Szybki w przygotowaniu, prosty, smaczny torcik z truskawkami na biszkoptach. Ładnie, efektownie wygląda obłożony biszkoptami i świetnie smakuje. Jest lekki, waniliowy, kremowy i możemy go również przygotować z innymi owocami jagodowymi. Wspaniały deser na lato, goście będą zachwyceni. Bardzo polecam…
Torcik z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 220g podłużnych biszkoptów (użyłam 22 sztuki)
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
350-400g umytych, obranych truskawek
650g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) lub cukru z prawdziwą wanilią
Do dekoracji:
truskawki
wiórki czekoladowe
1. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza formę.
2. Na środku tortownicy ułożyć 3-4 połamane biszkopty, nie muszą ciasno przylegać do siebie. Następnie dookoła brzegu tortownicy poukładać podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Dzięki folii i biszkoptom ułożonym na środku, pionowo ułożone biszkopty powinny się trzymać, jeśli nie, to po przygotowaniu kremu proszę trochę nanieść go na spód tortownicy pod pionowo układane biszkopty.
3. Truskawki pokroić na kawałeczki.
4. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem i zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko), zdjąć z ognia.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodać do niej serek waniliowy i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką do połączenia składników.
6. Trzy-cztery łyżki masy śmietankowej dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie żelatynę dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać.
7. Około 1/3 kremu przełożyć do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu poukładać połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłożyć połowę pozostałego kremu i poukładać resztę truskawek. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Torcik wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Deser po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjąć z tortownicy i ściągnąć folię. Wierzch ozdobić truskawkami i wiórkami czekolady.
Smacznego:)
Witam,
mam pytanie odnośnie pkt 1 „Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza formę.”
czyli ułożyć tą folię w taki sposób że od dołu po bokach formy folią idzie w górę ? czy tylko przykrywamy dno folią ?
Bardzo dziękuję za udzielenie pomocniczej odpowiedzi
pozdrawiam
nie zrobią się miękkie, pozdrawiam
Chciałam się zapytać, czy po całej nocy w lodówce biszkopty nie robią się miękkie? Torcik chcę zrobić na sobotę wieczór a jest dopiero piątek wiec nie wiem czy zabrać się za niego jutro czy dzisiaj wieczorem. Z góry dziękuję za odpowiedź:)
myślę, że tak, tylko trzeb dać jej więcej niż 5 łyżeczek, pozdrawiam
Witam! Czy można zamiast żelatyny użyć galaretki?
najlepiej jak pomaga druga osoba:) pozdrawiam serdecznie
Mniaaaam :-) jedyny problem to zdjęcie folii spod spodu torciku. Troszkę sie nagimnatykowałam… Może ma ktoś sposób na to?
Wstawiony do lodówki :-) czekam na efekty :-D
to jest zwykła tortownica, nie z wyższym brzegiem, biszkopty trzymają krem dlatego jest wyższe, pozdrawiam
Mam pytanie bo chciałam się zabrać za ten torcik ale czy to trzeba robić w jakiejś specjalnej wyższej formie? bo jest chyba wyższy niż standardowy sernik ze standardowej blaszki.A jeżeli tak to gdzie mogę taką dostać? : )
Po zdjęciu obręczy folie po prostu ściągamy, łatwo odchodzi od biszkoptów, ciasto możemy lekko przechylić opierając je w jednej dłoni i ze spodku ściągnąć folie drugą ręką lub trzyma Pani ciasto w dłoniach a druga osoba odrywa folie, pozdrawiam
Witam serdecznie torcik jest super. Przygotowałam według przepisu. Prosz o informacje. Jak zdjąć ta folie?
Dziękuje za informacje.
Anna
trochę na całym dole blachy, nie muszą być ciasno ułożone, mogą być między nimi przerwy, pozdrawiam
jak dokładnie trzeba ułożyć te biszkopty na środku blachy ? na całym dole blachy czy tylko na samym środku ?
hm… ja bym chyba dwukrotnie zwiększyła składniki bo to duża blaszka, pozdrawiam