Szybki w przygotowaniu, prosty, smaczny torcik z truskawkami na biszkoptach. Ładnie, efektownie wygląda obłożony biszkoptami i świetnie smakuje. Jest lekki, waniliowy, kremowy i możemy go również przygotować z innymi owocami jagodowymi. Wspaniały deser na lato, goście będą zachwyceni. Bardzo polecam…
Torcik z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 220g podłużnych biszkoptów (użyłam 22 sztuki)
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
350-400g umytych, obranych truskawek
650g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) lub cukru z prawdziwą wanilią
Do dekoracji:
truskawki
wiórki czekoladowe
1. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza formę.
2. Na środku tortownicy ułożyć 3-4 połamane biszkopty, nie muszą ciasno przylegać do siebie. Następnie dookoła brzegu tortownicy poukładać podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Dzięki folii i biszkoptom ułożonym na środku, pionowo ułożone biszkopty powinny się trzymać, jeśli nie, to po przygotowaniu kremu proszę trochę nanieść go na spód tortownicy pod pionowo układane biszkopty.
3. Truskawki pokroić na kawałeczki.
4. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem i zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko), zdjąć z ognia.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodać do niej serek waniliowy i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką do połączenia składników.
6. Trzy-cztery łyżki masy śmietankowej dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie żelatynę dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać.
7. Około 1/3 kremu przełożyć do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu poukładać połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłożyć połowę pozostałego kremu i poukładać resztę truskawek. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Torcik wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Deser po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjąć z tortownicy i ściągnąć folię. Wierzch ozdobić truskawkami i wiórkami czekolady.
Smacznego:)
Jak zmienią się proporcje na blaszce 30/40 cm ?
dobrze, że się udało i cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie, dziękuję za komentarz
Hejka wersja gluten free wyszła super :) Dodałam trochę więcej serka i wystarczyło na blaszkę i jeszcze na wyjadanie z miseczki jak to u nas w domu :) Z galaretka trochę przekombinowałam bo ja się spieszyłam a galaretka nie (galaretka wzięła się i spłynęła hihi ) ale i tak po cieście śladu nie ma :) Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
wydaje mi się, że powinna wystarczyć, może Pani dodać 750g serka, pozdrawiam
Witam serdecznie! Będę robić ciasto w wersji gluten free tzn chialabym zrobić biszkopt na blaszce 25×35 na to masę truskawkowa + galaretka na wierzch. Czy ta porcja masy wystarczy na taka wersje? Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie tężeje w lodówce… Podjadałam trochę masy, mmmmm cuuuudo :) i wygląda olsniewająco!! :) :)
piękny! na pewno pyszny…
w różnych sklepach i miejscach, te filiżanki akurat dostałam ze sklepu http://sklep.maxwellandwilliams.pl/ pozdrawiam
Mogłabyś zdradzić gdzie kupujesz te wszytskie piękne patry, filiżanki?
Wygląda znakomicie – koniecznie muszę zrobić na Boze ciało ;-0
Thank you very much Julija! :)
The pictures are deadly amazing!!!
Those cups… Ahrrrrr…. :D Love it!
By the way, almost the same cake with the white chocotale I made 2 weeks ago. Yummy!
Greetings from Kaunas, Lithuania ;)
Julija
Wygląda cudnie :)
Pięknie wygląda :) i samkuje pewnie znakomicie :))