Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
Krem:
400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
25g mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
1 fix do śmietany
wiórki z białej czekolady do posypania
Bezy:
1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm (patrz FILM).
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier z cukrem wanilinowym, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 10-12 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.
4. Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (patrz FILM). Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać i przy pomocy łyżki (patrz FILM) zrobić takiego jeżyka z bezy.
5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Porzeczki przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się porzeczek, wymieszać i znów zagotować.
Porzeczki zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór (patrz FILM).
9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć blat na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki.
10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Proszę podać pojemność szklanki jeśli chodzi o cukier , bo z tego co wiem cukru musi być 50 gr. na jedno białko . A pojemności szklanek są albo 200ml albo 250 ml .
Z góry dziękuję 👍
szklanka 250ml, pozdrawiam
Mam nowy piekarnik i po różnych wypiekach widzę, ze potrzebuje trzymać je dużo dłużej niż w przepisie. Jak wydłużyć czas pieczenia bezy by było bezpiecznie ? 🙂
jak Pani chce wydłużyć to tak o 30 minut wystarczy, pozdrawiam
Beza super! jakieś pomysły na wykorzystanie żółtek…
Proszę spróbować spaghetti carbonara, tam wchodzi aż 8 żółtej-jedno z moich ulubionych dań