W Małej Cukierence pierwszy w tym roku deser z soczystymi czereśniami – clafoutis. Łatwy i szybki w przygotowaniu. W smaku przypomina trochę omlet lub ciasto naleśnikowe. Czereśnie zanurzone są w waniliowym, smacznym cieście. U mnie zniknęło błyskawicznie. Dobrze smakuje z dodatkiem lodów, polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Czereśnie w cieście – clafoutis
Składniki:
200ml śmietanki o zawartości tłuszczu 36%
1 laska wanilii
100ml mleka
3 jajka
50g cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżka wódki
450g umytych, wypestkowanych czereśni
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę. Laskę wanilii przepołowić, wyskrobać ziarenka i razem z łupinką, w której były ziarnka, dodać je do śmietanki.
2. Waniliową śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca (nie gotować) i zdjąć z ognia. Dodać mleko i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Następnie ze śmietanki wyjąć łupinki wanilii.
3. Jajka wymieszać z mąką i cukrem mikserem ustawionym na średnie obroty.
4. Jajeczną masę dodać do śmietanki i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać wódkę, czereśnie i wymieszać łyżką.
Ciasto z owocami przelać do ceramicznej formy (naczynia żaroodpornego) o średnicy 23cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika troszkę opadnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
– przepis z książki „Baking – a commonsense guide”
ciasto delikatne fajne .pyszne.mam pytanie czy mozna te ciasto zostawic na drugi dzien
najlepsze jest w dniu u pieczenia, ale na drugi dzień też powinno być dobre,
pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam pochwalić, że ciasto się udało upiec na zwykłej blaszce z papierem do pieczenia (po przeliczeniu proporcji oczywiście). Było pyszne :-)
ciasto wychodzi dosyć rzadkie, no trudno mi powiedzieć, pozdrawiam
Pysznie wyglada i zamierzam wyprobowac :-) mam tylko pytanie, czy koniecznie trzeba piec w ceramicznej formie? A nie mozna w tortownicy?
myślę, że tak, pozdrawiam
A mrożone owoce mogą byc
wydaje mi się, że nie bo to takie ciasto naleśnikowe, ono jest wilgotne, pozdrawiam
Zrobiłam na śmietanie 30%, ale nieco się rozpada, od spodu jest mokre, czy to oznacza, że za krótko piekłam?
może być 30%, może być aromat, pozdrawiam
Czy zamiast smietanki 36% moze byc 30%. Laske wanili mozna zastapic aromatem waniliowym?
Czy mozna wykorzystac inne owoce?? Moze truskawki ?
tak średnio, chociaż nie robiłam z truskawkami, ale czereśnie są takie bardziej „zwarte”, pozdrawiam
uwielbiam czereśnie, to ciasto wygląda pysznie
Wygląda pysznie :)
Przepyszne ciasto :) Polecam!!!