Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą

Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Uważam, że kolejna udana pozycja do kategorii „ciasta z truskawkami”. Polecam…

Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

mleczne ciasto z truskawkami i czekolada

Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%

1. Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).

5. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę mąk i śmietany, wymieszać.

6. Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto podawać pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

mleczne ciasto z truskawkami i czekolada

– zmodyfikowany przepis ze strony parsleysagesweet.com

Print Friendly, PDF & Email

34 myśli na temat „Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą

  1. Kocham Twoją stronę!!!!!!! Super przepisy, świetne zdjęcia! Szkoda,że nie można Twoich wypieków wyciągnąć z komputera i zjeść!!!!!!! :)

  2. W tym wypadku nie wiem czym zastąpić mleko w proszku,

    Dorka: Basia: – Bardzo mi miło!! Dziękuję:) ogromnie się cieszę, życzę udanych wypieków,

    Verolia: – smacznego!

    pozdrawiam serdecznie

  3. Witam ciasto wygląda na pycha i baaaardzo chciala bym je zrobić ale nie mogę jeść truskawek:( czym mogłabym je zastąpić? może czereśniami lub borówkami…? pozdrawiam

  4. Dana: – cieszę się, że smakowało,

    sol: – jak najbardziej, mogą być czereśnie i borówki, maliny,

    pozdrawiam serdecznie

  5. Bardzo chcę zrobić to ciasto od razu, ale nie znalazłam w sklepie mleka w proszku, było tylko odtłuszczone, granulowane. Czy takie też może być? Czy zamiast aromatu można użyć ekstraktu waniliowego i ile go wtedy użyć? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

  6. myślę, że może być granulowane, tylko proszę go dodać z 1 łyżkę więcej,
    można użyć ekstraktu waniliowego tak około 1 łyżeczki, pozdrawiam

  7. wczoraj ja i moja córka, upiekłyśmy puszyste ciasto z truskawkami. Było wspaniałe. A dzisiaj rano zabrałam trochę do pracy żeby poczęstować koleżanki. Dziękujemy. Pycha.!!!!!!!!!

  8. a za chwilę będziemy piekły ciasteczka francuskie z rabarbarem i truskawkami…. Ciasto francuskie pierwszy raz… napiszę jak wyszły.

  9. Właśnie upiekłam i .. wyszło super! Gorzka czekolada ładnie się komponuje z truskawkami. Jeszcze jest troszkę ciepłe i smakuje wyśmienicie. Zobaczy my jak będzie na zimno =) Dzięki za przepis!

  10. zrobiłam to ciasto, wyszło dobre tylko, że truskawki i czekolada opadły mi na dół ciasta i zrobiła się taka ‚ciapa” :(

  11. Asia: – przykro mi, że tak się stało, to dziwne b ciatso jest dosyć gęste,

    Paulove: – Porcelana z owocami dostałam ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

    pozdrawiam serdecznie

  12. Chodziło mi o mleko granulowane, ale te granulki wyglądają jak małe płatki :) Dziękuję za odpowiedź, właśnie zabieram się do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie!

  13. Ciasto pięknie wyrosło, a w smaku to niebo w gębie! Dziękuję za cudowną stronę, piekę z Panią od jakiegoś czasu i nie zapeszam, ale każdy wypiek wychodzi wyśmienicie! Pozdrawiam!

  14. Pani Natalio – kolejny rewelacyjny przepis, za który bardzo dziękuję. Ciasto wyszło super z lekką modyfikacją, zamiast czekolady dałam pomarańczę pokrojoną w kawałeczki – coś niesamowitego. Pozdrawiam

  15. Ciacho zrobiłam z jagodami mrożonymi ponieważ dzisiaj wszystko pozamykane ale z jagodami tez jest przepyszne dziękuje za przepis, napewno będę tu wracać
    pozdrawiam

  16. Ciasto bardzo udane!!! :) Ja nie miałam mleka w proszku pod ręką i użyłam zabielacza do kawy w proszku, tylko wtedy trzeba dodać więcej cukru.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.