Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Uważam, że kolejna udana pozycja do kategorii „ciasta z truskawkami”. Polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1. Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).
5. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę mąk i śmietany, wymieszać.
6. Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto podawać pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
– zmodyfikowany przepis ze strony parsleysagesweet.com
Ciasto bardzo dobre. U mnie była czekolada mleczna a na wierzch ułożyłam plasterki banana. Dałam też pół szkl.cukru.
Mleko w proszku to taka „kremona”? Kawe sie nia zabiela… dobrze kojarze?
Pozdrawiam
bardziej takie mleko jak dla dzieci w proszku, pozdrawiam
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Kolejny super przepis. Pozdrawiam