilę podgrzać ją w mikrofalówce lub w rondelku na gazie.
10. Gotową polewę wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
11. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowujemy w lodówce.
Witaj Natalio, chciałam zapytać o tą silikonową tortownicę a mianowicie czy nie przecieka w miejscu łączenia i czy mogłabyś napisać co to za producent. Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż od jakiegoś czasu myślę o zakupie takiej tortownicy.
ja ją kiedyś dostałam w prezencie, nie przecieka, jest marki orion, pozdrawiam
Piękny,chyba sprezentuje go sobie na urodziny :)
Super przepis – tort faktycznie szybki i prosty w przygotowaniu, ale najważniejsze, że pyszny! Solenizant był zachwycony :) dziękuje, za kolejny pyszny i świetnie opisany przepis!
Tak, wyprobowany na urodzinach wnuka, prawdziwe czekoladowe szalenstwo.
A moje pytanie odnośnie żelatyny z którą zawsze mam problem. Jakiej firmy żelatynę Pani dała i ile to jest 17g w przełożeniu na łyżeczkę ?:) …lub jakis inny pomysł na odmierzenie tej porcji bez wagi kuchennej?
to tak około 5 i 1/2 łyżeczki, pozdrawiam
Bardzo dobry tort. Polecam!!!
Jaka srednice ma forma, w której Pani robila torcik?
średnica 23cm, pozdrawiam
Witam, właśnie dzisiaj zabieram się za zrobienie tego torcika na jutrzejszą imprezę. Proszę o informacje czy mogę zrobić rozetki na torcie dzień wcześniej
? Czy utrzymają mi się w dobrym stanie do kolejnego dnia?
jeśli dodamy fix to będzie ok, pozdrawiam
Ps,brakuje oddzielnej rubryki z ciastami bezowymi myślę że by się przydała taka mała wstawka:)
tak :) dodam kategorię Bezy ciągle zapominam, pozdrawiam serdecznie :)
Piękny torcik:)Powinna pani odtworzyć torcik podobny do tego z finału z bake off z czekoladową polewą:)
Zrobione, sprawdzone, smaczne na urodzinach dla córki. Trochę słodkie, ale można kroić mniejsze kawałki.
A nie jest to cudo za słodkie? :)
wow! ależ to wygląda <3
Ojejku, a nie za słodkie to cudo? Żart – nigdy nie jest za słodko w przypadku deserów!! :)
Witam mam pytanie czym zastąpić ferrero bo nie mogę dostać w żadnym sklepie a tort potrzebny na jutro.dziękuję
Czy można zrobić z tej polewy 'drip cake’?
wow! genialny! nie mogę się napatrzeć:)