Czereśnie w cieście – clafoutis

W Małej Cukierence pierwszy w tym roku deser z soczystymi czereśniami – clafoutis. Łatwy i szybki w przygotowaniu. W smaku przypomina trochę omlet lub ciasto naleśnikowe. Czereśnie zanurzone są w waniliowym, smacznym cieście. U mnie zniknęło błyskawicznie. Dobrze smakuje z dodatkiem lodów, polecam…

Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

clafoutis

Czereśnie w cieście – clafoutis
Składniki:
200ml śmietanki o zawartości tłuszczu 36%
1 laska wanilii
100ml mleka
3 jajka
50g cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżka wódki
450g umytych, wypestkowanych czereśni
cukier puder do posypania

1. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę. Laskę wanilii przepołowić, wyskrobać ziarenka i razem z łupinką, w której były ziarnka, dodać je do śmietanki.

2. Waniliową śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca (nie gotować) i zdjąć z ognia. Dodać mleko i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Następnie ze śmietanki wyjąć łupinki wanilii.

3. Jajka wymieszać z mąką i cukrem mikserem ustawionym na średnie obroty.

4. Jajeczną masę dodać do śmietanki i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać wódkę, czereśnie i wymieszać łyżką.
Ciasto z owocami przelać do ceramicznej formy (naczynia żaroodpornego) o średnicy 23cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika troszkę opadnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

– przepis z książki „Baking – a commonsense guide”

clafoutis

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

17 komentarzy do “Czereśnie w cieście – clafoutis”

  1. Zapomniałam pochwalić, że ciasto się udało upiec na zwykłej blaszce z papierem do pieczenia (po przeliczeniu proporcji oczywiście). Było pyszne :-)

    Odpowiedz
  2. Pysznie wyglada i zamierzam wyprobowac :-) mam tylko pytanie, czy koniecznie trzeba piec w ceramicznej formie? A nie mozna w tortownicy?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz